Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

2013: Szamoán kezdődött az újév köszöntése, a Time Square-en egymillióan ünnepeltek

A csendes-óceáni független államban közép-európai idő szerint hétfőn 11 órakor köszöntött be a 2013-as esztendő.
Egymillióan ünnepeltek idén a Times Square-en

Ünneplők tömege, becslések szerint mintegy egymillió ember árasztotta el idén a manhattani Times Square-t, hogy a csípős hideg ellenére a 106 éves hagyomány szerint köszöntse az újévet.

A híres téren 2012 utolsó pillanataiban is leereszkedett a kristálygömb, mint már 1907 óta minden évben. Az újév első pillanataiban hatalmas konfettieső zúdult a tömegre, majd a New York, New York című örökzöld hangjaira koccantak a poharak. Ezt azonban hamarosan elnyomta a tűzijátékok robbanása.

Így ünnepelte a világ az újévet. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A show-t további több millióan kísérhették figyelemmel, mivel számos televíziós csatorna élőben jelentkezett a térről. Ahhoz, hogy a helyszínen valaki "jó helyet kapjon", már órákkal korábban ki kellett állnia a térre. A kristálygömb délután hat órakor emelkedett a magasba egy 21 méteres oszlopon.

Az ünneplők megemlékeztek a december 14-i connecticuti iskolai ámokfutás áldozatairól is.

Tűzijátékokkal, ünnepségekkel köszöntötték világszerte az új esztendőt

Világszerte tűzijátékokkal és ünnepségekkel köszöntötték az új esztendőt.

New Yorkban a Times Square-en egymillión nézték, amint hatvan másodpercen át pont éjfélre leeresztik az óriási színes kristálygömböt.

Miután elmaradt az egyesek által 2012-re megjósolt világvége, a világ új lapot nyithatott az országok többsége által elfogadott Gergely-naptárban.

Szíriában azonban mégis bekövetkezett az "apokalipszis": az országban számos békéltetési kísérlet ellenére a lázadók és a kormányerők közötti összecsapásoknak egy civil szervezet szerint már 45 ezer halálos áldozata volt 21 hónap alatt.

A Közel-Kelet más részein látványos rendezvényekkel köszöntötték az új évet. Dubajban a világ legmagasabb épületéről, a 828 méter magas Burdzs Kalifa toronyról lőtték ki a tűzijáték-rakétákat.

Rio de Janeiróban, a híres Copacabana strandon több mint két millióan tekintették meg a 16 perces tűzijátékot.

Párizsban mintegy 300 ezren ünnepeltek a Champs-Élysées-n az eső és a szél ellenére. A turisták hiányolták a tűzijátékot: a francia fővárosban évek óta tilos a pirotechnikai eszközök használata. Biztonsági okok miatt az Eiffel-toronynál is elmaradt a tűzijáték.

Spanyolországban a hideg, az eső és a recesszió ellenére számos madridi gyűlt össze a Puerta del Sol téren, hogy egy pohár borral és sok humorral köszöntse az új esztendőt.

Ausztriában a hagyományoknak megfelelően megkezdődött a bécsi báli szezon. Több ezer meghívott, többségében külföldi, táncolt estélyi ruhában az egykori császári palota impozáns termeiben.

Így ünnepelte a világ az újévet. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Még jóval az európai ünnepségeket megelőzően Hongkongban mintegy százezren tekintették meg a nyolc perces tűzijátékot. Sanghajban a Huangpu partján több ezren nézték a 3D-s filmen a visszaszámlálást a Bund sugárút egyik történelmi épületének homlokzatán.

A több évtizedes nemzetközi elszigeteltségből demokratikus reformjainak köszönhetően nemrégiben kilépő buddhista Mianmarban most először ünnepelték tűzijátékkal az új esztendőt Rangunban.

Szomorúan köszöntött be január elseje a Fülöp-szigeteken, ahol egy négyéves kisfiú meghalt, és petárdák sebesítettek meg több mint négyszáz embert, sokukat súlyosan. A kisfiút golyótalálat ért a hátán. A rendőrség tíz, vaktában lövöldöző embert előállított, többségükben ittas biztonsági őrök voltak.

Észak-Korea vezetője az életszínvonal emeléséről beszélt

Az életszínvonal emelését nevezte az új év legfontosabb feladatának a kommunista Észak-Korea vezetője, aki először mondott kedden újévi köszöntőt a televízióban.

