Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

2030-ra szinte teljesen megszűnik a világban

Egy amerikai elemző központ vezetője szerint a szegénység 2030-ra jóformán megszűnik a világban
A szegénység jóformán megszűnik 2030-ra szerte a világon, a kétmilliárd fősre növekvő középosztály több jogra és erőforrásra tart igényt - jelentette ki egy amerikai elemző központ vezetője szombaton a coloradói Aspenben folyó biztonságpolitikai fórumon.

Christoper Kojm, a Nemzeti Hírszerzési Tanács (NIC) elnöke kiemelte: ha a jelenlegi trendek folytatódnak, a kevesebb mint napi egy dollárból élő emberek száma egymilliárdról a felére csökken két évtized alatt, a középosztályhoz tartozók lélekszáma pedig egymilliárdról kétmilliárdra emelkedik. Még ha a gazdasági világválság legsúlyosabb előrejelzései közül néhány helyesnek is bizonyul a következő években, akkor is több százmillióan lépnek át a középosztályba - mondta Kojm, aki a Nemzeti Hírszerzési Tanács év végén nyilvánosságra kerülő globális előrejelzését ismertette.

A Nemzeti Hírszerzési Tanács az összes amerikai hírszerző ügynökség adataira támaszkodva elemzi a kulcsfontosságú nemzetbiztonsági kérdéseket. A 2030-ig szóló prognózisban a "jövőbeli viselkedés mozgatórugóit" próbálják meg feltárni, hogy segítsék a kormányzati hivatalokat - a Fehér Háztól kezdve a külügyminisztériumig - jövőbeni politikájuk és programjaik megtervezésében.

Kojm szerint a gyarapodó középosztály nem nagyon fogja eltűrni a tekintélyelvű rendszereket.

"A kormányzás egyre nehezebbé válik az emelkedő jövedelmek által jellemzett országokban. A középosztály tagjai a középosztály értékeit vallják és nagyobb egyéni jogosítványok megszerzésére törekednek, és most rendelkezésükre áll a közösségi média és egyéb technikai eszközök, hogy ezt megvalósítsák, ideértve az elnyomó kormányok megdöntését" - mutatott rá Kojm, kiemelve a képzettség szintjének növekedését is.

A negatív jelenségek között említette, hogy a következő 18 év során várhatóan 50 százalékkal növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, noha a Föld népessége 7,1 milliárdról csak 8,3 milliárdra emelkedik. A középosztály tagjai a középosztályra jellemző, húsban gazdag diétát akarnak, amihez viszont több takarmány és víz szükséges. Ezt súlyosbítja, hogy 2030-ra az emberiség közel fele vízhiánnyal küzdő térségben fog élni. Kojm ugyanakkor azt jósolta, hogy az új technológiai fejlesztéseknek köszönhetően csökkenhet a szakadék a kereslet és a kínálat között az élelmiszereket és a vizet illetően.

A NIC előrejelzése szerint 2030-ra a városlakók aránya a jelenlegi 50-ről 60 százalékra kúszik fel. Az ázsiai gazdaságok várhatóan tovább bővülnek, de a munkavállalók átlagéletkorának növekedése miatt Kínát lekörözhetik az olcsóbb munkaerőt kínáló országok, így India, Vietnám és Indonézia.

Olvasóink írták

 • 3. klj-54 2012. július 30. 10:33
  „Nem csak a szegénység hanem a gazdagság is!
  Egy glaciális korszak adott kegyelmi állapotot a földön ennek a tipusú életnek.
  A folyamat a melegedés útján van, meghatározhatatlan időben de bizonyosan megszűnik az az élettér amiben ma élünk.
  Tehát szép lassan ki fog halni ez a tipusú élet.”
 • 2. deszkás 2012. július 29. 13:35
  „Ez a pasi úgy hüle ahogy van. Pont a fordítottja igaz.”
 • 1. igazságkereső 2012. július 29. 09:07
  „De ha sikerülne az országokból eltüntetett ezermilliárdokat hatékonyabban visszaszerezni, lehet, hogy nem is kellene 2030-ig várni!Magyarországon ezt egészen hatékonyan meg lehetne oldani, hiszen ismert minden offshore cég ahová és akik kimenekítették a tisztességtelenül "megszerzett" ezermilliárdokat! Ugye nem is lenne ez olyan komplikált feladat, ha akarat is párosulna hozzá?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolország kimenekíti segélymunkásait Algériából

Spanyolország kimenekíti segélymunkásait a nyugat-algériai Tinduf menekülttáborából, mert… Tovább olvasom