Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

3 európai ország is leállította iráni olajimportját

Irán vasárnap leállította a brit és francia vállalatoknak szánt kőolaj szállítását.
Belgium, Csehország és Hollandia leállította az Iránból származó olajimportot, Görögország, Spanyolország és Olaszország pedig csökkentette vásárlásait - közölte az Európai Bizottság egyik szóvivője hétfőn.

Irán vasárnap leállította a brit és francia vállalatoknak szánt kőolaj szállítását, holott az európai olajembargó csak júliusban lép életbe. A hírre nyolchavi csúcsra, 121 dollár fölé emelkedett az északi-tengeri Brent kőolaj ára.

Eközben Irán jelezte, hogy még több uniós országra kiterjeszti az olajszállítási tilalmat, ha Európa továbbra is "ellenséges" magatartást tanúsít Iránnal szemben. Az olajipari miniszterhelyettes - aki egyben az iráni állami olajvállalat elnöke is - hétfőn kijelentette: Irán a Spanyolországba, Görögországba, Olaszországba, Portugáliába, Németországba és Hollandiába irányuló export leállítását fontolgatja. Ahmed Kalebáni azt is elmondta: azoknak az országoknak, amelyek iráni olajat szeretnének kapni, hosszú távú szerződést kell kötniük Iránnal. Az európai vállalatok esetében ez 2-5 évre szóló szerződést jelent előfeltételek nélkül.

Januárban az EU 27 tagországa arról döntött, hogy júliusban leállítja az iráni olajimportot az ország vitatott nukleáris programja miatt.
Irán teljes olajkivitelében 18 százalékkal részesedik az európai értékesítés.

Legfrissebb adatok szerint az EU napi mintegy 700 ezer hordó iráni kőolajat vásárolt a tavalyi harmadik negyedévben, ami közel 7 százalékos növekedés az előző három hónaphoz képest. Ebből Olaszország részesedése 13,2 százalék, Spanyolországé 16,2 százalék, Görögországé 53,1 százalék, Franciaországé 6,0 százalék, Belgiumé 11,6 százalék, Hollandiáé 1,5 százalék, Németországé 0,4 százalék, Csehországé 1,4 százalék.

Az Európai Bizottság a múlt héten azt közölte, hogy ha Irán leállítaná az olajexportot, akkor sem maradna olaj nélkül a 27 ország, ahol a tartalékok 120 napi kereslet kielégítésére elegendőek.
Hasonló véleményt fogalmazott meg hétfőn a Nemzetközi Energiaügynökség is: egyik vezető tisztségviselője szerint a nemzetközi olajpiac meg tudna birkózni az iráni olaj kiesésével, mert bőségesen vannak alternatív források, és maga az is kész beugrani ellátási nehézségek esetén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robert Fico a leghitelesebb politikus Szlovákiában

Robert Fico a leghitelesebb politikus Szlovákiában az MVK közvélemény- kutató ügynökség által… Tovább olvasom