Ilyen üzenet utoljára 19 évvel ezelőtt hangzott el, mert az új vezető, Kim Dzsong Un apja egyszer sem fordult ebben a formában a lakossághoz. A fiatal legfelsőbb vezető a gazdasági ügyekre helyezett hangsúlyon kívül a Dél-Koreával fennálló feszült viszony enyhítését is a kívánalmak közé sorolta.

Kim a beszédben nem feledkezett meg a rendszer retorikájában megszokott fegyverfejlesztésről, és a tudományos-technológiai forradalomról sem, de nem szólt az ország atomfegyver programjáról, amely a világot leginkább aggasztja. A korábbi évek hasonló, csak a lapokban megjelent újévi üzeneteitől eltérően a politikus most eltekintett az Egyesült Államok elleni kirohanástól.

Phenjanban most először ünnepelték meg az új évet nagy vigassággal, petárdákkal és éjféli tűzijátékkal.

Velencében csókkal köszöntötték az új évet

Csókolózó tömeg köszöntötte az új esztendőt a velencei Szent Márk téren, miközben a római Szent Péter téren a családok és nemzetek békéjéért imádkoztak.

A főleg turistákkal teli Szent Márk téren mozdulni sem lehetett. A Love 2013 elnevezésű programra mindenkit fehér színű ruhában és fehér álarcban vártak. Fehér díszletbe öltözött Velence központi tere is, amelynek közepén óriás méretű fehér álarc állt.

Róma központjában 300 ezren vettek részt a Capitolium és a Colosseum közötti sugárúton rendezett popkoncerten. Éjfélkor tűzijáték ragyogta be a Forum Romanumot.

Így ünnepelte a világ az újévet. Fotó: MTI (galéria)

Rómában szilveszterezett a Taize Közösség európai találkozójára érkezett közel negyvenezer fiatal is.

Éjfél előtt kezdődött a Szent Péter téren a reggel hét óráig tartó imavirrasztás: a Mozgalom a Családi Szeretetért a családok és nemzetek békéjéért imádkozott.

Az év utolsó éjszakáján szabadtéri diszkóvá változott a nápolyi tengerparti sétány. A tűzijátékot a Castel Dell'Ovo tengerparti erődjéből lőtték fel, és a Nápollyal szemközti Capri és Ischia szigetéről is tűzijátékkal válaszoltak.

Hétfőn este az összes olasz televízió- és rádiócsatorna közvetítette Giorgio Napolitano államfő év végi beszédét. A mandátumát idén záró elnök azt hangoztatta, hogy a négy éve tartó gazdasági válság "társadalmi üggyé vált".

Napolitano a politikától a gyengébb társadalmi rétegek védelmét sürgette a költségvetési megszorításokkal szemben. Az olasz államfő a fiatalokhoz is szólt arra buzdítva őket, hogy "háborodjanak fel" és követeljenek maguknak lehetőségekkel teli jövőt. Napolitano azt is szorgalmazta, hogy a bevándorlóktól Itáliában született 420 ezer gyerek minél előbb olasz állampolgárságot kapjon.

Százezrek búcsúztatták Nagy-Britanniában a gyémántjubileumi és olimpiai óévet

Százezrek búcsúztatták Londonban és más brit nagyvárosokban - az időeltolódás miatt a kontinenstől egy órával lemaradva - az óévet, amelynek két legnagyobb eseményéről, a szinte példátlan hazai sikerrel zárult nyári londoni olimpiai játékokról és II. Erzsébet királynő gyémántjubileumáról, vagyis trónra lépésének 60. évfordulójáról is megemlékezett az ünneplő tömeg.

Londonban becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszíneken az enyhe, esőre hajló időben a látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfelet jelző harangjátékára kezdődött.

A 11 ezer rakétát immár hagyományos módon a parlamenttel szemközti, 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.

Így ünnepelte a világ az újévet. Fotó: MTI (galéria)

A 11 perces látványosság egyik központi elemét a tavaly nyári londoni olimpia adta: London felhős egére többször is színes olimpiai karikákat rajzoltak a tűzijáték-rakéták.

