Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Kadhafi hosszú háborút ígért - az USA is támad!

Kadhafi nehéztüzérséggel lövette Bengázit, majd a légicsapásokat követően csapatai elmenekültek. A városban nincs víz, a műtétek elvégzése is akadozik.
Megkezdődött a nyugati beavatkozás, amerikai és angol egységek lövik a líbiai célpontokat. Kövesse figyelemmel az eseményeket, folyamatosan frissülő hírfolyamunkkal.

19:45 Heves tüzelésbe fogott a légvédelem vasárnap este Tripoliban; a sötét eget sorozatok tűzcsíkjai szabdalják - jelentették a hírügynökségek.

Hivatalos bejelentés egyelőre nincs, de feltételezhető, hogy megkezdődött az éjszakai légitámadások újabb hulláma Líbia ellen. A francia hírügynökség szerint működésbe léptek a Moammer Kadhafi líbiai vezető főhadiszállása körül elhelyezett gépágyúk is.

16:02 Bírálta az Arab Liga főtitkára vasárnap a nemzetközi koalíció Líbia elleni légitámadásait, úgy vélve, hogy azok eltérnek az eredeti céltól.

"Ami Líbiában történik, eltér a repüléstilalmi övezet érvényre juttatásának céljától, és amit mi akarunk, az a civilek védelme, nem pedig még több civil bombázása - mondta Amr Músza főtitkár Kairóban újságíróknak. - Kezdettől fogva azt kértük, hogy legyen egy repüléstilalmi övezet a líbiai civilek védelmére s minden további fejlemény vagy intézkedés megelőzésére."

Hozzátette, hogy összehívja a liga rendkívüli ülését az arab világ és elsősorban a líbiai helyzet megvitatására. "Jelenleg konzultálunk egy olyan tanácskozás összehívásáról, amelyen áttekintünk minden arab eseményt."

14:48 Az Egyesült Államok és szövetségesei létrehozták a légtérzárat Líbia felett és megállították Moammer Kadhafi erőinek előrenyomulását Bengázinál - jelentette ki vasárnap az NBC televíziónak Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke. Mullen bejelentette, hogy az amerikaiak vezette légitámadás "kiiktatta" Kadhafi légvédelmét, csapást mért a repülőterekre és Kadhafinak a felkelők kelet-líbiai központját, Bengázit támadó erőire.

14:26 Amerikai repülőgépek mértek légicsapást vasárnap hajnalban líbiai célpontokra - jelentette be egy katonai szóvivő. Az összesen 19 bevetett repülőgép fő célpontjai az ellenség repülőterei és azok légvédelmi rendszerei voltak. A bevetésben részt vett három lopakodó típusú gép is - mondta, hozzátéve, hogy az egyik támadót sem érte találat.

Légiháború Líbia ellen - megindultak a csapások. Fotó: MTI (galéria)

Fontosabb események

- Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta a Líbia feletti repüléstilalmi övezet felállítását

- Ugyanez a határozat lehetővé tette a légi beavatkozást

- Kadhafi tűzszünetet hirdetett, de nem hagyta abba Miszrata ostromát

- Kadhafi erői már Bengázit ostromolták

- Nicolas Sarkozy közölte: francia vadászgépek repültek Líbia fölé

- Négy tankot kilőttek a franciák

- Amerikai és brit tengeralattjárók több mint 100 rakétával szétlőtték a líbiai légvédelmet
11:47
Több mint 90-en veszítették életüket péntek este és szombaton a Kadhafi mellett álló fegyveres erők és a felkelők harcaiban az északkelet-líbiai Bengáziban - közölték kórházi források és újságírók. A Reuters tudósítója a város fő kórházának halottasházában vasárnap legkevesebb 24 holttestet látott, fegyveresek és civilek tetemeit, amelyek közül sok a felismerhetetlenségig összeégett. A kórtermek zsúfolásig telve voltak férfiakkal, nőkkel és gyerekekkel, akik a kormányerők támadásában sebesültek meg.

