Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

75 évesen nyugdíjba küldi a püspököket Ferenc pápa

Kötelező érvényűvé vált az egyházmegyéket és más egyházi hivatalokat vezető püspökök nyugdíjba vonulásának 75 éves korhatára a katolikus egyházban - közölte Ferenc pápa döntését szerdán a Vatikán.
Az egyházi nyugdíjintézkedés a LíOsservatore Romano szentszéki napilap szerdai számában való megjelenéssel lépett hatályba.

A nyugdíjkorhatár eddig is 75 év volt, de az életkor betöltésével nem volt kötelező a nyugdíjba vonulás, a pápa vagy elfogadta a püspökök nyugdíjazási kérelmét, vagy visszautasította azt.

A nyugdíjba vonulással egy időben a püspököknek minden más addig betöltött országos szintű feladatukról is le kell mondaniuk.

A kötelező nyugdíjazás a segédpüspökökre, valamint a római kúria hivatalait vezető bíborosokra is vonatkozik.

A Vatikán honlapján közölt pápai dokumentum hét pontban módosítja a püspöki szolgálatra és nyugdíjra vonatkozó eddigi egyházi rendelkezéseket. A dokumentum vatikáni bemutatásán elhangzott, hogy Ferenc pápa a vatikáni reformmal megbízott bíborosi tanács javaslatait követve tette kötelezővé a 75 éves korhatárt. Az egyházfő ezzel módosította a római kúria működését szabályozó Pastor Bonus apostoli konstitúciót is, amelyet 1988-ban II. János Pál vezetett be.

Újdonságnak számít az is, hogy mostantól "rendkívüli esetekben" az egyházfő felszólíthatja a püspököt a pásztori szolgálatról való lemondásra. Elemzők szerint ez felér a távozásra való kényszerítéssel. Eddig az egyházfő, ha ezt szükségesnek találta, csak arra kérhette meg a püspöktársát, hogy fontolja meg a lemondását.

"Püspöknek lenni nem kitüntetés, hanem szolgálat" - hangoztatta Ferenc pápa szerdán a Szent Péter téren tartott általános audiencián.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A marihuána legalizálásáról döntöttek több amerikai államban

A jövőben teljesen megengedett lesz a marihuána személyes célú élvezeti cikként való birtoklása Oregon és Alaszka államokban, és Washingtonban, az ország fővárosában. Tovább olvasom