Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

52 halott és 250 sebesült az iraki merényletekben

Több merényletben legalább 52 ember meghalt, mintegy 250 pedig megsebesült vasárnap Irakban; augusztus közepe óta ez volt a legvéresebb nap az országban.
A legtöbb halálos áldozattal, egyes hírek szerint 14, mások szerint 16 halottal járó merénylet az ország déli részén, Amára városban történt. Itt mintegy hatvan ember sebesült meg. Az első pokolgép egy zsúfolt piacon robbant, s ezt nem sokkal később követte a második - épp akkor, amikor a mentőalakulatok megérkeztek segítséget nyújtani.

Egy további, sok áldozattal járó incidens az iraki fővárostól, Bagdadtól 50 kilométerre északra fekvő Dudzsailban volt, ahol fegyveresek és egy öngyilkos merénylő rajtaütött egy katonai támaszponton. Tizenegy katona meghalt, hét megsebesült.

Az északi Kirkuk város közelében lévő katonai bázisnál, egy parkolóban várakozó újoncok mellett lépett működésbe egy robbanószerkezet. Az embereket egy állami olajvállalathoz rendőri feladatok ellátására toborozták. Az újoncok szunnita muzulmánok voltak. A hatóságok az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezetet vádolták a merénylet elkövetésével. Itt heten haltak meg és tizenketten megsebesültek.

A fővárostól 290 kilométerre északra fekvő Kirkuk szunnita arabok, kurdok, törökök és más nemzetiségek által vegyesen lakott, az észak-iraki kurd autonóm területen éppen csak kívül eső város. Körzetében jelentős olajmezők vannak, sorsa az egyik legvitatottabb kérdés Irakban. Kirkuk tartományi kormányát éveken át az északi kurd övezetet ellenőrző befolyásos kurd pártok irányították, amelyek szeretnék a várost is a kurd régió részévé tenni, amit az arab és a török lakosok viszont elleneznek. Kurd vezetők a kérdést népszámlálással akarták megoldani, amit azonban a bagdadi kormányzat, tartva a széles körű etnikai erőszak kirobbanásától, folyamatosan késleltet.

Az ország központjától még északabbra fekvő Tuz-Harmatúban három merényletben négyen meghaltak, 31-en megsebesültek - közölte a helyi polgármester, valamint egy rendőr.

Tell-Áfárban autóban robbant pokolgép, itt két ember meghalt, hét megsebesült.

Szamarra városától délre a biztonsági erők két tagja, köztük egy tábornok meghalt, amikor egy járműben elhelyezett robbanószerkezet lépett működésbe. Ketten megsebesültek.

Egy további helyszínen, a fővárostól 300 kilométerre délre fekvő Násziríjában pokolgép robbant a francia tiszteletbeli konzul hivatala közelében. Egy ember meghalt, egy másik megsebesült, őt kórházban ápolják. A robbanószerkezetet a képviselet közelében leállított autóban helyezték el. A tiszteletbeli konzul a robbanás idején nem tartózkodott hivatalában. Ugyanebben a városban egy szállodánál parkoló autóban lépett működésbe pokolgép. A helyi kórház és egy biztonsági forrás szerint ketten meghaltak, ketten megsebesültek. Ezen a területen eddig viszonylagos nyugalom honolt, bár az év elején síita zarándokok ellen bombamerényletet követtek el.

Dél-Irak legjelentősebb városában, Bászrában három ember meghalt, húsz másik megsebesült járműben elrejtett pokolgép robbanásában - közölték egészségügyi és biztonsági források.

Irakban ugyan jelentősen csökkent az erőszakos cselekmények száma a 2006-2007-es évekhez képest, ám ezek még mindig hozzátartoznak a hétköznapokhoz. Az országban hónapok óta súlyos politikai válság van, amit vallási alapú feszültségek súlyosbítanak.

9 merénylet, 19 halott Irakban

Kilenc merényletben legalább 19 ember meghalt, sok megsebesült vasárnap Irakban a felkelők támadásaiban.

A legsúlyosabb incidens az iraki fővárostól, Bagdadtól 50 kilométerre északra fekvő Dudzsailban történt, ahol fegyveresek és öngyilkos merénylő rajtaütött egy katonai támaszponton. Tizenegy katona meghalt, hét megsebesült.

Egy másik helyszínen, a fővárostól 300 kilométerre délre fekvő Násziríjában pokolgép robbant a francia konzulátus közelében. Két ember megsebesült.
Ezen a területen eddig viszonylagos nyugalom honolt, bár az év elején síita zarándok ellen bombamerényletet követtek el.

Olvasóink írták

  • 1. mp5 2012. szeptember 09. 10:17
    „"Irakoban" Az hol van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zavargásba torkollt egy kurd fesztivál Németországban, megsérült 80 rendőr

A fesztiválra szerte Európából 40 ezer kurd érkezett Mannheimba. A randalírozók megrongáltak 13… Tovább olvasom