11:15  Moammer Kadhafi vasárnap "hosszú háborút" ígért, és kijelentette, hogy az egész líbiai nép fegyvert ragad és győzni fog. "Végzünk minden árulóval és a keresztesek koalíciójának kollaboránsaival" - nyilatkozott a líbiai vezető telefonon az állami televíziónak. Közölte, hogy megnyittatta a líbiai fegyverraktárakat, és mindenkit felfegyvereznek, "automatafegyverekkel, aknavetőkkel, bombákkal" látnak el.

10:08 Mind Tripoliban, mind Bengáziban abbamaradtak vasárnap reggelre a nemzetközi koalíció támadásai Moammer Kadhafi ezredes katonai célpontjai ellen - jelentették helyszíni tudósítók. Nem volt bombázás sem a líbiai fővárosban, sem a környékén, sem pedig a lázadók kelet-líbiai fő erősségében, egyszersmind az észak-afrikai ország második városában, Bengáziban. Azok a lakosok, akik előző nap elmenekültek Kadhafi erőinek heves támadásai miatt, elkezdtek visszatérni. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország vezette nemzetközi koalíció erőteljes bombázásnak vetette alá szombaton Kadhafi erőit levegőből és tengerről egyaránt.

08:07 Az öt országból - az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Kanadából és Olaszországból - álló nemzetközi koalíció szombaton támadást indított levegőből és tengerről líbiai célpontok ellen, de Moammer Kadhafi líbiai vezető rendíthetetlenül folytatta a fenyegetőzést, miszerint "csatatérré" változtatja a Földközi-tenger térségét. Az amerikai védelmi minisztériumban tartott sajtóértekezleten az altengernagy közölte, hogy a támadások a líbiai légvédelmi rendszerek és stratégiai jelentőségű kommunikációs központok ellen irányultak. A líbiai állami televízió hírei szerint a nyugati légicsapások első hullámában legalább 48 ember vesztette életét, közülük huszonhatan Tripoliban, a sebesültek száma legalább 150-re rúg. Az áldozatok többsége polgári személy. Jelenleg mintegy huszonöt koalíciós hadihajó, köztük a Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépekkel felszerelt, Stout és a Barry nevű amerikai rombolók, valamint három amerikai tengeralattjáró tartózkodik a Földközi-tengeren. Öt amerikai felderítő repülőgépet is bevontak a műveletekre. A líbiai vizekhez vezényelték a Charles de Gaulle francia atommeghajtású repülőgép-hordozót, amely vasárnap fut ki a tengerre Toulonból. Az arab országok később csatlakoznak a katonai akciókhoz. A líbiai vezető a harci gépekkel és manőverező robotrepülőgépekkel indított támadásokat a "keresztesek igazságtalan agressziójának" minősítette. Közölte, hogy a fegyverraktárakat megnyitva "felfegyverzik a tömegeket" Líbia megvédelmezése érdekében. Tripoliban szombat este líbiaiak ezrei gyülekeztek Kadhafi megerősített szálláshelyénél, hogy élő pajzsot alkossanak a légicsapások elleni védekezésül. Az Ideiglenes Nemzeti Tanács nevű ellenzéki szervezet szerint Kadhafi hívei erőszakkal kényszerítik a lakosságot arra, hogy élő pajzsot alkossanak a líbiai vezető szálláshelye körül. Líbia az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását követelte, és közölte, hogy ezentúl semmisnek tekinti a Biztonsági Tanács 1973-as számú határozatát, amely egyebek között repüléstilalmi zóna létesítését rendelte el a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők és a kormányellenes lázadók között kirobbant harcok miatt, a polgári lakosság védelmében.