A Team GB, vagyis a brit csapat az olimpiai és a paralimpiai játékok globális éremtáblázatán egyaránt a harmadik helyen végzett. Az olimpiai együttes 29 aranyat, 17 ezüstöt és 19 bronzot gyűjtött, a paralimpiai versenyzők 34 aranyat, 43 ezüstöt és ugyancsak 43 bronzot nyertek. A brit versenyzők az olimpián három, a paralimpiai játékokon kilenc új világrekordot állítottak fel.

Brit olimpikonok az 1908-ban rendezett első londoni olimpiai játékok óta nem értek el ennél jobb eredményt.

A királynő hagyományos újévi kitüntetési listáján az idén mindegyik brit aranyérmes olimpiai és paralimpiai versenyző szerepel, és velük együtt a Team GB összesen 78 tagja vehet át az uralkodótól magas elismerést.

Az elbúcsúztatott óév II. Erzsébet gyémántjubileumi éve is volt: az idén 87 esztendős királynő 1952. február 6., vagyis édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság élén. A 60. évforduló tiszteletére szervezett egész éves ünnepségsorozat leglátványosabb mozzanata a Temze londoni szakaszán június elején megrendezett, ezernél több különböző hajóból álló flottafelvonulás volt.

A skót fővárosban, Edinburghban 80 ezren vettek részt a világhírű újévköszöntő utcabálon, a Hogmanay-n. A rendezvény immár globális eseménynek számít, amelyre az idén a szervezők szerint hatvannál több országból érkeztek egyéni turisták és csoportok.

A mostani Hogmanay-n öt hatalmas színpadon zajlottak párhuzamos élő koncertek és egyéb előadások, éjfélkor pedig a város fölé magasodó edinburghi várhegyen rendeztek látványos fény- és tűzijátékot.

Több mint egy millióan ünnepeltek Berlinben a Brandenburgi kapunál

Több mint egy millióan ünnepelték az újévet hétfő éjjel Berlinben a Brandenburgi kapunál, ahol egy óriási show-t szerveztek 260 művész fellépésével.

A tömeg 2,2 kilométer hosszan töltötte meg a helyet a Június 17-e sugárút és a német főváros szimbólumának számító emlékmű között.

Pontban éjfélkor Berlin egét több mint tíz percen át kivilágították, miközben minden felől petárdák durrogása hallatszott. A mulató tömeget éjfél után a dél-korai Psy popzenész szórakoztatta, akinek a klipjét a ZDF német televízió szerint már több mint egy milliárdan nézték meg a YouTube-on.

Moszkva elköszönt az óévtől

Tízezrek búcsúztatták az óévet az orosz főváros központi terein, amelyeken Moszkva kulturális vezetése gazdag programról gondoskodott.

A Manyezs téren helyi idő szerint este tízkor kezdődött a Szeretem Moszkvát című táncos-zenés, interaktív élő show-műsor.

A Vörös térről a Moszkva folyóhoz vezető Vasziljevszkij lejtőn, valamint a parlament alsóháza, a Nagyszínház, a Metropol szálló, a Lubjanka tér és a Kreml körüli utcákon lezárták a forgalmat. Az orosz főváros központja szilveszter éjjelén egyetlen nagy sétálóutcává vált.

Így ünnepelte a világ az újévet. Fotó: MTI (galéria)

Egy friss felmérés szerint az orosz lakosság nagy része az utcán tölti a szilvesztert. Az emberek hagyományosan ezen a napon díszítik fel a fenyőfákat és ajándékozzák meg szeretteiket.

A kormány rendelete szerint egészen január kilencedikéig tart a munkaszünet, így az Oroszországi Föderáció lakossága január hetedikét, az ortodox karácsony napját is otthon ünnepelheti.

Ahogy a moszkvai Kreml toronyórája elütötte az éjfélt, pompás tűzijáték vette kezdetét. A petárdákat ezúttal a Vörös tér közelében lévő, ma már üresen álló területről lőtték fel. Onnan, ahol korábban a Rosszija szálló állt.

A pezsgőbontás és a tűzijáték után orosz, grúz, ukrán és moldovai táncegyüttesek nagyszabású koncerttel köszöntötték a Manyezs téren a moszkvaiakat és Moszkva vendégeit.

Jelképes lehet, hogy a műsorban a kaukázusi ország együttese is fellépett, hiszen az új grúz vezetéssel a Kreml decemberben kezdte meg a tárgyalásokat az orosz-grúz viszony rendezéséről, a grúz borok pedig hamarosan ismét kaphatóak lesznek az orosz üzletekben.

