Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

4 évtized után sem emeltek vádat a Sinn Féin elnöke ellen

A legnagyobb észak-írországi katolikus párt elnökét vádemelés nélkül engedték szabadon. Szerda óta volt őrizetben egy 42 éves gyilkosság ügyében.
Vádemelés nélkül szabadon engedték vasárnap a legnagyobb észak-írországi katolikus párt, a Sinn Féin elnökét, akit szerdán vettek őrizetbe egy több mint négy évtizeddel ezelőtti gyilkossági ügyben.

A 65 éves Gerry Adamst - az Észak-Írországot a protestáns többség legnagyobb politikai erejével, a Demokratikus Unionista Párttal (DUP) koalícióban kormányzó Sinn Féin legmagasabb rangú politikusát - egy tízgyermekes özvegyasszony, Jean McConville elrablásának és meggyilkolásának megszervezésével gyanúsítják. A 37 éves nőt 1972-ben az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő egykori legnagyobb katolikus fegyveres milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) rabolta el, és nem sokkal később agyonlőtte. Az IRA gyanúja szerint Jean McConville rendőrségi informátor volt, és a milícia több tagját a hatóságok kezére juttatta.

Az észak-írországi rendezési folyamat során elvégzett visszamenőleges feltáró vizsgálatok alapján azonban egyértelműen bebizonyosodott, hogy Jean McConville - akinek földi maradványait csak 2003-ban találták meg a határtól délre, az írországi Louth megye tengerpartján eltemetve - soha nem szolgáltatott információt IRA-tagokról a rendőrségnek.

A hatóságok szinte a kezdetek óta azt gyanítják, hogy a gyilkosság mögött személyesen Adams állt, de a pártelnököt csak most vették őrizetbe. A Sinn Féin "politikai indíttatásúnak" nevezte az időzítést, tekintettel a hamarosan esedékes európai parlamenti választásokra.

Adamst a Belfasttól északnyugatra fekvő Antrim város területileg illetékes rendőrőrsén tartották fogva, és szinte folyamatos - egyes értesülések szerint napi 17 órányi - kihallgatásnak vetették alá.

Az észak-írországi rendőrség azonban vasárnap úgy döntött, hogy vádemelés nélkül szabadlábra helyezi a politikust. A Sinn Féin elnökét este el is engedték, bár az antrimi rendőrőrs előtt felsorakozott újságírók, akik nyilatkozatot is vártak Adamstől, ebből semmit nem láttak, mert a hatóságok - mint kiderült - biztonsági okokból egy hátsó járműkijáraton át gépkocsival szállították el a katolikus párt vezetőjét.

Gerry Adams messze a legmagasabb rangú katolikus britellenes politikus, akit az észak-írországi rendezési folyamat csaknem másfél évtizeddel ezelőtti kezdete óta őrizetbe vettek olyan bűncselekmény gyanújával, amely még a tartomány súlyos véráldozatokkal járó felekezeti villongásainak évtizedeiben történt.

Az ügy dossziéját az észak-írországi rendőrség átadta az északír ügyészi hivatalnak, amely saját hatáskörében még dönthet úgy, hogy vádat emel Adams ellen, bár egy ilyen lépésnek beláthatatlan következményei lehetnének a tartomány megbékélési folyamatára.

A Sinn Féin az általánosan elfogadott hatósági álláspont szerint az IRA politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedig tartó hadjárata idején, bár a Sinn Féin elnöke még azt sem ismerte el soha, hogy valaha is az IRA tagja lett volna.

Az IRA 1969 után kezdett fegyveres harcot az általa megszálló hatalomnak tekintett Nagy-Britannia észak-írországi fennhatósága ellen, és a több mint háromezer emberéletet kioltó hadjáratot csak a történelmi jelentőségű 1998-as nagypénteki rendezési megállapodás zárta le. Ezután is még csaknem egy évtizedbe telt, mire az IRA leszerelte fegyverzetét és bejelentette, hogy felhagy a további fegyveres harccal.

A megbékélési folyamat eredményeként jelenleg a DUP és a Sinn Féin - a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítésért küzdő britellenes katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje - együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

A Sinn Féint a belfasti kormányban Gerry Adams helyettese, Martin McGuinness, a katolikus párt alelnöke képviseli miniszterelnök-helyettesi rangban.

McGuinnessről köztudott - ezt maga is többször elismerte -, hogy a korábbi évtizedekben az Ír Köztársasági Hadsereg katonai tanácsának parancsnoka volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízágyúkkal oszlattak egy antiszemita gyűlést Brüsszelben

Az "antiszemita kongresszust" egy brüsszeli könyvesboltba hirdette meg a Laurent Louis… Tovább olvasom