Ezen túlmenően Líbia úgy döntött, hogy többé nem működik együtt az Európai Unióval az illegális bevándorlás elleni küzdelemben. Barack Obama amerikai elnök az amerikai szerepvállalás korlátozott voltát emelte ki a hadműveletek megkezdését bejelentve. Élesen bírálta a Líbia ellen indított katonai csapásokat Hugo Chávez venezuelai elnök, aki azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy azért támadták meg az észak-afrikai országot, mert kőolaját akarják megszerezni. Haszan Naszrallah sejk, az Irán és Szíria támogatását élvező libanoni síita Hezbollah vezetője arra figyelmeztetett, hogy a Líbia ellen indított katonai művelet minden arab országban megnyitja az utat a nyugati beavatkozás előtt.

06:46 A libanoni Hezbollah vezetője szerint a Líbia ellen indított katonai művelet minden arab országban megnyitja az utat a nyugati beavatkozás előtt. Haszan Naszrallah sejk, az Irán és Szíria támogatását élvező libanoni síita szervezet vezetője szombaton egy nagygyűlésen sugárzott beszédében úgy fogalmazott: az a tény, hogy az arab és muzulmán vezetők többsége nem teljesítette kötelezettségeit, megnyitotta az utat a nyugati beavatkozás előtt Líbiában. "Nem tudjuk, hogy ez hova vezet" - mondta Naszrallah sejk, aki attól tart, hogy visszatér a megszállások, a gyarmatosítás és a felosztás korszaka. A Hezbollah korábban élesen bírálta Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, mert bevetette a hozzá hű katonai erőket a kormányellenes lázadók ellen. Naszrallah sejk kijelentette, hogy a mostani nemzetközi beavatkozás belerángathatja Líbiát a "nemzetek játékába", s a líbiai lázadóknak ezzel tisztában kell lenniük. Ezzel együtt a sejk a lázadás folytatására szólította fel a líbiaiakat, csakúgy mint a bahreini és jemeni lázadókat, akiknek segítséget ígért. Az arab világban - ahol kevesen rokonszenveznek Kadhafival - sokan üdvözölték, hogy nyugati országok légi csapásokat mértek Líbiára a Kadhafihoz hű erők megállításának céljából.

Légiháború Líbia ellen - megindultak a csapások

Támogatásukat azonban árnyalja az az aggodalom, hogy az arab világban máshol is előfordulhat külföldi beavatkozás. Arab politológusok úgy vélik, hogy a líbiai események bemelegítésként szolgálhatnak hasonló forgatókönyvek lejátszásához a Közel-Kelet más országaiban is. Eközben az Afrikai Unió (AU) Líbiával foglalkozó bizottsága vasárnap "minden ellenségeskedés azonnali beszüntetésére" szólított fel. A mauritániai fővárosban tartott értekezletük után kiadott közleményükben a bizottságot alkotó öt afrikai államfő felszólította a líbiai hatóságokat, hogy működjenek együtt a humanitárius segélyszállítmányok eljuttatásában a nélkülöző lakosságnak, védjék meg a külföldi állampolgárokat, ideértve az afrikai országokból származó munkavállalókat, valamint fogadjanak el politikai reformokat. A testület önmérsékletre intette a nemzetközi közösséget, hogy elkerülje a súlyos humanitárius következményeket. Egyúttal rámutatott, hogy sürgős afrikai akcióra van szükség a válság megoldásának érdekében.

