Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Folytatódik a párbeszéd az RMDSZ és az EMNT között

A romániai magyarság helyzetének javítása és a nemzetpolitikai célok megvalósítása érdekében a nézetkülönbségek ellenére is folytatni kell a párbeszédet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) között - mondta pénteken Marosvásárhelyen Markó Béla és Tőkés László, az RMDSZ, illetve az EMNT elnöke abból az alkalomból, hogy a városban ülésezett az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF).
Az RMDSZ és az EMNT által életre hívott testület célja korábban az európai parlamenti választásokra vonatkozó közös választási lista összeállítása, valamint az autonómiamodellek kidolgozása volt. Az országos parlamenti választások nyomán az RMDSZ ellenzékbe került, majd a közelmúltban lezajlott elnökválasztás után ismét kormányra.

Jelenleg az EMEF elsődleges célja az utóbbi időben tett ellenséges nyilatkozatok tisztázása, illetve az együttműködési lehetőségek feltérképezése.

Az RMDSZ kormányra kerülése után feszült légkör alakult ki az EMEF két szervezete között. Tőkés László bírálta az RMDSZ-t, amely szerinte kiszolgáltatja az erdélyi magyarokat a román pártpolitikának, mert - mint fogalmazott - 180 fokos fordulatot végrehajtva az új román kormány "húsosfazekai körül tolong". Markó Béla kifogásolta az EMNT részéről elhangzott nyilatkozatokat.

Az EMEF marosvásárhelyi ülése után Markó Béla a sajtó képviselői előtt leszögezte: bár vannak véleménykülönbségek, abban egyetértés van a két szervezet között, hogy keresni kell az együttműködés útjait. Ennek szellemében közösen készítenek elemzést a kisebbségi törvénytervezetről, a tanügyi reform kérdéséről és a decentralizáció problémáiról is.

Markó szerint a legnagyobb véleménykülönbségek a kormányzati szerepvállalással kapcsolatosak. Amikor egy kisebbségi szervezet úgy dönt, hogy cselekvően részt vesz a román belpolitikában, természetesen számol a kormányzás lehetőségével és eszközeivel is - mondta Markó, aki szerint az RMDSZ kormányzati szerepvállalása a sajátos közösségi célkitűzések megvalósításához is hozzájárul.

"E tekintetben nem értünk egyet az EMNT-vel, ők ellenzékben szeretnének látni minket, míg meggyőződésem, hogy az erdélyi magyarok túlnyomó többsége támogatja az RMDSZ kormányzati részvételét" - szögezte le az RMDSZ elnöke.

Tőkés László is fontosnak nevezte az együttműködést. Az RMDSZ közleménye szerint úgy foglalt állást, hogy erősíteni kell a magyar összefogást, a nézetkülönbségek ellenére folytatni kell a párbeszédet a nemzetpolitikai célok megvalósítása érdekében. Mint fogalmazott, nem örül az RMDSZ kormányzati részvételének, de sok sikert kíván a szervezetnek ahhoz, hogy megvalósíthassa közösségi célkitűzéseit. Az EP-képviselő közölte: a két szervezet képviselői februárban folytatják az egyeztetést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy-Britannia didereg, 19 fagyhalál

Évtizedek óta nem mért, mínusz 20 fokot meghaladó fagyra ébredt pénteken Nagy-Britannia, ahol az… Tovább olvasom