Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

9/11 - viták és tüntetések árnyékában

Egyesült Államok - A 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak tiszteletére rendezett idei megemlékezéseket több esemény is beárnyékolja. A tervezett koránégetést végül lemondták, a muzulmán világban azonban nem csitul a felháborodás, miközben az Egyesült Államokban sokan a Ground Zero közelébe tervezett mecsetépítést kifogásolják.
Az elmúlt években politikamentes, méltóságteljes nap volt szeptember 11-e az Egyesült Államokban, idén azonban a terrortámadások áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezéseket több esemény is beárnyékolja - olvastuk a közrádió honlapján. A Ground Zero, a New York-i terrorakció helyszíne közelébe tervezett iszlám vallási centrum építésének szándéka, valamint Terry Jones floridai lelkész később visszavont bejelentése, hogy ezen a napon szeretné majd elégetni a Korán kétszáz példányát, széles vitákat váltott ki a vallásszabadságról.

Koránégetés nem lesz, a mecset felépül?

"Egyértelmű akarok lenni és száz százalékosan megerősítem, hogy szombaton 18 órakor nem lesz koránégetés, ahogy azt előzőleg tervezték – jelentette ki péntek délután a floridai Gainesville-ben K.A. Paul evangélista lelkész. Paul annak a Terry Jones tiszteletesnek a bizalmasa és szövetségese, aki korábban azzal fenyegetőzött, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás idei évfordulóján nyilvánosan elégeti az iszlám szent könyvének kétszáz példányát.

Forrás: YouTube


Korábban Jones és Paul két órás ultimátumot adott a New Yorkba tervezett iszlám központ imámjának. Feisal Abdul Raufnak arra kellett volna válaszolnia, hogy hajlandó-e tárgyalni a tervezett objektum helyének megváltoztatásáról, vagyis hogy ne a Ground Zero közelében épüljön fel. Az imám az ultimátum lejártáig nem hívta fel a két papot. Kiadott viszont egy közleményt, amelyben közölte: nem szerepel az azonnali tervei között, hogy találkozzon a floridai tiszteletessel. "Kész vagyok fontolóra venni, hogy találkozzak bárkivel, aki komoly elkötelezettje a békének" – szögezte le. „A közösségi központtal kapcsolatos terveink nem változtak" – áll az imám üzenetében, aki imádkozásra és elmélkedésre szólított fel szeptember 11-én.

Jones tiszteletes ugyanakkor továbbra is kitart amellett, hogy New Yorkba szeretne utazni, ahol – a CNN gainesville-i híradása szerint – hétfőn vagy kedden találkozni akar a vitatott leendő mecset imámjával.

Forrás: YouTube

Közben a muzulmán világban annak ellenére folytatódnak a tüntetések Jones tiszteletes eredeti szándéka miatt, hogy végül lemondta a koránégetést. Afganisztánban, Logar tartomány székhelyén szombat délelőtt ezrek vonultak az utcákra, "Halál Amerikára" jelszót skandálva. A hatóságok a levegőbe leadott riasztó lövésekkel igyekeztek megakadályozni a feldühödött tömeget attól, hogy megrohamozza a tartományi kormányzóság épületét.

Az állami megemlékezések

A korábbi évekhez hasonlóan a terrortámadások mindhárom helyszínére terveznek megemlékezéseket szombaton. Barack Obama amerikai elnök a Pentagonban, az alelnök, Joe Biden pedig New Yorkban vesz majd részt az áldozatok emléke előtti tisztelgésen. Michelle Obama jelenlegi és Laura Bush volt first lady Shanksville-be utazik, hogy ott emlékezzen meg a tragédiáról.

A legnagyobb megemlékezést New Yorkban, a Ground Zerohoz közeli parkban tartják, mivel a World Trade Center ikertornyainak összeomlásakor vesztette életét a legtöbb, összesen 2752 ember.