04:37 Komoly károkat okoztak a líbiai légvédelmi rendszerben a nyugati koalíció szombaton végrehajtott légicsapásai - közölte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) képviselője. A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre korai jóslásokba bocsátkozni arról, hogy milyen válaszlépéseket tesz Moammer Kadhafi líbiai vezető és a hozzá hű csapatok. A nemzetközi katonai koalíció a hadműveletek első szakaszában a líbiai légvédelem szétzúzását tűzte ki célul, s ez eltarthat néhány napig is - írták amerikai tömegtájékoztatási eszközök amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva. Ha ez a szakasz lezárul, az Egyesült Államok hadereje inkább támogató, logisztikai szerepet fog betölteni. Egy névtelenül nyilatkozó francia vezető elmondta, hogy a harci gépekről és manőverező robotrepülőkkel végrehajtott francia-brit-amerikai légicsapásokat egy Németországban székelő amerikai parancsnokságon hangolják össze. Az Európában állomásozó amerikai haderő stuttgarti parancsnoksága kapcsolatban áll a francia és a brit légi műveleti központokkal, amelyekben Lyonban, illetve Northwoodban találhatóak. Az amerikaiak játsszák a stratégiai szerepet a koordinációban, és a művelet parancsnokságáról még dönteni kell, miután az ad-hoc jellegű szövetség hivatalosan megalakul - tette hozzá. A koalíción belül az Egyesült Arab Emírségek állítólag 24 repülőgépet (Mirage 2000-9 és F-16), Katar pedig 4 Mirage 2000-5-ös típusú gépet ajánlott fel. Még dönteni kell arról, hogy ezek a gépek hol állomásoznak a műveletek során. Szombat éjjelig alapvetően a francia légierő gépei mértek csapást líbiai célpontokra, néhány brit repülőgép (Tornado és Eurofighter) is részt vett az akciókban. Nem kizárt, hogy B-2-es amerikai gépeket is bevetnek - mondta a francia tisztségviselő. Angela Merkel német kancellár szombaton közölte, hogy a Líbia elleni katonai műveletek során a szövetségesek használhatják a Németországban lévő amerikai támaszpontokat, de a Bundeswehr egységei nem vesznek részt bevetésben.

Légiháború Líbia ellen - megindultak a csapások

03:41
Az MTI tájékoztatása szerint légi támadás érte vasárnap hajnalban Tripolit, s válaszul működésbe léptek a líbiai légvédelmi ütegek. Egy azonosítatlan repülőgép repült át a líbiai főváros déli része felett, Moammer Kadhafi líbiai vezető megerősített szálláshelyénél, amelynek része egy laktanya is. Helyi idő szerint hajnali két óra húsz perckor megszólaltak a légvédelmi ágyúk, vörös csíkokat rajzolva az égbolton. Izraeli sajtóértesülések szerint Kadhafi és családja, valamint a felső vezetés tagjai titkos föld alatti bunkerekben rejtőzködnek. Kadhafi már hetek óta komolyan készült a nyugati hadműveletre, ezért a harci helikoptereket és szárazföldi erőket sivatagi fedezékekben rejtette el, hogy minimalizálja sebezhetőségüket. Ezzel egy időben az al-Dzsazíra katari hírtelevízió arról számolt be, hogy a Kadhafihoz hű erők nehéztüzérséggel lövik a lázadók keleti fellegvárát, Bengázit. Több lakos a mecsetekbe menekült. Az állami televízió hírei szerint a nyugati légicsapások első hullámában - amelyben öt várost, Tripolit, Szirtet, Bengázit, Miszrátát és Zuvarát ért támadás a nyugati katonai koalíció repülőgépeiről, hadihajóiról és tengeralattjáróiról - legalább 48 ember vesztette életét, közülük huszonhatan Tripoliban, a sebesültek száma legalább 150-re rúg. Az áldozatok többsége polgári személy. Miszrátai lakosok beszámolója szerint a nyugati harci gépek a várostól 7 kilométerre fekvő légi támaszpontot támadták, ahol a kormányerők vetették meg lábukat. Cáfolták az állami televízió azon jelentését, hogy a vadászgépek polgári célpontokat és üzemanyag-tározókat támadtak meg a városban. A Kadhafihoz hű erők egy része röviddel a légicsapások megindulása előtt elmenekült a körzetből. A Tripolitól mintegy 200 kilométerre keletre fekvő várost két hete kerítették be a kormányerők. Szombaton kilenc ember vesztette életét a kormányerők támadásainak következtében. A kórházban már nem tudnak műtéteket végrehajtani, mert nincs érzéstelenítő szer. A súlyos anyagi károkat szenvedett városban három napja nincs vízszolgáltatás sem.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. SADAF 2011. március 21. 10:51
  „Hát igen a CIA biztosan a háttérből irányította a nép zendülését majd mikor már beindult az egész jött a szöveg :" Nem engedhetjük a civilek mészárlását!!!!! " Kell az OLAJ és a HÁBORÚ globális pénzügyi világrend tovább görgetéséhez! 19.ferdzso: Tudatom veled, hogy amibe mi élünk az is egy diktatúra csak light változatban! Kevés dologról tudsz ami a színfalak mögött történik!”
 • 38. jozko 2011. március 20. 22:51
  „Politika ez is-csak itt már az eszköztárba a fegyverek is bekerültek!
  Parasztvakításként a demokrácia védelmének szirupjával nyakon öntve....

