Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

25 éve ellopott Matisse-kép került elő

Londonban került elő a napokban Henri Matisse francia impresszionista festő egy egymillió dollárt érő olajképe, amelyet 25 éve loptak el a svéd fővárosban, Stockholmban.
A Kert című festmény 1987. május 11-én kora hajnalban, egy vakmerő betörés során tűnt el a stockholmi Modern Művészeti Múzeumból. A korabeli hírek szerint a betörők csillagászati összegért próbálták visszavásároltatni a képet a múzeummal, amely azonban elutasította a bűnözők zsarolását. A festménynek ezután nyoma veszett.

A negyedszázada ellopott kép Nagy-Britanniában bukkant fel karácsony előtt, amikor egy lengyel gyűjtő eladásra ajánlotta azt egy essexi műkereskedőnek. A kereskedő óvatosságból utánanézett az Elveszett Műkincsek Regiszterében (ALR), s amikor kiderült, hogy lopott festményről van szó, azonnal értesítette a hatóságokat.

Az ellopott, elveszett vagy háborús fosztogatásból származó műkincsek visszaszerzésével foglalkozó ARL-nek sikerült rábírnia a lengyel gyűjtőt, hogy ellenszolgáltatás nélkül adja át az értékes festményt - olvasható a BBC honlapján.

A képet jelenleg egy széfben őrzik, és az elkövetkező hetekben juttatják vissza a svéd kulturális minisztériumnak.

A betörés után a stockholmi múzeum úgy vélte, a kép túlságosan is ismert ahhoz, hogy el lehessen adni a szabadpiacon. Christopher Marinello, az ARL adatbázis igazgatója követésre ajánlotta a svéd múzeum példáját, mondván, hogy "lopott műkincseket nem lehet valós a valós értékükön eladni, előbb-utóbb felbukkannak, csak ki kell várni".

A biztosítók általában kisebb összeggel honorálják az ARL a szerepét a lopott műalkotások visszaszerzésében, az állami tulajdonban lévő Matisse-kép azonban nem volt biztosítva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbantásos merényletet akadályoztak meg Egyiptomban

A merénylők akkor akartak egy gépkocsit felrobbantani, amikor a kisebbségi kopt keresztény közösség… Tovább olvasom