Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

30 romániai és külföldi városban tüntethetnek a verespataki aranybánya megnyitása ellen

Széleskörű tiltakozás készül a tervezett bányanyitás ellen. A tervek szerint vasárnap egy időben, délután öt órakor kezdődnek a megmozdulások Romániában 17 helyszínen.
Harminc romániai és külföldi városban terveznek tüntetéseket zöld szervezetek a verespataki aranybánya tervezett megnyitása ellen, amelyről a román kormány elfogadott egy törvénytervezetet.

Az Alburnus Maior Egyesület által az MTI bukaresti irodájába eljuttatott közlemény szerint széleskörű tiltakozás készül a tervezett bányanyitás ellen. Romániában 17 településen (Verespatak, Bukarest, Gyulafehérvár, Temesvár, Jászvásár, Kolozsvár, Brassó, Arad, Galac, Déva, Marosvásárhely, Nagyszeben, Konstanca, Piatra Neamt, Beszterce, Nagybánya és Gyergyószentmiklós) terveznek tiltakozó megmozdulást. A tervek szerint vasárnap egy időben, délután öt órakor kezdődnek a megmozdulások.

A szervezők külföldi fővárosokat is bevonnak helyszínként, így a tervek szerint Párizsban, Brüsszelben, Bécsben, Berlinben, Londonban, Rómában, Prágában, Lisszabonban, Oszlóban, Koppenhágában, Madridban, Luxemburgban és Washingtonban is lesznek tiltakozó akciók.

A szervezők szerint a tüntetéssorozat már szerdán elkezdődött, de a legtöbb helyen vasárnap kerül sor az utcai megmozdulásra. A szervezők arra kérik a román parlamentet, hogy ne szavazza meg a Victor Ponta vezette bukaresti kabinet által elfogadott törvénytervezetet, amely a tiltakozók szerint zöld jelzést ad a beruházásnak. A román kormány új megállapodást tervez kötni a beruházóval, amely szerint legkésőbb 2016-ban elkezdődne a kitermelés. Verespatakon és környékén ciántechnológia alkalmazásával 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni a kanadai Gabriel Resources vállalat a romániai leányvállalatán, a Rosia Montana Gold Coporation-on keresztül, amelyben a román állam jelenleg mintegy 20 százalékos részesedést birtokol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió forint a bruttó havi átlagbér Belgiumban

Csaknem egymillió, pontosabban nagyjából 960 ezer forintnak megfelelő összeg az havi bruttó… Tovább olvasom