Idén azonban a hivatalos megemlékezések mellett az iszlám központ ellen és mellett tüntető aktivisták saját rendezvényeket is bejelentettek New Yorkban. A tüntetéseket az állami rendezvényeket követően, s azok közelében szeretnék megtartani.

Olvasóink írták

 • 3. LukSzkaivoker 2010. szeptember 13. 00:27
  „Az, hogy a muzulmán fanatikusok követték-e el 9/11-et vagy sem, azt nem tudjuk.
  Beszéljenek a tények inkább. Meghalt néhány ezer amerikai (a 9/11-es áldozatok, illetve az elesett amerikai katonák számával együtt) szemben a több százezer arabbal, akiket amerikai katonák öltek meg. Ennek a több százezer arab áldozatnak túlnyomó többsége civil volt (a pontos számokat nem tudom, néhány éve félmillióra becsülték.) Az amcsik népirtást követtek el, amit foghatnak atombomba gyártására (amiről kiderült már, hogy nem igaz), meg foghatnak terrorizmus megfékezésére, valójában az olaj miatt történt ez az égbekiáltó bűn. Remélem meglakolnak egyszer azok, akik felelősek ezért.”
 • 2. arpiel 2010. szeptember 11. 21:46
  „Röviden és tömören egy jó NAGY TÉNY ! A 9/11-et "sajnos" nem a muzulmán fanatikusok csinálták, hanem Bush-ék ! Tudom... Csakhogy több tucat bizonyíték van rá. Mivel nem vagyok se káptalan, se oknyomozó újságíró, és gyors gépírni sem tudok, most nem kívánok bizonyítani semmit, csak annyit kedvcsinálónak, hogy a Pentagonba nem utasszállító gép csapódott, ahogy az a biztonsági kamera felvételén is látszik stb.stb.stb. Aki nem hiszi járjon utána. Rengeteg könyv, újságcikk videó (Youtube) stb. elérhető, csak nem magyarul. Jó agyalást, ledöbbenést és felébredést. ECHELON figyel ?”
 • 1. horvathi 2010. szeptember 11. 13:09
  „Magyarként engem sokkal kevésbé érdekel, hogy mi történt 2001-ben New Yorkban ezen a napon.

  Szeptember 11-én én inkább Kolozsvár felszabadulására gondolok (1940. szeptember 11., II. bécsi döntés).

  Szeptember 10. - Marosvásárhely és Gyergyószentmiklós felszabadulásának a napja
  Szeptember 11. - Kolozsvár felszabadulásának a napja

  Idézet vitéz Nagybányai Horthy Miklósnak, a kolozsvári ünnepi dísszemlén, 1940. szeptember 11-én elhangzott szavaiból:

  ,,Boldogan köszöntöm Kolozsvárról Erdély visszatért országrészeit!

  Huszonkét évi keserves megpróbáltatás után valóra vált, amiben bízni nem szűntem meg soha, egy percre sem. És most, mikor végre valóban itt állhatok a szabad Erdély szabad földjén, olyan mélyen meghat ennek a történelmi pillanatnak a nagyszerűsége, hogy érzelmeim kifejezésére alig találok méltó szavakat.

  Gondolatban ma itt van minden magyar!

  Őszinte, mélyen átérzett szeretettel gondolunk azokra a testvéreinkre, akik most nem tértek vissza az ősi honba. Kérem őket, tartsanak ki és folytassák békés munkájukat! Sorsuk felett őrködünk!

  Ismerem az erdélyi faj kemény, ellentálló, küzdőképes tulajdonságait. Ezért teljes bizalommal tekintek az ott felnőtt ifjúságra is, kiket az új sorsfordulón, nagy nemzeti céjaink odaadó szolgálatára hívok fel, a haza és egész Európa javára."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszavazta a nyugdíjkorhatár megemelését a francia nemzetgyűlés

A francia nemzetgyűlés megszavazta péntek este a nyugdíjkorhatár fokozatos megemelését 60-ról 62… Tovább olvasom