Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

5 év börtönre ítéltek egy szenátort Romániában

Catalin Voicu szociáldemokrata politikust befolyással való üzérkedés miatt találtak vétkesnek. Az ítélete nem jogerős.
Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték pénteken Romániában Catalin Voicu szociáldemokrata szenátort, akit befolyással való üzérkedés miatt találtak vétkesnek.

A román legfelső bíróság ítélete nem jogerős, a vádlott fellebbezést nyújthat be.

Az ügyben Catalin Locic üzletembert is négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, Florin Costiniu, a román legfelső bíróság polgári részlegének volt elnöke pedig három év felfüggesztett börtönt kapott.

Voicu bírósági döntéseket és rendőrségi vizsgálatokat próbált meg befolyásolni két üzletember érdekében, akiktől ezért pénzt fogadott el.

Románia egyik dúsgazdag üzletemberétől, Costel Casuneanutól például 230 ezer eurót fogadott el, és ezért cserében a szenátor vállalta, közbenjár Costiniunál annak érdekében, hogy egy bírósági ügyben - amelyben Casuneanu egyik cége volt érintett - kedvező döntés szülessen az üzletember számára. Casuneanu is a vádlottak között van, ő négy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A szenátor befolyása a rendőrségre is kiterjedt, hiszen Locic azért adott kenőpénzt a honatyának, hogy próbálja meggyőzni a rendőrséget, ne javasolja az ügyészségnek vizsgálat indítását egy pénzmosás-gyanús ügyben, amelyben Locic volt a gyanúsított.

Voicut, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorát először 2010-ben vették őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba helyezték, ami a rendszerváltás óta nem fordult még elő egy mandátumát töltő honatyával.

A hét elején hét év börtönbüntetésre ítéltek jogerősen egy volt román minisztert is, szintén korrupciós ügyben. Ioan Avram Muresant, aki 1996 és 2000 között volt mezőgazdasági miniszter, abban találták vétkesnek, hogy megváltoztatta bizonyos minisztériumi pénzek eredeti rendeltetését, s ezzel a román államot 1,6 milliárd euróval károsította meg. Muresan volt az első miniszter, akit a rendszerváltás óta börtönbüntetésre ítéltek korrupció miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az írek támogatták a fiskális paktumot

Az országban csütörtökön tartottak népszavazást a költségvetési szigort előirányzó stabilitási… Tovább olvasom