  Amikor a NATO-nak, vagy még inkább az USA-nak a román kikötők haditámaszpontként kellettek-
  és ebbe Csauseszku nem lett volna partner - a román diktátor rögtön szalonképtelen lett ,
  a CIA secperc alatt megszervezte a romániai forradalmat-
  amiről legfeljebb csak Tőkés László hitte azt , hogy tényleg forradalom, és nem egy véres színjáték Csausdeszku eltávolítására.....

  Itt és most sem az arab népeket akarják megvédeni a diktátoraiktól.
  Legalább is minden jel arra mutat.”
 • 37. novaklaszlo56 2011. március 20. 22:48
  „De bizony, Vasököl, engem zavart több dolog is abban a történetben:
  - a tévé székházát védő maroknyi csapat a műveletet vezetők töketlenkedése miatt magára maradt, és feladta a székház védelmét, beengedve a garázdálkodó, randalírozó, fosztogató, gyújtogató "ünneplő közönséget";
  - az ünneplők békésen lángtengerré változtatták az egész Szabadság teret, sőt nem sokkal távolabb még egy harckocsit is sikerült nagy üdvrivalgás közepette elindítaniuk (csak reméltem, hogy a fegyverzete nem üzemképes);
  - a tömeg visszaszorításához a rendőrségnek titulált csürhe megengedhetetlen eszközöket is alkalmazott akkor, amikor ezt semmi sem indokolta (gumilövedékek súlyos sérüléseket okozó sortüze az egyébként garázda magatartású, de más eszközökkel is kiszorítható tömeggel szemben);
  - a műveleti helyszíntől távolabb tartózkodó, sétafikáló, bámészkodó emberekre való csoportos rárontás, ezek súlyos és abszolút indokolatlan bántalmazása, megalázása;
  - Garamvölgyi (akkori rendőrségi szóvivő) közleménye, mely szerint a bevetett állomány tagjai az események hatására "FELFOKOZOTT ÁLLAPOTBAN" (!) voltak, és ezért alkalmaztak durva eszközöket (a rendőri, tehát civilek közötti fegyveres szolgálatra való alkalmasság kérdése, ugye?);
  és még sok egyéb "apróság", köztük az az arrogáns és gyáva hozzáállás, ahogyan a kormány viszonyult az eseményekhez (otthonról nézték a tévében a lassan lángokba és füstbe burkolódzó fővárost!)...

  Igen, sok minden zavart, ahogyan mostanában is rengeteg dolog zavar, kedves Vasököl, de a leginkább ennek a társadalomnak a mentális és morális állapota aggaszt, amely miatt ezek az események újra meg újra, bármikor, és bármekkora elánnal megismétlődhetnek.
  Ami pedig a "nyugat" beavatkozását illeti a líbiai eseményekbe, nos, az általad vázolt okfejtés nagyjából megfelel a valóságnak, legalábbis a fő csapási irány nyilvánvalóan valami ilyesmi, nem pedig a szegény, ártatlan, a diktátor haragjának kiszolgáltatott líbiai lakosság védelme. Valószínűleg azt jelölték meg elégséges célként, hogy Kadhafit, aki már nem hajlandó a nyugati érdekek kiszolgálására, térdre kényszerítsék, és egy, a nyugattal szemben lojális diktátort juttassanak hatalomhoz, esetleg egy demokratikus látszatú, de a líbiai hagyományokat, vallásgyakorlatot, stb. alakilag érintetlenül hagyó állam megszületéséhez statisztáljanak. A háttérben a térségi befolyás növelésén túl és mindenek felett az olcsón kitermelhető líbiai olajkincs áll. Nem is olyan sok idő múlva még ennél is veszélyesebb háborús helyzeteket fognak generálni az ivóvízkincs fogyatkozó tartalékainak a megszerzésére irányuló törekvések. Az ember, mint intelligens lény... Röhögnöm kell saját homo sapiens-ségünkön. :D Mi mást is tehetnék? Legfeljebb nem jó kedvemben, hanem kínomban röhögök...

