Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

A jövőben különleges hadműveletekre akar koncentrálni az Egyesült Államok

Az amerikai erőknek Irak után a különleges hadműveletekre kell koncentrálnia.
Az iraki és az afganisztáni háború fokozatos befejeződésével a titkos, különleges hadműveletekre kell koncentrálnia az amerikai erőknek. Ez a lényege annak a tervnek, amelyet Bill McRaven tengernagy, a különleges hadműveletek főparancsnoka terjesztett elő, és amelyet a Pentagonban és a Fehér Házban is a legmagasabb szinten támogatnak.

A hatalmas kontingensekkel végrehajtott szárazföldi inváziókat a kis létszámú és gyorsan mozgatható különleges egységek rajtaütései fogják felváltani, amelyek alig hagynak nyomot Ennél is jobb megoldás, ha ezeket a rajtaütéseket olyan helybeli erők hajtják végre, amelyeknek tagjait az amerikaiak képezték ki. Így az Egyesült Államok és szövetségesei vállvetve harcolhatnak a közös ellenségek ellen.

Leon Panetta védelmi miniszter csak néhány részletet közölt az Egyesült Államok stratégiai terveiről, amikor csütörtökön ismertette a tárca költségvetési tervszámait, több, neve elhallgatását kérő tisztségviselő azonban bővebben beavatta ezekbe az AP hírügynökséget.

Párhuzamosan azzal, hogy csökkentik az amerikai haderők összlétszámát, és a különleges egységek lazíthatnak az Irakban és Afganisztánban eddig megszokott, erőltetett műveleti tempón, ezeket az egységeket nemsokára újra bevetik külföldön. Ezúttal olyan térségekben, amelyeket eddig elhanyagolt az Egyesült Államok, részben azért, mert lefoglalta az al-Kaida elleni küzdelem, részben pedig azért, mert földrajzi elhelyezkedésük, kisebb jelentőségük miatt nem volt érdemes velük foglalkozni. Ilyen térség például a Csendes-óceánban vagy annak peremén található országok - mondták el a nyilatkozók.

A helyi szövetséges hadseregekkel együttműködő, hálózatba szervezett különleges amerikai egységeknek a jövőben egyszerűbb lesz olyan rajtaütéseket végrehajtaniuk, mint amilyet például Oszama bin Laden terroristavezér likvidálása végett indítottak tavaly májusban Pakisztánban, vagy a héten egy amerikai és egy dán segélymunkás kiszabadítása céljából Szomáliában. A pakisztáni műveletnek éppen McRaven tengernagy volt az irányítója.

Az újraválasztásáért kampányoló Barack Obama amerikai elnök számára különösen előnyös egy olyan katonai stratégia, amely kiadáscsökkentéssel jár, és amely azzal számol, hogy a szövetséges hadseregekkel közösen végrehajtott hadműveletekkel könnyítenek a jelenleg kizárólag az Egyesült Államokra nehezedő terhen, amelyet a katonai feladatok jelentenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óceánjáró balesete: fejenként 14 ezer euró kártérítés az utasoknak

Fejenként összesen tizennégyezer eurós kártérítésben részesülhetnek a január 13-án zátonyra futott… Tovább olvasom