Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Barroso a kételyek eloszlatását várja a médiatörvény kapcsán

Budapest, Brüsszel - A médiatörvénnyel kapcsolatban felmerült kérdések megvilágítását, továbbá a kételyek eloszlatását reméli a magyar hatóságok részéről José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke.
Szerdai, brüsszeli sajtótájékoztatóján Barroso kérdésekre válaszolva leszögezte: a sajtószabadság alapvető, szent érték az Európai Unióban. Az elnök bizonyosságát fejezte ki, hogy erről a témáról szót ejtenek Orbán Viktor miniszterelnökkel pénteken, Budapesten tartandó találkozójukon.

Hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs szó uniós jogsértési eljárásról, és hogy a témában folytatott vizsgálódások, konzultációk eredményeit nem lehet, és a bizottság nem is kívánja megelőlegezni. A bizottság abból indul ki, hogy minden EU-tagország tiszteletben tartja a demokrácia alapszabályait - hangoztatta.

Olivier Bailly, az uniós végrehajtó testület szóvivője megerősítette, hogy a bizottság megkapta a magyar médiatörvény angol fordítását és az ahhoz fűzött kormányzati tájékoztatást. Érdemben azonban egyelőre nem tud reagálni a dokumentum tartalmára - mondta.

A Handelsblatt "Magyarország lesz a próbakő" címmel kommentárban bírálta a médiatörvényt. A német üzleti és pénzügyi körök lapjában Hans-Peter Siebenhaar szerkesztő úgy ítélte meg, hogy a budapesti jobboldali-nemzeti kormány a médiatörvényével aláássa a sajtószabadságot. A véleménynyilvánítás szabadsága egyre inkább veszélyeztetett emberi joggá válik Európában - olvasható a kommentárban.

A "jobboldali-nemzeti kormány gyakorlatilag társadalmi vita nélkül fogadott el egy olyan médiatörvényt, amely gúnyt űz a demokrácia értelmezéséből... Ezzel első ízben tárja ki a kaput egy EU-tagország a cenzúra és az öncenzúra előtt".

A továbbiakban megállapítja: a magyar kormány lobbistái olyan érveket hoznak fel indoklásként, amelyeket tulajdonképpen csak afrikai és ázsiai diktatúrákból ismerünk. A kommentátor úgy véli: a budapesti kormány példátlan eljárása a demokratikus felfogás hiányáról tanúskodik. "Magyarország intellektuális és politikai értelemben a mai napig nem szabadult meg a kommunista elnyomás korától. Ezt bizonyítja az a pökhendiség és cinizmus, amellyel az Orbán-kormány a bírálóinak válaszol."

"Nem kétséges, hogy a sajtószabadság veszélyeztetett alapvető joggá vált Európában. Keményebben és nyomatékosabban kell védelmezni, máskülönben hamar veszélyes útra téved a demokrácia" - zárta kommentárját a Handelsblatt.

A The Guardian brit baloldali liberális lap szerkesztőségi cikke azt hangsúlyozza, hogy a médiára hárul a feladat, hogy a hatalom kontrollja és ellenzéke legyen, mivel Orbán és pártja nem csak a parlamentet tartja az ellenőrzése alatt, hanem szinte az összes jelentősebb várost. A médiának ezt a szerepét minden erővel meg kell őrizni, ha szükséges, el kell menni akár az európai bíróságokig. Lehet, hogy a miniszterelnök nem ijed meg az európai bírálatoktól, de országa immár reflektorfénybe került - írja a The Guardian.

A Le Monde című francia lap szerint a magyar parlament "számos olyan törvényt fogadott el, amely ellentmond a hatalmi ellensúlyok demokratikus térségének kialakításra törekvő unió szellemének... Ez a helyzet a médiatörvénnyel is... a jogszabály politikai ellenőrzést vezet be minden médiatartalom felett."

"Brüsszelben a(z Európai) Bizottság erőtlenül reagált, kételyeinek adva hangot a jogszabály célszerűségével kapcsolatban. Szerződésszegési eljárást azonban nem indított, holott ez a törvény ellentétes az európai szerződésekkel. A(z Európai) Parlamentben csak a szocialisták, a zöldek és a liberális demokraták fejezték ki egyértelmű rosszallásukat."

"Németország, Luxemburg és a megkésve tiltakozó Franciaország kivételével, a legtöbb EU-tagország vezetői bátortalanok. Nincs merszük bírálni azt a magyar kormányt, amely megnyirbálta a többi hatalmi ág - köztük az Alkotmánybíróság - jogkörét, és egy letűnt kor nacionalizmusát hirdeti."

"Rosszul teszik. Európa nem lehet csupán egy nagy piac. Az nem lehet, hogy egyik tagja, miután megszerezte a tagságot, levesse magáról annak lényegi vonását: a politikai értékek közösségét. Ez alapvető (kérdés), amely megér egy kellő formában Budapesthez intézett figyelmeztetést" - zárja szerkesztőségi cikkét a Le Monde.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung emlékeztet arra, hogy már 2007-ben, a Gyurcsány-kormány idején is zajlottak "intenzív nem hivatalos tárgyalások" a jobb- és a baloldali pártok között a közszolgálati médiumok és a médiahatóság átalakításáról. Azokon részt vett Szalai Annamária, az NMHH jelenlegi elnöke és Sarkady Ildikó, akit Gyurcsány "audiovizuális politikáért felelős kormánybiztossá" nevezett ki.

A Hírszerző portál akkoriban a tárgyalások eredményeként létrejött "titkos médiapaktumról" cikkezett, amit az érintettek cáfoltak. Valójában azonban meghökkentő átfedések mutatkoznak az akkor állítólag elfogadott "új médiaszabályok" és aközött, amit az Orbán-kormány új médiatörvénye tartalmaz - mutatott rá Reinhard Olt, a konzervatív német újság bécsi tudósítója.

Az Európai Parlament néppárti frakciójához tartozó német kereszténydemokrata-keresztényszociális (CDU/CSU) képviselőcsoport határozottan visszautasítja azt a szocialista-kommunista követelést, hogy a médiatörvény miatt vonják meg Magyarországtól az unióbeli szavazati jogot - derül ki a két párt egy-egy képviselőjének közleményéből.

A kereszténydemokrata Werner Langen, valamint a bajor CSU-hoz tartozó Bernd Posselt közös közleménye szerint előítéletektől mentesen kell megvizsgálni az új magyar médiatörvényt, a Magyarországot ért bírálat pedig átlátszó és destruktív játék, amely árt Európának. "Nyilvánvaló, hogy a Magyarország ellen indított kampány a kétharmados Fidesz-többség miatti irigységből táplálkozik" - vélekedett a két politikus.

Olvasóink írták

 • 2. szilléri 2011. január 06. 18:57
  „Nem mellesleg, de Európának annyi!

  Ki ez ....???

  ,,Rosé Manuel Dur?o Barroso (Lisszabon, 1956. március 23. - ) portugál politikus, az Európai Bizottság elnöke.

  1974-75-ben egy maoista ifjúsági szervezetet vezetett. 1978-ban Lisszabonban jogi diplomát, majd 1981-ben politikatudományi diplomát szerzett Genfben. Ma a genfi és a lisszaboni egyetem professzora."

  <moderálva..>”
 • 1. deszkás 2011. január 05. 19:47
  „Cáfolásokat kérem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz nő esett teherbe a beültetett fogamzásgátló ellenére

London - Félezernél több nő esett teherbe Nagy-Britanniában, miután egy hosszú távon ható… Tovább olvasom