  Na, mindez egyelőre elég távol zajlik (?) tőlünk, a csatazaj közvetlenül nem háborít bennünket, aludjunk! Jó éjszakát!”
 • 36. cselac 2011. március 20. 20:05
  „vasököl: át kéne akkor gondolni, mert a Tábornokod aszongya, hogy az Al-kaida szervezte a felkelést, a tálibok meg a Szövetségeseket szidják, Kadhafi pártján. Most akkor hogy lesz?”
 • 35. cselac 2011. március 20. 20:01
  „Sőt, az Egybesült Arab Emírségek vezetői Izrael hívó szavára a mai naptól Jahve nevében küldték felderítésre gépeiket...”
 • 34. vasököl 2011. március 20. 19:56
  „cselacnak! Amikor Gyurcsányiában Gergényi szétlövette az ünneplőket nem zavart senkit Eu ban. Igaz nem kilincselték össze nyugatot mint a mostani elégedetlenkedők hazaárulást és véleményközösséget vállalva egy hírhedt pedofillal.Líbiában az oktatás ingyenes - még a lap- top is aki dolgozni akar jól él. A felsőfokú végzettségűek aránya európai átlag fölötti .A demográfiai állapot kitűnő Gazdaságilag stabil mindaddig amíg az olajat és a kitermelési jogot a piacon adja el. De a kolonizátorok ezt nem nézhetik tétlenül és megszórták Al-kaidázókkal a környéket hogy a hogy a fölfordulás és Eladósítást követőleg az olajat ingyen lehessen kihordózni.”
 • 33. novaklaszlo56 2011. március 20. 19:48
  „Jaja, Cselac! :) A nagy fiúk közül csak az oroszok a tökös legények: ők ellenállnak Éli kiválasztott népe hívó szavának. :) A végítéletkor pedig majd imígyen fohászkodnak: Éli, éli, lama sabaktani! (Bocs, Jézus!)

