Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Kohl felépült, részt vesz a berlini évfordulós ünnepségeken

Helmut Kohl felépült betegségéből, és szombaton Mihail Gorbacsov volt szovjet, továbbá idősebb George Bush egykori amerikai elnökkel együtt részt vesz a berlini fal leomlásának 20. évfordulójával kapcsolatos ünnepségsorozatot megnyitó rendezvényen.
A szombati ünnepséget a berlini Friedrichstadtpalastban a kereszténydemokratákhoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány szervezi a két évtizeddel ezelőtti események főszereplőnek részvételével. A 78 éves Gorbacsov, a 85 éves Bush és a 79 éves Kohl az ünnepségek díszvendégei lesznek, az alapítvány rendezvényén mindhárman beszédet mondanak. A házigazda Horst Köhler német államfő és Angela Merkel kancellár lesz.

A német egység kancellárjának nevezett, az országot 16 éven keresztül irányító Kohl részvétele az utolsó pillanatig bizonytalan volt. Kohl régóta lábadozik hosszú betegségéből, és a napokban olyan értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint felépülése lassan halad, részvétele az ünnepségeken bizonytalan.

A volt kancellár az elmúlt év végén elesett ludwigshafeni otthonában, és olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy hosszú ideig kórházban ápolták. Idén áprilisban azonban már maga jelentette be, hogy mindenképp részt akar venni a fal leomlásának szentelt évfordulós megemlékezéseken, és azóta a 20 évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatban több újságcikket is publikált.

Mindenesetre a szombati ünnepségen hosszú idő óta első ízben jelenik meg a nyilvánosság előtt. Az évfordulóra pedig elkészült új könyvével, amelynek címe: A fal leomlásától az újraegyesülésig - Visszaemlékezéseim. Egyedül azt utasította vissza, hogy az első néhány száz példányt maga dedikálja.

A november 9-i évforduló kapcsán Berlinben nagyszabású - és nem csak politikai - ünnepségeket rendeznek. Az évforduló napjára a német kancellár meghívta az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit, köztük Bajnai Gordon magyar miniszterelnököt.

Meghívást kapott Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke is. Ő azonban ázsiai körútja miatt nem lesz jelen Berlinben. Az amerikai kormányt Hillary Clinton külügyminiszter képviseli.

Részt vesz ugyanakkor az évfordulós ünnepségeken Dmitrij Medvegyev orosz államfő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járvány elleni intézkedések Ukrajna határátkelőhelyein

Az ukrán határőrök péntektől kezdve fokozottabban figyelik az államhatárt átlépő utasok egészségi… Tovább olvasom