Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

50 ezer dollár a balesetező dél-koreai komp tulajdonosáért

Az eltűnt Ju Bjung Un és fia egy olyan egyház tagjai, amelyet bírálói szektának tartanak és egy tömeges öngyilkosságokhoz kötnek.
Dél-Korea 50 ezer dolláros (több mint 11 milliós forintos) nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki információval segíti az áprilisban elsüllyedt Sewol komphajó eltűnt tulajdonosának felkutatását.

Ju Bjung Un és fia eltűnése közfelháborodást váltott ki a távol-keleti országban. A férfi tagja egy olyan egyháznak, amelyet bírálói szektának tartanak és egy tömeges öngyilkosságokhoz kötnek.

Korábban azt hitték, hogy a 73 éves hajtótulajdonos az egyház egyik, Szöulhoz közeli birtokán bujkál, a rendőrség ki is vonult a helyszínre, ahol a szektahívek százai azonban az útjukat állták. A hatóságokat szerdán végül beengedték a birtokra, a férfit azonban nem találták meg, többen úgy gondolják, hogy Ju az egyik szektatag otthonában húzta meg magát. A rendőrség a hajó tulajdonosára 50 ezer dolláros (11,1 milliós forintos), fiára pedig 30 ezer dolláros (6,7 milliós forintos) nyomravezetői díjat tűzött ki.

Ju ellen adóelkerülés, sikkasztás és gondatlanság vádjával indítottak eljárást. Az ügyészség szerint azért történhetett meg a több mint 300 utas halálával járó kompkatasztrófa, mert a hajót üzemeltető Chonghaejin Marine társaság jogtalanul a gyanúsított családjának juttatta a nyereség túlnyomó részét és így nem jutott elég pénz a megfelelő biztonsági berendezésekre és személyzetre.

A vállalat vezérigazgatóját és négy középvezetőjét már őrizetbe vették, amiért a hajó túl volt terhelve rakománnyal.

A dél-koreai rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy vadászatot indított Ju után, amelynek keretében létrehoztak egy csapatot mintegy százötven tapasztalt nyomozó és rendőrtiszt részvételével, valamint Jut és fiát ábrázoló fényképek tízezreit ragasztották ki országszerte.

A férfi állítólag az Evangélikus Baptista Egyház vezetője, a bírálók szerint a közösségben "Mózesnek" nevezik őt. Az egyház tagjai ezt tagadják, elmondásuk szerint a hajótulajdonos nem a vezetője, csak az egyik befolyásos tagja a szervezetnek.

1987-ban a szekta egyik frakciójának harminckét tagja öngyilkosságot követett el a főváros közelében. Az esettel kapcsolatban Ju ellen is nyomozást indítottak, mivel a halottak közül többen az ő számlájára utaltak különböző pénzösszegeket. Végül bizonyíték hiányában felmentették, egy másik ügyben azonban elítélték, amiért az egyház tagjaitól gyűjtött adományokat a vállalkozásaiba forgatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy iráni bíróság betiltotta az Instagramot

A közösségi képmegosztó portál betiltását egy iráni bíróság adatvédelmi okokból rendelte el. Tovább olvasom