  Igen, valahogy úgy, 9349779. A magyar párhuzam is stimmelni látszik - sajnos... Mert hát a jelenség lényege meglehetősen általános: így ment és így megy ez mindenütt, így lehetett elhülyíteni a német nép jelentős részét is annak idején, s így lehet az elégedetlen tömeget bármi, bárki üldözésére rávenni (cigányok, zsidók, melegek, ateisták, ilyen-olyan vallásnak hódolók, szegények, hajléktalanok...), mikor mi a hatalom érdeke, illetve mikor ki, mely csoport látszik a legjobb, figyelemlekötő/elterelő bűnbaknak. Szomorú, de úgy tűnik, örök érvényű taktikai igazságok ezek. Pedig hogy tiltakozunk, amikor úgy érezzük, hogy hülyének néznek, nem vesznek felnőttszámba bennünket! Ezt általában akkor érezzük így, ha ki akarnak szorítani bennünket a javadalmazásból, de nem akkor, amikor mások rovására ezt mi magunk tehetjük, legitimizálva a húzásainkat. Érdekes, nem? :)”
 • 32. cselac 2011. március 20. 18:53
  „horvarthi: meg Dánia, Norvégia, Katar, Olaszország, Spanyolország is, mi?”
 • 31. Mike3 2011. március 20. 18:35
  „felejteni kellene már ezt a "lopakodó" megnevezést. ilyen nem létezik. csökkentett észlelhetőség van. Mindennek van radar reflexiója, még ezeknek a gépeknek is.”
 • 30. horvathi 2011. március 20. 18:33
  „Izraeli parancsra Amerika és Nagy-Britannia farkát felcsapva belépett a háborúba.....”
 • 29. Lehiggadt 2011. március 20. 17:24
  „Még annyi hogy a "szerény" történelmi ismereteim szerint egy népre sem lehetett eddig rákényszeríteni sem a szocializmusnak titulált, sem a demokráciának becézett rendszert! Különösen nem azokra a ma is törzsi hierarchiában, középkori kultúrával rendelkező népekre, mint például az arabok vagy például a pakisztániak, afganisztániak, stb.! Attól, hogy van nekik 21-edik századi technikájuk, az még nem azt jelenti, hogy fejben is itt vannak! Főleg nem a manipulálható tömegek!”
 • 28. Lehiggadt 2011. március 20. 17:15
  „Szerintem egy kicsit csavarosabb a helyzet:
  A japán földrengés miatt csökkent az olaj iránti kereslet, csökkent az olaj ára, csökkent a nyereség!
  Az ENSZ nagy ívben tett volna Benghazi-ra, meg Kaghafira, de ki kellett kapcsolni egy olajforrást, hogy növekedjen a nyereség?
  Engem a történet arra emlékeztet, amikor az iraki beavatkozásról faggatját Busht és az akkori angol miniszterelnököt, Blairt a taktikáról, hogy miként kezdik?
  - Lelövünk 10-ezer irakit, meg egy fogorvost - mondá Bush.
  - Miért pont egy fogorvost? - kérdé egy újságíró.
  Bush odahajol Blairhez:
  - Mondtam úgy-e b...meg, hogy a tízezer iraki senkit sem fog érdekelni:(:(”
 • 27. dodó 2011. március 20. 16:44
  „"Az ítéletet mindig a győztesek hozzák, a bűnösök mindig a legyőzöttek." /H. Göring; 1945/”
 • 26. novaklaszlo56 2011. március 20. 16:23
  „Érdekes álláspontokat tükröznek a beérkező hozzászólások, amelyek között jelentős különbségek vannak, ámde a többségük egy valamiben megegyezik: a megfogalmazóik biztonságos távolságból, karosszékből szemlélik az eseményeket, és latolgatják azok kimenetelét, a konfliktusban résztvevők várható haszna szerint. Még olyan is akad, aki egy technika méltó leköszönését üdvözli a harcérintkezésben. Sajnos ezek az események közelről messze nem ilyen hatásúak, és ezt aligha kell elmagyarázni azoknak, akik akarva-akaratlanul részesei voltak már ilyesminek.
  Dodóval számos kérdésben antagonisztikus nézeteltérésben vagyunk, s most sem azonos az álláspontunk, de abban egyetértek vele, hogy a helyzet nem annyira egyszerű és egyoldalú, mint ahogyan azt sokan látják. Másrészt Figyelő 1. sz. hozzászólása figyelemre méltóan utal a konfliktus valódi okára, a résztvevők érdekeltségére, amely a diktátor által elnyomott líbiai nép megmentésének a palástjába rejtve zúdít felszabadító pusztítást a megmentendőkre. Ez akkor is így van, ha ez innen, a karosszékből nem látszik igazán. Kérek mindenkit, erről ne oktasson ki engem, mert bőségesen van személyes, sáros-véres tapasztalatom az efféle események közvetlen közelségéről. N.P nem érti Figyelő érveit, mondván, Szerbiában nincs olajkincs, és mégis komoly katonai beavatkozásra került sor ott is annak idején. Az egységes és komoly katonai potenciállal bíró Jugoszlávia széthullásában azonban nagyon is érdekeltek voltak bizonyos hatalmak, így az EU és az USA is. Hadd ne részletezzem, miért.
  Mint említettem, Dodó véleményében van valami, amit érdemes tovább gondolni, de azért azt a diktátort, aki mészárszékre viszi a saját népét, mert képtelen lemondani a hatalmáról, mégsem tudom felmenteni. Másrészt a nyilvánvalóan ártatlan áldozatok sokaságával járó "felszabadítás" agresszív, katonai eszközeinek alkalmazása előtt, azt gondolom, sok mindent megtehettek volna a "felszabadító" hatalmak, feltéve, hogy tényleg a civil lakosságnak a diktátor haragjától való megvédése a cél, például tárgyalásokat kezdeményezhettek volna Kadhafival, melyek során meggyőzhették volna a paranoiás elmebaj határán sodródó autokratát arról, hogy a méltósága megőrzése érdekében engednie kell a nép akaratának: haladéktalanul választásokat kell kiírnia, s azok eredményét tudomásul kell vennie. De e kezdeményezések elmaradtak, mert hát nyilvánvalóan nem ez a cél... Mert ha ez lenne, senkinek sem kellett volna meghalnia, sem a diktátor, sem pedig a "felszabadító" hatalmak katonai csapásai következtében. Megjegyzem, a Kadhafi mellett álló katonai erő REGULÁRIS, ami azt jelenti, hogy éppoly ártatlan, besorozott fiatal srácokból áll, mint az a népi ellenerő, amely - ki tudja, honnan - fegyvereket szerzett(!), és felvette a harcérintkezést a diktátor reguláris haderejével. Sajnos tényleg nem kizárható, hogy Kadhafinak igaza lesz a hosszú háborút illetően. De az hosszú és iszonyú szenvedést jelent azoknak, akik kénytelenek mindezt elviselni, és sokuk számára nem megérhető a végkifejlet sem. Ezt senki se felejtse el azok közül, akik stratégiai játékként tekintenek az eseményekre a monitorok előtt!”
 • 25. Mike3 2011. március 20. 14:48
  „nahát... USA miért is lépett be? Két variáció:

