Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Elfogadta a bankadó-törvényt a német kormány

Elfogadta a bankadóról szóló jogszabály tervezetét a német kormány szerdán.
A berlini vezetés a pénzügyi szektor stabilitását kívánja javítani a bankadóval. A javaslat szerint az adót a németországi székhelyű bankoknak és hitelezéssel foglalkozó egyéb vállalatoknak kellene megfizetniük. A bankadóból származó bevétellel egy biztonsági alapot töltenének fel. A szorult helyzetbe került hitelintézetek ebből az alapból juthatnának támogatáshoz.

A befizetett összeg - a tervek szerint nagyjából évi 1,3 milliárd euró - nem az államháztartás forrásait növelné, az alap a Lehman Brothers 2008 őszi bukása nyomán felállított pénzpiaci stabilitási hivatal (FMSA) felügyelete alá kerülne.

Az adó mértékét több tényező alapján, köztük az adózó társaság ügyleteinek kockázatosságának függvényében kellene meghatározni. A biztosítók és a hitelezéssel nem foglalkozó egyéb vállalkozások - például befektetésialap-kezelők - mentesülnének a teher alól.

Az adó hatálya alá kerülő társaságok elutasítják a kormány javaslatát, a hitelezési képesség romlásától tartanak. A konzervatív-liberális kormánykoalíció baloldali ellenzéke ugyanakkor elégtelennek tartja a javaslatot. A bírálatok között felmerül az is, hogy a terhet a bankok az ügyfelekre háríthatják.

A javaslatot az év vége felé fogadhatja el a törvényhozás.

Olvasóink írták

 • 3. keiner 2010. augusztus 25. 17:45
  „"A javaslatot az év vége felé fogadhatja el a törvényhozás. "
  Ez még csak javaslat!”
 • 2. 751510 2010. augusztus 25. 17:23
  „Ez a bankadósdi tőlünk indult, azt azért ne feledd!”
 • 1. igazságkereső 2010. augusztus 25. 16:40
  „Magyarországon is éppen itt lenne az ideje, nem pedig egy szinte semmire sem kötelező etikai kódex kényszerű beiktatásával kellene orvosolni a bankok gátlástalanságát,melynek következtében a devizahitelesek 2011.április 15-e után újból kétségbe eshetnek, mert ki is lakoltathatják őket! Tessék visszaállíttatni a bankokkal a 2008 nyarán megkötött devizahitel árfolyamot, a hozzáilleszthető infláció 4,-5 %-os mértékével és mindjárt fizethetővé is válnak a devizahitel törlesztőrészletek! Miért van megengedve Magyarországon a bankoknak az a gátlástalanság, mely szerint naponta és tetszésük szerint változtathatják az árfolyamot,miközben az általuk kreált és válságnak nevezett virtuális helyzet következtében 300 milliárd forintos haszonra,nyereségre tettek szert?!Itt kérdezem meg,hogy ki és miért állíttatta le a bíróságnál Dr. Czirmes György ügyvéd úr közkereseti beadványára hozott elsőfokú, a devizahitelesekre nézve kedvező,de a másodfokú bíróság elé fellebbezés folytán került ügyet?! Meg lehet ezt tenni egy magát demokratikusnak nevező országban,miért van oly csendben minden olyan fórum,mely végre megnyugtatóan tudná rendezni ezt a súlyos és országos problémát?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán rajtol Románia legnagyobb fesztiválja, a Félsziget

A "nulladik" nappal szerdán megkezdődik Románia legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, a… Tovább olvasom