Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

200 feljelentést kapott a holland katolikus egyház

Kétszáz feljelentést kapott a holland katolikus egyház panaszbizottsága szexuális visszaélésekkel kapcsolatban azóta, hogy február végén nyilvánosság elé léptek egy szalézi internátusban megrontott diákok.
A holland sajtóban hétfőn megjelent hírek szerint Jaan Waaijer, a Segítség és Jog nevet viselő bizottság elnöke elismerte, hogy "megrémült" a panaszok és tanúvallomások magas száma miatt. Azt ígérte, már hétfőn új embereket vezényel át a függő ügyek kivizsgálására, hogy minden esetben kiderüljön az igazság.

A kelet-hollandiai ,s-Heerenbergben lévő szalézi internátus egykori diákjai februárban számoltak be nyilvánosan arról, hogy az 1960-70-es években "bizonyos papok megrontottak gyerekeket". Az egyik érintett úgy fogalmazott, hogy ez "köztudott" volt. A szalézi rend tagjai megerősítették, hogy a probléma belső viták tárgya volt, de alapos vizsgálatot nem folytattak az ügyben.

Ad van Luyn, a rotterdami egyházmegye püspöke szintén tanított ebben az iskolában, de azt állítja, hogy nem tudott ezekről a sötét ügyekről. Egyetértett a panaszbizottság elnökével abban, hogy a katolikus egyháznak vizsgálatot kell indítania. Véleménye szerint az egyháznak nyilvánosan és egyértelműen el kell ítélnie a visszaéléseket, bocsánatot kell kérnie, és meg kell tennie a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy ez többé ne ismétlődhessen meg.

Az első bejelentések óta sorozatosan jelentkeznek a szalézi internátus egykori növendékei, a szexuális zaklatástól a megerőszakolásig terjedő vádakkal. Az esetek 1959 és 1971 között fordultak elő, így büntetőjogilag már elévültek. A volt diákok március elejéig tíz papot és két szerzetest neveztek meg elkövetőként. Időközben több tucat más katolikus internátus, iskola és szeminárium egykori növendékei is a nyilvánosság elé álltak hasonló történetekkel.

Több holland párt követeli az igazságügyi minisztertől, hogy indítson vizsgálatot, de a kormány meg akarja előbb várni az egyház belső vizsgálatának az eredményét.

A holland katolikus püspöki konferencia kedden nyilvánítja ki álláspontját.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. március 08. 20:19
    „Szerencsés országban élünk!
    A mi derék papjaink viselt dolgairól nem szivároghat ki semmi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vészesen fogy Szerbia lakossága

Vészesen fogy Szerbia lakossága, és ha a jelenlegi irányzat fennmarad, húsz év múlva 700 ezerrel… Tovább olvasom