  1. Európa (ahogy már többször leírták) nem képes a szedett-vedett haditechnikájával sikeresen fellépni. Itt mutatkozik meg, hogy hiába van EU, nincs logikus védelmi- és támadóerő felépítve.
  2. Az USA a saját gazdasága miatt lépett be ilyen erőkkel, hiszen a háborúban mindig fellendül a gazdasága

  Azon most nem akarok rugózni, hogy milyen ásványi kincsek vagy egyéb üzleti érdekek húzódhatnak meg a háttérben.
  Az is biztos, hogy most látjuk utoljára harcban a brit Tornado-kat. Megérdemlik ezt a csatát, méltó véget ér a pályafutásuk.”
 • 24. mitudomain 2011. március 20. 14:02
  „16. ráérő:
  Biztos azért lázadt fel a nép Líbiában mert Barack küldött nekik twitteren egy üzenetet, hogy fel kellene lázadni és véletlen sem azért, mert a nép nagy része éhezik..
  Hogy lehet ilyen hülyeségeket írni?”
 • 23. szentmiki 2011. március 20. 13:48
  „így van drusza,”
 • 22. PipiczGabor 2011. március 20. 13:03
  „Epp ideje volt segbe rugni azt a pojacat.Azt is jo tudni, hogy amig vilag a vilag mindig a magyhatalmak fognak diktalni.Regen az orosz jatszotta /neha meg most is azt kepzeli/a vilag csendore szerepet, most az USA.Lehet ellene haborogni, de nem valtoztat rajta semmit.”
 • 21. Asner 2011. március 20. 12:57
  „Nincs azzal gond hogy van aki vedi ezeket a diktatorokat kerjen vizumot azt telepedjen le oda .”
 • 20. csafe 2011. március 20. 11:56
  „15. cselac
  Tévedésben vagy, hogy Dodo-nak írsz! Ő csak ír, de nem olvas.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sugárszennyeződés a BBC-zenekar hangszerein

Olyan mértékű sugárszennyeződés érte Japánban a BBC Filharmonikus Zenekarának hangszereit, hogy a… Tovább olvasom