Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

2014 előtt nem lesz áttörés Afganisztánban

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők nagy része a jelenlegi tervek szerint 2014 végére elhagyja Afganisztánt, és ugyanezen év tavaszán elnökválasztást tartanak az országban.
Afganisztánban a kormány mindeddig nem tudta elérni, hogy közvetlen tárgyalásokba bocsátkozzék a fegyveresen lázadó tálibokkal a megbékélésről, és ebben érdemi előrelépés nem is várható 2014 előtt - véli egy kormányilletékes, aki részt vesz a megbékélési erőfeszítésekben.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők nagy része a jelenlegi tervek szerint 2014 végére elhagyja Afganisztánt, és ugyanezen év tavaszán elnökválasztást tartanak az országban.

A Reuters hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó illetékes szerint a választás előtt nem lehet áttörésre számítani a politikai rendezés folyamatában.

Széles körben vallott nézet szerint a több évtizede háborúktól sújtott Afganisztánban a stabilitás megteremtésének legbiztosabb módja az lenne, ha sikerülne politikai megállapodást elérni a kormány és a tálibok között.
Az illetékes elmondta, hogy több helyszínen volt már kapcsolatfelvétel a felek között, de érdemi közvetlen tárgyalásokra még nem került sor. Hozzátette, hogy elsősorban helyi, tartományi szinten sikerült kontaktust teremteni a tálibokkal.

A nyilatkozatban kitért a tisztviselő Pakisztánra is. Úgy vélte hogy a szomszédos országnak nagyobb szerepet kellene vállalnia az afgán felek közti érintkezés megkönnyítésében. Afgán részről többször illették már Pakisztánt azzal a bírálattal, hogy csak vonakodva kapcsolódik be a tálibokkal való kapcsolatteremtési kísérletekbe. Iszlámábád tagadja, hogy saját érdekei alapján lázadó csoportokat mozgatna Afganisztánban, és több ízben ígéretet tett arra is, hogy mindent megtesz az afganisztáni harcok beszüntetésének segítése érdekében.

Az afgán vezetés hamarosan átfogó tervet ismertet Pakisztánnal arról, hogyan segíthet a szomszédos ország a béke megteremtésében - mondta el a tisztviselő.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanások és tűzvész egy kanadai gyógyszergyárban

Robbanások történtek, és tűz ütött ki csütörtökön egy kanadai gyógyszergyárban. A hatóságok szerint… Tovább olvasom