Oroszország távol-keleti vidékén, Kamcsatkán nagy viharral köszöntött be az újév, ezért az emberek nem ünnepelhettek az utcán.

Baskírföld fővárosában, Ufában a rendőrség őrizetbe vett egy 19 éves diákot, aki az interneten elhelyezett bejegyzés szerint a norvég Anders Breivik, az amerikai Adam Lanza és az orosz Dmitrij Vinogradov példáját követve szilveszter éjszakáján több embert meg akart gyilkolni. Vlagyimir Kilmajev a nyomozóknak azt mondta, hogy csak "szórakozásból" fenyegetőzött.

Berlin központjában csaknem egymillióan búcsúztatták az óévet

Berlinben becslések szerint csaknem egymillóan vettek részt a város központjában rendezett szilveszteri mulatságon, amelyen 2012 egyik legnagyobb őrületével, a Gangnam Style-tánccal búcsúztatták az óévet.

A Brandenburgi kapunál két kilométer hosszúságú szabadtéri táncteret alakítottak ki, ahol éjfél előtt egyszerre ropta a tömeg a kultikus lovacskázós táncot a dél-koreai Psy slágerére, amelynek klipjét több mint egymilliárdszor nézték meg 2012-ben a YouTube videomegosztó portálon.

Így ünnepelte a világ az újévet. Fotó: MTI (galéria)

A Június 17. sugárúton, a Brandenburgi kapu és a Győzelmi oszlop között három színpadot állítottak fel. Összesen 260 művész lépett fel, köztük Bonnie Tyler és Loreen, a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál győztese. A tavaszias, 10 Celsius fok körüli melegben már a kora délutáni hangpróbákra is ezrek gyűltek össze.

A csúcspont az éjféli tűzijáték, amelyen több mint hatezer rakétával festik színesre az eget Berlin felett. A zenei aláfestést a Pet Shop Boys biztosítja a Village People Go West című szerzeményének éppen húsz éve, 1993-ban megjelent feldolgozásával.

A vendégek többsége valószínűleg nem berlini volt, hanem turista, akik már a szilveszter előtti napokban ellepték a német főváros központját; a berlini idegenforgalmi szövetség adatai szerint az év utolsó 10 napján több mint kétmillió turista látogatott a három és fél milliós városba.

Vatikáni, kínai és orosz újévi köszöntők

XVI. Benedek pápa hétfőn a Szent Péter-bazilikában esti ájtatosságon arra szólította fel a híveket, hogy találjanak "gyógyírt a mindennapok okozta elkerülhetetlen sebekre".

A katolikus egyházfő az év utolsó napján amiatt adott hangot sajnálkozásának, hogy az életstílusokat gyakran az individualizmus és az etikai relativizmus határozza meg, s egy olyan kultúra, amely "gyakran közönyösnek mutatkozik Isten iránt."

Kínában Hu Csin-tao leköszönő államfő azt mondta, hogy országa az újévben is kitart a reformok és a nyitottság mellett. Kína "folytatni fogja gazdasági modelljének átalakítását, a haladás útján marad, s eközben megőrzi a stabilitást" - tette hozzá újévi köszöntőjében.

Így ünnepelte a világ az újévet. Fotó: MTI (galéria)

Pekingben az újév beköszöntekor megkondították a Nagy Harangot az ugyanezt a nevet viselő templomban. Kínában nincsenek időzónák, a hatalmas országban egyszerre ünnepelték az új évet.

Vlagyimir Putyin orosz államfő újévi köszöntőjében országa egysége érdekében emelt szót.

Oroszország "fejlődése és sorsa lelkesedésünktől, munkánktól, egységünktől és felelősségtudatunktól függ" - mondta Putyin hétfői beszédében.

Az oroszok csak együtt tudnak előrehaladni, egy "sikeres, erős államot" és egy "korszerű, virágzó és szabad társadalmat" építeni.

Amikor Putyin bejelentette, hogy harmadszor is indul az elnökválasztáson, és különösen a 2011-es parlamenti választások állítólagos csalásai után, főleg Moszkvában addig páratlan, több százezres tömegtiltakozások, tüntetések szerveződtek.

Bár ilyen nagy tömegek az újraválasztást követően nem mentek ki az utcákra, a fővárosban és Szentpéterváron újra és újra tüntetnek Putyin ellen.

