Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

70 ezer románt rúgtak ki Spanyolországban

Becslések szerint 70 ezer román vesztette el munkáját Spanyolországban azok közül, akik legálisan dolgoznak az ibériai országban. Ezt a román ProTv közölte csütörtökön.
Semmiféle jele nincs annak, hogy a munkaügyi helyzet javulna a munkanélkülivé vált románoknak Spanyolországban. Ezt közölte is a spanyol munka- és bevándorlásügyi miniszter a hét elején, amikor Romániába tárgyalt. Celestino Corbacho Bukarestben megállapodást írt alá a román kormánnyal arról, hogy támogatják a románok hazatérését. A román esélyegyenlőségi, munka- és családügyi miniszter a megállapodás ellenére nem számol román vendégmunkások tömeges hazatérésével.

Elképzelni is nehéz, mi lenne, ha mind 70 ezer munkanélkülivé vált román hazatérne - mondta a román esélyegyenlőségi, munka- és családügyi miniszter. Marian Sarbu szerint, ha ez mégis megtörténne, esetleg találnának munkát az infrastrukturális beruházásoknál vagy talán a kisvállalkozásnál, mivel az országban munkaerőhiány van, és Románia körülbelül 100 ezer ember számára képes szakképzési tanfolyamokat szervezni. Romániában több mint 500 ezren vannak állás nélkül hivatalos adatok szerint, ami a munkaképes lakosság 5,6 százaléka.

Hivatalos adatok szerint Spanyolországban, 2009 áprilisában a munkanélküliek száma több mint 3 millió 600 ezer volt, ami a legmagasabb szám azóta, hogy 1996-ban vezetni kezdték ezt a statisztikát. A munkanélküliség most 17,36 százalékos az országban, ami az Európai Unión belül a legmagasabb.

Becslések szerint körülbelül 750 ezer román állampolgár van hivatalosan Spanyolországban, és az utóbbi időkben nagyjából 10 százalékuk veszítette el az állását. A külföldi munkanélküliek száma több mint félmillió volt áprilisban, köztük csaknem 350 ezren az Európai Unión kívüli országokból érkeztek, például Latin-Amerikából és Észak-Afrikából.

A törvényesen dolgozó románoknak maximum havi 850 euró segély jár 12 hónapon keresztül Spanyolországban, ha elvesztik az állásukat.

Olvasóink írták

 • 13. lacipapa68 2009. szeptember 15. 21:12
  „12-es!El kell,hogy szomorítsalak,de aki ma Magyarországon nem közalkalmazott,azoknak nagy része valamilyen mértékben feketén v. illegálisan dolgozik.És most magyar állampolgárokról beszélek.Másodsorban pedig csak jelezni szeretném,hogy a román és a cigány csak annyira ugyanaz,mint a magyar és a cigány.”
 • 12. floridaimagyar 2009. május 09. 19:06
  „Itt is azt kene tenni - a bejott illegalis munkaerot kuldjek haza es mar az is talan kezeli a munkanelkuliseg problemajat.”
 • 11. maradando 2009. május 09. 01:31
  „Ha valakinek nem tűnt volna fel !70-ezer=LEGÁLIS- munkavállaló veszitette el munkáját.Nem segélyért letelepedő ROMA,hanem hivatalosan dolgozni vágyó ROMÁN állampolgár.Biztosan van köztük Székely és Magyar származású is . Magyarokról közzé tett adatok nincsenek, nem is lesznek nagydobra verve!”
 • 10. bo 2009. május 08. 08:01
  „7. Az a szégyen, hogy sajnos igazad van. Néhány barom hazánkfia miatt sütik ránk a bélyeget.:-((”
 • 9. dodó 2009. május 07. 21:13
  „Nem csak Spanyolhonból, de szinte csak cigányokat!
  "Végünk van: több százezres cigány áradatra számíthatunk

  A nemzetközi helyzet fokozódik, Magyarországon két faj fog osztozkodni. A magyar teljesen háttérbe szorulhat, hiszen a repülőgépen érkező új honfoglalók mellett batyus népvándorlás is megindulhat hazánkba. A magyar-cigány ellentétre játszó jogvédők nem számoltak azzal, hogy több száz ezres nagyságrendben érkezhetnek hozzánk az Európából kitoloncolt, az egykori Jugoszlávia területéről emigrált cigány hordák, amelyeket nem hagyott letelepedni az Unió. Őket visszazsuppolják Szerbiába, megváltoztatva teljesen a Délvidék etnikai arányait, aztán a szerbek nem úgy bánnak velük, mint a rendőrök a cigányok Mekkájában, a nevében Magyarországon. Az áradat elindul észak felé, vagyis hozzánk."

  "Nem elég a "saját": Románia és Szlovákia mellett Koszovóból is nagyban importáljuk a cigányokat

  A menekültügyi igazgató közlése szerint az idei esztendőben 900 koszovói, zömében roma személy kért menekültstátust hazánkban.
  / Beol.hu/ A korábbi információkkal ellentétben, már szombaton éjjel Békéscsabán volt az a csaknem ötvenfős koszovói roma család, melynek tagjait (gyerekekkel, újszülöttekkel) Bács-Kiskun megyében fogták el
  a hétvégén. A szálakat nehéz kibogozni, s még azt is vizsgálják, valóban Koszovóból jöttek-e, vagy csak a kedvezőbb elbírálás érdekében mondják ezt magukról."”
 • 8. flexsnake 2009. május 07. 20:38
  „Ez várható volt. Nekünk sem kellene beengedni őket.”
 • 7. nemmindegy... 2009. május 07. 20:36
  „bo a magyar is ezt teszi külföldön, gratulálok nekik is:)”
 • 6. bo 2009. május 07. 18:25
  „Majd mennek lopni, rabolni, mint az M1-en szokás tőlük! Sajnos:-((”
 • 5. uno 2009. május 07. 18:22
  „lehet hogy szemét vagyok,de én nem tudom őket sajnálni...bocs”
 • 4. varadipal 2009. május 07. 16:38
  „A kapitalista spanyol nem tűrte, hogy a románok leverjék a munkaerő árát, ezért rúgta ki őket.”
 • 3. nemmindegy... 2009. május 07. 16:02
  „Remélem hamarabb választod te ezt az utat Mathiaskaki és remélem hogy összefutsz egy komppal!!!”
 • 2. Mathiasking 2009. május 07. 15:54
  „Esetleg ajánlhatom a vizi közlekedést, tudtommal a legolcsóbb! Főleg, ha úszva teszik meg Konstancáig!”
 • 1. Rika09 2009. május 07. 15:17
  „Remélem repülővel térnek haza Romániába!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

WHO: nem értjük a jelenség súlyosságát

Az egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön óvatosságra intette az ázsiai országokat a… Tovább olvasom