Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

600 tonnat szíriai vegyi fegyvert semmisítenek meg

Megkezdődött annak a 600 tonna szíriai vegyi fegyvernek a megsemmisítése, amelyet a múlt héten raktak át a Földközi-tengeren tartózkodó MV Cape Ray amerikai teherhajóra - jelentette be hétfőn az amerikai védelmi minisztérium.
Az amerikai hajóra a 78 konténert az Ark Futura dán teherhajóról rakták át a múlt héten az olaszországi Gioia Tauro kikötőjében, majd a Cape Ray kifutott a nyílt tengerre, távol a partoktól. A megsemmisítés körülbelül 60 napig fog tartani - közölte Steve Warren, az amerikai szárazföldi hadsereg ezredese.

Az Ark Futura a múlt hónapban gyűjtötte be szíriai vegyi fegyverekből - mustárgázból és ideggázokhoz szükséges alapanyagokból - álló szállítmányát a teljes készlet felszámolására irányuló nemzetközi erőfeszítések részeként. A készletet semlegesítik az amerikai hajón, majd a keletkező veszélyes hulladékot erre a célra kialakított tárolóhelyekre viszik. A semlegesítés során semmi nem kerül a környezetbe (a tengerbe vagy a levegőbe) a veszélyes anyagból - állítják amerikai tisztségviselők.

A szíriai rezsim azt követően egyezett bele készletének megsemmisítésébe, hogy az Egyesült Államok tavaly katonai beavatkozással fenyegette meg, nem utolsó sorban egy szarintámadás miatt, amelynek az amerikai kormány szerint 1400 halálos áldozata volt. A szíriai vegyi fegyverek leszerelése tavaly év végén kezdődött el, amikor az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közös bizottságának ellenőrei megerősítették, hogy a katonai konfliktusban mérgező harcanyagokat vetettek be.

Sigrid Kaag, a közös bizottság vezetője hétfőn videokonferencián tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát a szíriai vegyi fegyverek leszerelésének folyamatáról. Közölte: a következő lépés annak kivizsgálása, hogy miért van különbség a Damaszkusz által deklarált vegyi fegyverek és a világszervezetek szakértői által az országban fellelt vegyi fegyverek mennyisége között. Ezenkívül meg kell semmisíteni a szíriai vegyifegyver-gyártó üzemeket - tette hozzá. Erről Mark Lyall Grant brit ENSZ-nagykövet számolt be a sajtónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrajna növelte gázbehozatalát Magyarországon keresztül

Ukrajna május elsején újította fel a földgáz behozatalát Magyarországon át. Tovább olvasom