Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

1956-ról emlékezett meg Gyürk András az Európai Parlament ülésén

Az EP plenáris ülésének egyperces felszólalásaiban Gyürk András megemlékezett 1956-ról.
Az 1956. október 23-án kezdődött magyar forradalomról és szabadságharcról, valamint Mindszenty József hercegprímásról emlékezett meg Gyürk András hétfő este Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén az egyperces felszólalások sorában.

"Október huszonharmadika nem csak a magyarság ünnepe, hanem minden szabadságszerető emberé" - mondta a magyar néppárti EP-delegáció vezetője, és hozzátette: az idei kettős ünnep, hiszen Mindszenty József születésének 120. évfordulójára is emlékezünk.

"A bíborosra, akit börtönbe vetett a fasiszta és a kommunista diktatúra is" - emlékeztetett Gyürk András. Szerinte a Mindszenty számára erőt adó eszmények - szabadság, hagyomány, közösség - valódi európai gondolatok voltak.

"Ezeket az eszményeket képviselték azok az államférfiak is, akik akkor Európa nyugati felén a háborúban kimerült kontinens felemelésén dolgoztak" - mondta. Hangsúlyozta, hogy ők ugyanabban a keresztény Európában hittek, mint a magyar bíboros.

"Ezek az eszmények és ez a hit őrizték meg a megkínzottak tartását, és emelték fel Európát a reménytelennek tűnő helyzetből" - hangsúlyozta a fideszes politikus. Mint fogalmazott, "a remény ma újra eltűnni látszik kontinensünkről". Szerinte a kiutat keresve ma érdemes visszatekinteni az elődökre, "azokra, akiknek erkölcsi és közéleti példamutatása az egységes Európa talapzatául szolgált".

Szintén az egyperces felszólalók között kapott szót Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy 2007-ben a szlovák parlament megerősítette a csehszlovákiai magyarokat és németeket a második világháború után kollektíve bűnössé nyilvánító és jogaiktól megfosztó Benes-dekrétumokat.

"Megalapozatlan és dilettáns az az érvelés, amely történelmi dokumentumokról tesz említést". Az ilyeneknek - mondta - irattárban a helyük, nem a hatályos jogrendszerben. Bagó Zoltán szerint a dekrétumok a faji szegregáció, diszkrimináció talaján állnak, ezért Szlovákiának e szabályokat ki kellene iktatnia jogrendszeréből.

Eduard Kukan szlovák néppárti EP-képviselő - volt szlovák külügyminiszter - Bagó Zoltán szavaira azt válaszolta, hogy jogi konstrukciókat használva "nem lehet megváltoztatni a történelmet".

Olvasóink írták

 • 4. klj-54 2012. október 23. 22:09
  „Az ilyen NÁCI mentalitású emberek miatt lettem Kommunista szimpatizáns!
  Szándékom és célom sokakkal együtt a mást lenéző, másokat élősködőnek vélő egyedek felkutatása és megrendszabályozása jogi eszközökkel!
  Van rá mód és lehetőség, élek vele, mert senki nem veheti magának a bátorságot arra, hogy a névtelenség mögé bújva gyalázkodjon, másokat emberi valójukban megalázzon!
  Ja, @bánki: az aki első lesz a sorban!”
 • 3. bánki 2012. október 23. 17:27
  „1-2 Két hülye egy pár !

  Na nem kéne dumálni a demokráciáról kis megélhetésiek. Az diktál aki a ,, ceket " fizeti mint a vendéglátóipari egységekben.

  Szerintem a kommunisták és a fasiszták között nincs nagy különbség!”
 • 2. klj-54 2012. október 23. 17:03
  „Mindszenty egy gyáva pap foglalkozású ember volt!
  Miatta, rá hivatkozással, öltek meg embereket.
  Ő közben nyugodtan mosolygott az usa nagykövetségén.
  Egy ilyen ember számomra utálatos nem követendő példakép.”
 • 1. Apátfalvi** 2012. október 23. 16:10
  „Mindszenthy emléke a bizonyíték arra, hogy a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali diktatúrák egyivásúak, egy pöcegödörből fakadnak.

  Mindkettő híveit irtani kell, emberi jogaik ideológiájukból fakadva nincsenek, nem lehetnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Carter szerint szétfoszlóban van a közel-keleti béke

Jimmy Carter szerint "szétfoszlóban" van az izraeli-palesztin béke, aminek az oka szerinte a… Tovább olvasom