India ünneplés helyett gyászol, Sydney mámorban

A megerőszakolt fiatal indiai nő halála miatt Újdelhi nagyobb klubjai, mulatói lemondták szilveszter éjszakai partijaikat.

"Tagjaink úgy vélik, hogy ez nem a megfelelő pillanat egy hangos ünneplésre" - nyilatkozta hétfőn a 7000 tagot számláló Vasant Vihar Klub elnöke. A partizás helyett gyertyás felvonulással emlékeznek a 23 esztendős áldozatra, akit vőlegényével együtt egy buszon egy hattagú társaság összevert, majd a nőt megerőszakolták. A fiatal lány belehalt sérüléseibe.

A 99 esztendős Gymkhana Klub szintén lemondta hagyományos szilveszteri estélyét, amelyen általában filmsztárok is megjelennek. Az állami irányítású Ashok szálló is törölte évzáró partiját, és magán hotelek is követik példáját, mert az embereknek a borzalmas bűntett után nincs kedvük mulatni.

Így ünnepelte a világ az újévet. Fotó: MTI (galéria)

Az AFP jelentése szerint a bűncselekmény nyomán keletkezett sokkhullám miatt az egész országban lemondták az újévhez köthető ünnepségeket.

Ugyancsak nem ünnepelnek Venezuelában, miután arról érkeztek hírek, hogy súlyos az állapota az ország elnökének, Hugo Cháveznek.

Szerényebbek voltak az ünnepségek a Fülöp-szigeteken, ahol nemrég tájfun pusztított, több mint ezer ember halálát okozva.

Az új évet közép-európai idő szerint délelőtt 11-kor legelőször a Szamoa-szigetén, Apiában köszöntötték, majd egy órával később az új-zélandi Aucklandben.

Ausztrália legnagyobb városában, Sydneyben éjfélkor - közép-európai idő délután - tűzijátékkal köszöntötték az új évet, amelynek milliós közönsége elbűvölve, üdvrivalgással adott hangot elragadtatásának. A másfél milliárd forintnak megfelelő összegbe került tűzijátékot Kylie Minogue ausztrál popénekesnő indította el.

Korábban írtuk:

Szamoa szigetén ünnepelték először az újévet a Földön. A csendes-óceáni független államban közép-európai idő szerint hétfőn 11 órakor köszöntött be a 2013-as esztendő.

Utolsóként, 24 órával később, az Egyesült Államokhoz tartozó, de attól földrajzilag elkülönült Hawaii szigetcsoporton köszönt be az újév.

Így ünnepelte a világ az újévet. Fotó:MTI/EPA/AP (galéria)

Az új-zélandi Aucklandben közép-európai idő szerint 12, Sydneyben és Vlagyivosztokban 14, Tokióban és Phenjanban 16, Pekingben és Manilában 17, Bangkokban és Jakartában 18, Moszkvában 21, Londonban hajnali 1, Rio de Janeiróban 3, Buenos Airesben 4, New Yorkban 6, Los Angelesben 9, Honolulun pedig csak 11 órakor kezdődik az újesztendő.

Így ünnepelte a világ az újévet. Fotó:MTI/EPA/AP (galéria)

Sydneyben az operaház előtti hagyományos tűzijátékra másfél millió nézőt várnak. Londonban a London Eye óriáskerék előtt százezrek búcsúztatják az óévet, az egyik legnagyobb szilveszteri mulatság pedig Rio de Janeiróban, a Copacabana strandon lesz.

Olvasóink írták

 • 4. kumisz 2012. december 31. 19:37
  „Szépnek szép, de minek örülünk?”
 • 3. queenmargareth1 2012. december 31. 18:04
  „de szép:)”
 • 2. csöcskenőcs 2012. december 31. 17:46
  „az elsö bekezdéstöl hánynom KELL! kijárt volna az a világvége nagyon is!!!!!!!!!!”
 • 1. queenmargareth1 2012. december 31. 12:39
  „ÉLJEN!BÚÉK!
  Hawaii-ra utazom, hogy még egyszer átéljem:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két halott, százhúsz sebesült az olasz szilveszteri petárdázás mérlege

A dél-olasz Campaniában két férfi életét vesztette és egész Olaszországban százhuszan megsebesültek… Tovább olvasom