Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

3000 eurós kártérítést kap a hidegvérű gyermekgyilkos

A német férfinak azért ítéltek meg kártérítést, mert az első kihallgatás során a rendőrök kínzással fenyegették meg őt.
Élénk felháborodást váltott ki Németországban a frankfurti tartományi bíróság csütörtöki határozata, amellyel egy hidegvérű gyermekgyilkosnak 3000 eurós kártérítést ítélt meg.

Az ítélet indoklásakor a bíró a gyilkos, a 36 esztendős Magnus Gafgen emberi méltóságára, illetve annak védelmére hivatkozott. Az egykori jogászhallgató - aki egy 11 éves diákot gyilkolt meg - még évekkel ezelőtt emelt vádat amiatt, hogy az első kihallgatás során a rendőrök kínzással fenyegették meg őt.

Magnus Gafgen 2002 szeptember 27-én rabolta el az egyik frankfurti iskolából hazafelé tartó, 11 esztendős Jakob von Metzlert. Röviddel később áldozatát megfojtotta, majd a holttestet egy tóban tüntette el. A gyerek már halott volt, amikor gyilkosa a szülőktől 1 millió eurós váltságdíjat követelt. A szülők fizettek, a rendőrség azonban a pénz átvételekor megfigyelte Gafgent, és nem sokkal később letartóztatta őt.

A kihallgatás során - amikor még az áldozat haláláról csak a gyilkos tudott - a frankfurti rendőrség helyettes vezetője a gyermek megmentésének reményében Gafgent fájdalmat okozó kínzással fenyegette meg. A tettes megijedt, beismerte a gyilkosságot, és a hatóságok megtalálták a holttestet.

Gafgent életfogytiglani börtönre ítélték, majd a gyilkos és ügyvédje a kínzással való fenyegetés miatt előbb a német alkotmánybírósághoz, majd az emberi jogok európai bíróságához fordult. A német bírói testület ezt elutasította, a strasbourgi bíróság azonban másodfokon a kínzással való fenyegetést "embertelennek" minősítette, és a német hatóságokat az ügy újratárgyalására szólította fel. Így került végül Ga:fgen panasza 2011 márciusában a frankfurti tartományi bíróság elé. A gyilkos 10 ezer eurós "fájdalomdíjat", továbbá külön kártérítést követelt. A bíróság csütörtökön végül 3000 euró kártérítést ítélt meg számára.

Az ítélet kapcsán még német jogászkörökben is többen a jogállamiság megcsúfolásáról beszéltek, és úgy vélekedtek, hogy a hivatalos elnevezés szerinti kártérítés - valójában fájdalomdíj - az áldozat hozzátartozói és valamennyi jóhiszeműen gondolkozó ember durva arcul csapását jelenti. Mások szerint a frankfurti bíróság jogszerű, de erkölcsileg elfogadhatatlan ítéletet hozott. Megint mások úgy látják, hogy az emberi méltóság védelme még a leghidegvérűbb gyilkosnak is kijár.

Egy sebtében végzett felmérés szerint a német lakosság 96 százaléka az ítéletet teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte.

Olvasóink írták

 • 3. nelek 2011. augusztus 05. 10:36
  „Az még embertelenebb, hogy egy embert hosszú évekig bezárva tartanak. Lehet ezek után a fogva tartása miatt is panaszt nyújt majd be.
  Én az ügyvéd és az ügyben szereplő többi jogászféle helyében nem tartanék otthon tükröt.”
 • 2. VásárhelyiÁgi 2011. augusztus 04. 19:51
  „Szerintem meg inkább egy kötélhez lenne joga.”
 • 1. klj_54 2011. augusztus 04. 18:19
  „Hja kérem, még egy gyilkosnak is van joga!
  Ha rajtam múlna lenne joga kapni tiszta csapvizet, kenyeret és 2*1 méteres cellát!
  Se ki se be senki, csak vegetáljon, hisz joga van élni, vagy nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt az utolsó ˝rózsaszín háromszöges˝

Elhunyt Rudolf Brazda, a homoszexualitása miatt koncentrációs táborba hurcoltak közül az utolsó… Tovább olvasom