Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

25 éve ért véget a kommunizmus Lengyelországban

Huszonöt éve, az 1989. június 4-i első, részlegesen szabad választásokon ért véget a kommunizmus Lengyelországban - jelentette ki szerdán, a varsói Királyi Vár előtti téren az évforduló alkalmából rendezett központi ünnepségen elmondott beszédében Bronislaw Komorowski lengyel elnök.
A zászlódíszbe öltözött tér közepén elhelyezett díszemelvényen foglaltak helyet az ünnepségre érkezett államfők, állami vezetők, köztük Áder János köztársasági elnök. Az első sorban ült Lech Walesa volt lengyel államfő, a Szolidaritás szakszervezet alapítója és első elnöke is. A rendőrkordonok mögött hatalmas tömeg kísérte figyelemmel az eseményeket. Az ünnepségek rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajlottak, a város egyes részeit lezárták, a levegőben helikopterek köröztek.

A lengyel himnusz és Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói főpolgármester köszöntője után Andrzej Seweryn színész, rendező felolvasta a külön az évfordulóra készült Varsói Szabadság Nyilatkozatot, amelyet minden jelenlévő aláírhatott. "Mi, a szabad, egyesült Európa állampolgárai a Szolidaritás választási győzelmének 25. évfordulóján (...) kifejezzük meggyőződésünket, hogy a szabadság és szolidaritás olyan értékeket fejeznek ki, amelyekre az emberek közötti kapcsolatokat építeni kell" - áll a szövegben.

25 éve ért véget a kommunizmus Lengyelországban. MTI Fotó:Beliczay László

Ezután Bronislaw Komorowski mondta el beszédét, amelyben röviden végigkísérte a lengyel történelmet a jaltai egyezmény után, amelynek következtében vasfüggöny ereszkedett Európára. Kiemelte II. János Pál pápa és Lech Walesa szerepét a lengyel szuverenitás visszaszerzésében. Hangsúlyozta, hogy a 25 évvel ezelőtti választásokkal ért véget a kommunizmus Lengyelországban. A szabadság diadalútja Lengyelországban kezdődött, folytatódott egész Kelet-Közép-Európában és átlépte a Szovjetunió határait, elhozva a szabadságot sok nemzetnek. Beszédének végén hangsúlyozta, hogy most különösen az ukrán népnek van szüksége Európa szolidaritására.

A következő szónokot, Barack Obama amerikai elnököt percekig tartó hatalmas ováció fogadta. "Az amerikai nép üdvözletét és barátságát hoztam el" - mondta Obama, aki először is köszönetet mondott Lech Walesának a szabadság visszaszerzésében szerzett érdemeiért. Lelkesen emlegette a chicagói lengyel közösséget, amelyet jól ismert, hiszen ő is sokáig élt ebben a városban. "Ebben a pillanatban mindannyian egy kicsit lengyelek vagyunk" - mondta.

Az 1989. június 4-i választás a kommunizmus végének kezdete volt, nemcsak Lengyelországban, hanem egész Európában is - jelentette ki. Ez volt a lengyelek függetlenségért folytatott több száz éves harcának megkoronázása. Köszönetet mondott a lengyel katolikus egyháznak a szabadságküzdelemhez nyújtott hozzájárulásáért, és külön kiemelte II. János Pál pápa szerepét ebben. Szólt a többi kelet-közép-európai nép szabadságért folytatott harcáról is, megemlítve, hogy a magyarok is kivették a részüket ebből a küzdelemből.

25 éve ért véget a kommunizmus Lengyelországban. MTI Fotó:Beliczay László

Nagy tapsot kapott, amikor lengyel gazdasági csodát emlegetett, amelyet úgy jellemzett, hogy ez a mai "csoda a Visztulánál". Hangsúlyozta: az amerikai hadsereg, a világ legerősebb hadserege soha nem hagyja magára Lengyelországot és a balti államokat. "Vállvetve állunk Ukrajna mellett" - folytatta, hozzátéve: "nem fogadjuk el a Krím megszállását". Ma az ukránok a Szolidaritás örökösei - állapította meg.

Beszéde végén Obama köszönetet mondott Lengyelországnak bátorságáért, a lengyeleknek vasakaratukért. "Nincsen szabadság szolidaritás nélkül, Isten áldja Lengyelországot" - fejezte be beszédét az amerikai elnök.

A központi ünnepség koncerttel folytatódott, egy szimfonikus zenekar a Grammy-díjas Wlodek Pawlik lengyel zeneszerző Óda a szabadsághoz című művét adta elő.

Ezzel a központi ünnepség befejeződött. A város fölött megjelentek az amerikai F-16-os repülőgépek, Barack Obama és kísérete a Chopin repülőtérre hajtatott, ahonnan Brüsszelbe indult tovább, ahol részt vesz a G7-es csúcstalálkozón.

Szerdán délután együttes ülést tart a lengyel parlament alsó- és felsőháza, amelyen ünnepi beszédet mond Bronislaw Komorowski elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi emléknappá nyilvánítaná június 4-et egy szlovák kulturális szervezet

A szervezet úgy véli, a trianoni békeszerződés jelenti a garanciát azokra a határokra, amelyek… Tovább olvasom