Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

25 százalékos adót is kivetnének a nagy betétekre Cipruson

A ciprusi kormány közel került ahhoz, hogy megállapodjon a nemzetközi hitelezők "trojkájával" a bankbetétek egyszeri megadóztatásának ügyében.
A ciprusi kormány közel került ahhoz, hogy megállapodjon a nemzetközi hitelezők "trojkájával" a bankbetétek egyszeri megadóztatásának ügyében, amely az ország pénzügyi összeomlását elhárítani hivatott program kulcseleme - közölte szombaton Mihalisz Szarrisz pénzügyminiszter.

Szarrisz újságíróknak azt mondta, hogy az ország legnagyobb hitelintézetében, a Bank of Cyprusban elhelyezett 100 ezer euró feletti betétekre 25 százalékig terjedő egyszeri illeték kiszabását tervezik.

Ez jelentősen magasabb a korábbi javaslatnál, amelyben minden, 100 ezer euró feletti nagybetét 15,6 százalékos egyszeri megadóztatásáról volt szó.

A pénzügyminiszter szerint jelentős előrelépés történt a "trojka" - vagyis az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - képviselőivel folytatott tárgyalásokon, amelyek szombaton estére lezárulhatnak.

A CNA hivatalos ciprusi hírügynökség korábban azt jelentette, hogy Nikosz Anasztasziadisz elnök szombaton Brüsszelbe utazik, hogy az Európai Unió vezetőivel újabb tárgyalásokat folytasson a mentőcsomagról, még az euróövezet pénzügyminiszterei által Ciprus miatt vasárnapra meghirdetett rendkívüli találkozó előtt.

A "trojka" nyomására ugyanakkor a nicosiai hatóságoknak a jelek szerint módosítaniuk kellett terveiket. Brüsszelben azt közölték, hogy Anasztasziadisz és az euróövezeti pénzügyminiszterek találkozójára csak az után kerülhet sor, ha a ciprusi kormány előzőleg jóváhagyja a betétek egyszeri megadóztatásának tervét.

Ciprusnak vasárnapig 5,8 milliárd euró önrészt kell előteremtenie az euróövezeti pénzügyminiszterek által múlt szombaton jóváhagyott 10 milliárd eurós mentőöv folyósításának feltételéül. Az EKB ugyanis leszögezte, hogy megállapodás híján csak vasárnapig biztosítja a ciprusi bankok életben maradásához szükséges likviditást.

A nicosiai parlament péntek este intézkedéseket fogadott el annak érdekében, hogy életbe léphessen az euróövezeti mentőcsomag. Nagy többséggel jóváhagyták a tőkemozgások korlátozását és egy szolidaritási alap létrehozását a bankok újratőkésítésére.

Korábban írtuk:

A ciprusi parlament jóváhagyta péntek este a jegybank bankrendszer átstrukturálására vonatkozó tervezetét, amely a törvényhozás által elfogadott harmadik - egyúttal a leginkább vitatott - intézkedés volt ezen az estén az euróövezeti mentőcsomag megszerzése érdekében.

A tervezetet 26 képviselő támogatta, kettő ellene szavazott, 25 pedig tartózkodott. Az átstrukturálás keretében a bajba jutott bankoknál különválasztják a jó kintlevőségeket a kétesektől. Ez különösen a második legnagyobb bankot, a Népbankot (Laiki) érinti. Az intézkedéssel megmentették a Laiki 8000 alkalmazottjának állását, csak néhány száz dolgozótól kell megválnia.

Ezt megelőzően a parlament nagy többséggel hagyta jóvá a tőkemozgások korlátozását és egy szolidaritási alap létrehozását a bankok újratőkésítésére. A három intézkedés megszavazásával véget ért a parlamenti vitanap. A hétvégén még öt tervezetet kell megvitatni, és szavazni róla. A program legfontosabb része a bankbetétek megadóztatásra vonatkozik, ezt szombaton vitatják meg. Értesülések szerint a javaslat az, hogy a 100 ezer euró feletti betétekre 15 százalékig terjedő egyszeri adót vetnének ki.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója részt vesz az eurózóna pénzügyminisztereinek Ciprusról szóló vasárnapi brüsszeli tanácskozásán - jelentette be pénteken szóvivője. Ezzel megerősítést nyert magának a pénzügyminiszteri találkozónak a terve is, amelyen véglegesíteni akarják a ciprusi pénzügyi válság megoldási módját. A tanácskozás miatt nem utazik el Tokióba José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Hétfőn kezdődött volna el az EU-Japán csúcstalálkozó.

Olvasóink írták

 • 6. Mozimasiniszta 2013. március 23. 19:31
  „végre valami örömhír...”
 • 5. _csutak_ 2013. március 23. 19:29
  „@6664:
  Ideges apuka jelölt a szülőszoba ajtajában kezében a cigarettával és a gyújtóval ácsorog.
  Kijön egy nővér és az apuka jelölt megkérdezi:
  - Nővérke, szabad itt dohányozni?
  - Itt? Szigorúan tilos!
  - Tessék mondai akkor miért van itt a hamutartó?
  - Azoknak akik nem kérdezik meg.

  Orbán sem kérdezte az Uniót hanem kész tények elé állította.”
 • 4. 6664 2013. március 23. 18:13
  „Viszont ugyanez a "trojka" (EU, EKB, IMF) nem engedélyezte az önrészhez a magánnyugdíjak államosítását, amit szintén tervezett a ciprusi parlament, de emiatt elvetették. M.o-on pedig...”
 • 3. bánki 2013. március 23. 17:49
  „Pistruj - Baranyi rá<moderálva> ! Már majdnem el bukták a 27 % os ÁFÁT!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. _csutak_ 2013. március 23. 16:44
  „Pár kormánypárti képviselőről is kiderült, hogy ott van cége, pénze.
  Valamiért nem érzek irántuk sajnálatot.”
 • 1. pachakuti 2013. március 23. 16:22
  „A mi jó Simorunk nem biztos, hogy egyetért ezzel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenc pápa felkereste XVI. Benedeket

A pápa és elődje az apostoli palota könyvtárszobájában négyszemközti beszélgetett. Tovább olvasom