Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

17 bányász meghalt egy bányarobbanásban

A Zaszjagyko Ukrajna egyik legnagyobb bányája, 10 ezer munkavállalót foglalkoztat.
Tizenhét bányász holttestét találták meg szerda estig a donyecki Zaszjagyko bányában történt aznap hajnali sújtólégrobbanás után, további 16 eltűnt bányász után folyik a kutatás, de nagyon kevés az esélye annak, hogy még életben vannak - közölte a Donyecki Népköztársaság katasztrófavédelmi szolgálata.

"Tizenhat bányász holttestét megtaláltuk, most folyik a felszínre szállításuk. Reggel már egy bányász holttestét kiemeltük" – tájékoztatott szerda este Juliana Begyilo, az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" katasztrófavédelmi szolgálatának szóvivője.

A Zaszjagyko Ukrajna egyik legnagyobb bányája, 10 ezer munkavállalót foglalkoztat. Az 1992-ben részlegesen privatizált bánya a széntermeléséről híres Donyec-medence egyik legújabb és legjobban felszerelt bányaüzeme, mindazonáltal az elmúlt két évtizedben több súlyos szerencsétlenség helyszíne volt. Legutóbb, 2007-ben ugyanitt 101 halálos áldozatot követelt egy robbanás, amely a független Ukrajna legsúlyosabb bányakatasztrófája volt.

A donyecki repülőtér közelében fekvő bányában történt balesetnek nincs köze a tíz hónap alatt több mint 6000 halálos áldozatot követelő ukrajnai konfliktushoz. A repülőtér közelében májustól heves harcok dúltak, amíg januárban a szakadárok el nem foglalták.

Korábban írtuk:

Egy bányász meghalt, harminckettőt még keresnek a Donyeck megyei Zaszjagyko bányában, ahol szerdán sújtólégrobbanás történt - közölte Vlagyimir Hrojszman, az ukrán parlament elnöke.

Többtucatnyi, a robbanás idején a több mint másfél kilométer mélyen dolgozó bányász sorsa egyelőre ismeretlen. A szeparatisták által kikiáltott Donyecki Népköztársaság hírügynöksége arról tájékoztatott, hogy a robbanás idején kétszázharminc ember volt a tárnákban, s közülük százötvenhétnek sikerült kimenekülnie. A Donyecki Népköztársaság katasztrófavédelemének információi szerint hetvenhárom bányász rekedt a föld alatt, egy életét vesztette. A kimenekültek közül tizennégyet ápolnak súlyos égési sérülésekkel.

Tizenöt mentőalakulat keresi a bányában rekedteket - mondta a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítójának Juliana Begyilo, a katasztrófavédelem sajtótitkára. Petro Porosenko ukrán elnök eközben az ukrán mentőegységek és jogvédők beengedését követeli a tragédia helyszínére.

Korábban az Ukrán Független Bányászszakszervezet elnöke, Mihail Volinc a szakszervezeti honlapra feltett közleményében azt írta, hogy Donyeck Zaszjagyko nevű bányában kijevi idő szerint hajnali 4 óra 20 perckor (magyar idő szerint 3 óra 20 perckor) metángázrobbanás következett be.

A Reuters hírügynökség egyik helyszíni tudósítója szerint a bánya bejáratánál összegyűlt családtagok elkeseredetten próbálnak információhoz jutni. A bányamentő szolgálat ott lévő alkalmazottja azonban nem tudott pontos adatokkal szolgálni.

Közben Vlagyimir Hrojszman, az ukrán parlament elnöke is bejelentette a szerencsétlenség hírét. Szavai szerint jelenleg egy halottról tudnak, és további harminckét bányászt keresnek. Hrojszman arra kérte a képviselőket, hogy egyperces néma csönddel adózzanak az áldozatok emlékének.

Kelet-Ukrajna nagy mélységű szénbányáiban gyakoriak a sok halálos áldozatot követelő sújtólégrobbanások.

Az 1992-ben részlegesen privatizált Zaszjagyko bánya a széntermeléséről híres Donyec-medence egyik legújabb és legjobban felszerelt bányaüzeme, mindazonáltal az elmúlt két évtizedben több súlyos szerencsétlenség helyszíne volt.

Legutóbb, 2007-ben ugyanitt 101 halálos áldozatot követelt egy robbanás, amely a független Ukrajna legsúlyosabb bányakatasztrófája volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Dan Diaconescut

Az OTV alapítójaként és műsorvezetőjeként ismertté vált politikust zsarolásban találta vétkesnek a… Tovább olvasom