Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

20%-kal olcsóbban vásárolhatnak a szegények boltjában

Március 25-én nyílik Belgrádban az első úgynevezett SOS bolt, amelyben kizárólag a legszegényebbek vásárolhatnak alacsonyabb árakon.
Az olcsóbb termékekhez a boltok és a beszállítók közötti megegyezés
eredményeként juthatnak majd a rászorulók. Az üzletlánc ugyanis a
megszokott 180 nap helyett 30 napon belül fizet az áruért. A viszonylag
rövid kifizetési idő a kereskedők szerint tartható lesz a várhatóan nagy
forgalom miatt.

Kezdetnek mintegy 300-féle élelmiszer lesz kapható a boltokban, de a
terbek szerint a termékskála bővítésére is rövid időn belül sor kerül -
adja hírül a B92 szerb hírportál.

Ezekben a boltokban 10-20 százalékkal alacsonyabb árakon vásárolhatnak, egyes termékeket pedig akár "gyári áron" is megvehetnek majd a vevők.

Vásárlási jog

Számítások szerint Szerbiában mintegy 3 millió ember lenne jogosult arra, hogy az SOS boltokban vásároljon. A különleges vásárlói státuszt azok kaphatják meg, akik minimálbérből élnek. Az ehhez szükséges igazolást pedig a szakszervezetek állítják majd ki. A minimálbérből élőkön kívül jogosultak lesznek még azok a nyugdíjasok, akiknek a nyugdíja havi 20 ezer dinárnál (mintegy 60 ezer forint) nem nagyobb. Ők az utolsó nyugdíjkifizetésről szóló igazolással bizonyíthatják majd rászorultságukat a boltban. A jogosultak közé tartoznak még a regisztrált munkanélküliek, a szociális segélyben részesülők, a rokkantak és a menekültek.


A különleges boltok nyitását kezdeményező Független Szabad Szakszervezetek Szövetsége azt közölte: nem készülnek a rendszerrel való visszaélésekre, és nagyon remélik, hogy az élelmiszerek nem a piacok és az utcai árusok pultjain végzik majd.

A tervek szerint a jövőben minden belgrádi kerületben nyílik majd egy-egy SOS bolt, a szakminisztérium szerint pedig Szerbia nagyvárosaiban két ilyen áruházra, a kisebb városokban egy SOS boltra lenne szükség.

Szlovéniában már megnyílt az első SOS üzlet, Boszniában tervezik

A B92 értesülései szerint Ljubljanában, a szlovén fővárosban már működik hasonló áruház. Ebben azok a szlovének vásárolhatnak, akik havi 500 eurónál kevesebbet keresnek. Bosznia és Hercegovina is érdekelt az új modell meghonosításában. A kormány szándékai szerint nyáron ki is nyithatnak az első "szegényáruházak". Szarajevó, Tuzla és Mostar városában tervezik nyitni az első boltokat.

Olvasóink írták

 • 10. N.P. 2009. március 21. 16:59
  „sörpocak 2009.03.21. 16:44

  1, Az, hogy a magyar termelők minőségi árút állítanak elő az egy részükre igaz, másokra nem.
  2, A szlovák és a román állam nem ad nagyobb támogatást a termelőknek mint itthon, de kint (ezek szerint) ki tudtak alakítani versenyképes üzemméretet, felvásárlási rendszert.
  3, A szlovák és a román sajtó pedig a gyatra minőségű magyar árúról ír dőrgedelmeket....”
 • 9. flexsnake 2009. március 21. 16:50
  „8. piacgazdaság van. Aki nem tud megmaradni az olcsó felvásárlási árakkal akkor menjen és palackozza maga meg forgalmazza is. Ja hogy azt már nem... Akkor ne sírjon a termelő hanem versenyezzen.
  Az ember az olcsóbbat fogja venni. Akkor is ha az országban nem lesz mert akkor kijár vásárolni.”
 • 8. sörpocak 2009. március 21. 16:44
  „Szentesen fennhangon reklámozza magát az Árpád, hogy az ő boltjaikban 150 Ft/l a tej ára. Máshol ugyanezt olcsóbban adják. A termelőtől mégolcsóbban az ő általuk felvásárólt tejet, amelyet ugye közel 50 Ft/l, de nekünk mégis 100 Ft/l-ért adják. Vagy azért kicsivel többért, és házhoz hozzák. Nem őket bántom, mert a tej kell! De miért nem lehet őket is megfizetni? Mire a szlovák, a román olcsó tej idehaza? Itt csődbemennek a termelőink, akik minőségi árút állítanak elő. Közeben az agyon hidrogénezett, agyon dotált külföldi tej meg áramlik befelé. Minek? Az unio tönkretette a gazdaságot, a termelést., a mezőgazdaságot, mindent. Ezt tette orbán, hogy erőltette a belépést az unioba! Kellenek a szociális boltok, de Magyarországról beszéljünk, és ne külföldről. Itt nagyobb az igény rájuk.”
 • 7. babocska 2009. március 21. 16:35
  „Jöhetne itt is és nem az áfát kellene levinni,hanem a termelői árat.Az,hogy a tüzelőolajjal azt csinálták,kellett volna valami pirositó anyagot belerakni,de az valahogy elmaradt.A Másik a,hogy import engedély kellett a behozatalra.Aki azt kiadta a minisztériumban ,nem látta,hogy már annyit kiadtunk,hogy ha egész évben éjjel nappal csak azzal fütenénk akkor is sok.Lehetne itt is szociális bolt,biztos a forgalom miatt,meglenne a haszna aki müködtettné.Fél város,vagy még több arra szorulna az biztos.Itt csak az új hatalmas áruházakat épitik ,de kinek konganak az ürességtől.Az új Tescóban is szinte egyedül megy az ember ,alig találkozik valakivel.Ha valamelyik sarkon képen vágnák,nem volna a közelben aki segitene .”
 • 6. N.P. 2009. március 21. 15:07
  „Na ez lesz a csalás és a korrupció melegágya. Egy országon belül nem lehet kétfajta árrendszer, láttuk a tüzelőolaj kapcsán magunk is.”
 • 5. flexsnake 2009. március 21. 14:00
  „,,de a
  terbek szerint "

  de a tervek szerint :)

  Nálunk csak ilyen boltok vannak :) Senkit ne tévesszen meg a 20% :D”
 • 4. floridaimagyar 2009. március 21. 12:57
  „Ha igy folytatodik minden a vilagban ahogy most van mindenki ilyen boltokba fog jarni.”
 • 3. PEPE 2009. március 21. 10:08
  „A magyar állam példát vehet,/ ÖNKORMÁNYZATI VEGYES BOLTOK./”
 • 2. KamuNeni 2009. március 21. 09:08
  „Ja, A magyar allam valasza a recessionre hogy megemely az adokat. Utalatos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. micsibucsi 2009. március 21. 09:00
  „Nálunk az ország minimum 80 % jogosultan tudna ott vásárolni! Hazánkban a családok ilyetén megsegítésére az Áfa kulcs emelését tervezik, amint a "dübörögő gazda(g)ságunk" indokol! Nem de?!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött az elnökválasztás Szlovákiában

Az előrejelzések szerint a hét induló közül két jelöltnek - Ivan Gasparovicnak és Iveta Radicovának… Tovább olvasom