Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

90 ezer madarat mészároltak le a ciprusi orvvadászok

Közel 90 ezer madár vált orvvadászok áldozatává Cipruson az idei vonulási szezonban, ezért a BirdLife Cyprus nevű természetvédő szervezet határokon átívelő aláírásgyűjtésbe fogott a vadorzók ellen.
A ciprusi szervezet magyar partnere, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívta a figyelmet arra, hogy a levadászott madarak egy része hazánkban költ, így ha nem lépnek fel az orvvadászat ellen, az Magyarország biológiai sokféleségét is veszélyeztetheti. A madarakat hálóval vagy ragadós lépvesszővel fogják, egy részüket éttermek veszik át, másokból trófea lesz.

A BirdLife Cyprus állatvédő szervezet ezért nyílt levélben fordul Ciprus igazságügyi- és belügyminiszteréhez a helyzet mielőbbi megoldása érdekében. A petíciót bárki aláírhatja a szervezet honlapján. Az illegális vadászat elsősorban a Magyarországon is honos barátposzátákat érinti. A ciprusi éttermek biztos felvásárlói a befogott madaraknak, ugyanis belőlük készítik az ambelopoulia nevű ételt. A szándékosan befogott madarak mellett számos más faj, többek között bagoly, légykapó és ciprusi hantmadár is a hálókba akad. A szakemberek becslése szerint 2010-ben összesen 1,4 millió madár pusztult el így.

"Tudjuk, hogy az őszi vonulási időszakban teszik ki a legtöbb csapdát, és ha nem lépünk már most, a következő hetekben drasztikusan megnő az elpusztult madarak száma" - fogalmazott Martin Hellicar, a BirdLife Cyprus kampányfelelőse. A ciprusi madárvédők a petíció szövegében erőteljes jogi lépéseket követelnek a csapdázókkal szemben. A civil szervezet adatai szerint eddig 122 különböző madárfaj egyedei kerültek a csapdákba, közülük 58 veszélyeztetett, vagy megóvása az európai közösség számára kiemelten fontos.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kéri, hogy - az országokon átívelő hatás miatt - minél többen írják alá a ciprusi igazságügyi miniszternek és belügyminiszternek szóló petíciót, amely a BirdLife Cyprus honlapján található.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németországba érkezett a pápa - galériával

Időszerű politikai és gazdasági témákról és a nemzetközi pénzügyi válságról beszélgetett Berlinben Angela Merkel kancellár és XVI. Benedek pápa. Tovább olvasom