Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Már a TEK vigyáz a kiszabadított magyarokra, rövidesen hazatérnek

A kiszabadított foglyok hazautaztatásának előkészületei megkezdődtek, jelenleg még a közel-keleti térségben tartózkodnak.
A vasárnap déli óráktól már a Terrorelhárítási Központ (TEK) kizárólagos felügyelete alatt van a Szíriában augusztus 13-án elrabolt három magyar állampolgár - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a TEK krízisközpontjának a Miniszterelnökséghez eljuttatott jelentése alapján az MTI-vel.

A kiszabadított foglyok hazautaztatásának előkészületei megkezdődtek, jelenleg még a közel-keleti térségben tartózkodnak. Hazaérkezésük után várható részletes tájékoztatás a történtekről a sajtó számára - tette hozzá Havasi Bertalan.

Hajdu János, a TEK főigazgatója szombaton jelentette be a három magyar állampolgár kiszabadítását és azt, hogy mindhárman jó állapotban, biztonságban vannak.

A miniszterelnök sajtófőnökének korábbi - a TEK főigazgatójának jelentése alapján adott - tájékoztatása szerint augusztus 13-án délelőtt 9 és 11 óra között a szír főváros, Damaszkusz külvárosában fegyveresek megállítottak egy gépkocsit, majd annak utasait - három magyar és három szír állampolgárt - elrabolták. Mindhárom 40 év körüli magyar férfi korábban rendőr volt, a rendőrség különböző szakmai területein teljesítettek szolgálatot. Mindannyian évekkel ezelőtt leszereltek.

A Szíriában kialakult rossz biztonsági helyzet, valamint "a sorozatos emberrablások" miatt a Külügyminisztérium augusztus 15-én ismételten és nyomatékkal kérte a magyarokat, hogy ne utazzanak az országba, illetve az esetlegesen még ott tartózkodók haladéktalanul hagyják el Szíriát.


Korábban

Kiszabadították a Szíriában augusztus közepén elrabolt három magyar állampolgárt - jelentette be Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szombaton egy kőszegi rendezvényen.

Közölte: mindhárman jó állapotban és biztonságban vannak, hamarosan a TEK "fennhatósága alá kerülnek", és akár pár órán belül elindulhatnak Magyarország felé.

Hajdu János éppen egy kerekasztal-beszélgetés közben kapta telefonon a kiszabadítás hírét, amelynek bejelentését a Tranzit - Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvény résztvevői nagy tapssal fogadták.

A kiszabadításról és a három magyarról további részleteket nem közölt.
A korábban elrabolt másik két magyarról nincsenek újabb információk - tette hozzá a TEK főigazgatója.

Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének korábbi - a TEK főigazgatójának jelentése alapján adott - tájékoztatása szerint augusztus 13-án délelőtt 9.00 és 11.00 óra között a szír főváros, Damaszkusz külvárosában fegyveresek megállítottak egy gépkocsit, majd annak utasait - három magyar és három szír állampolgárt - elrabolták.

Mindhárom 40 év körüli magyar férfi korábban rendőr volt, a rendőrség különböző szakmai területein teljesítettek szolgálatot. Mindannyian évekkel ezelőtt leszereltek.

A TEK jelenleg két, egymással párhuzamosan futó, szíriai emberrablási ügyben végez felderítést, a központ válságstábjának munkája, a külföldi partnerszervekkel való kapcsolattartás és a Külügyminisztériummal történő együttműködés folyamatos.

Április végén ugyanis ugyancsak Szíriában ismeretlen fegyveresek elhurcoltak két magyar állampolgárságú férfit, amikor rablótámadás történt egy cég telephelyén, az ország északkeleti részén. Május elején a TEK munkatársai Szíriába utaztak, hogy a szír hatóságokkal együttműködve épségben ki tudják szabadítani az elrabolt két magyart. Róluk azóta nincs hír.

A Szíriában kialakult rossz biztonsági helyzet, valamint "a sorozatos emberrablások" miatt a Külügyminisztérium augusztus 15-én ismételten és nyomatékkal kérte a magyarokat, hogy ne utazzanak az országba, illetve az esetlegesen még ott tartózkodók haladéktalanul hagyják el Szíriát.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. bánki 2012. augusztus 27. 09:33
  „Az azért érdekelne, hogy mit keres három negyven év körüli nyugdíjas rendőr Szíriában ?”
 • 21. Mozimasiniszta 2012. augusztus 27. 08:25
  „10.-es +1pont”
 • 20. benq 2012. augusztus 26. 21:18
  „én hagytam volna ott őket!
  külügyminisztérium tájékoztatása szerint ne ajánlott abba a térségbe utazni.
  ha már így alakult akkor tessék a költségeset megtéríteni velük...
  jó egészséget mindannyiuknak.”
 • 19. igazságkereső 2012. augusztus 26. 21:12
  „Végigolvasva a hsz-eket, bizony megerősödött bennem az a vélemény, hogy a kis hazánkban élők nagy többségére ráférne a műveltség, a kulturáltság, amely jelentősen segítené számukra az interpersonális kapcsolatok kialakítását! Ez a probléma pedig már nem akasztható az iskolarendszer nyakába, ez már az "újratermelődés" súlyos problémája!”
 • 18. NP1 2012. augusztus 26. 18:09
  „Mike3

  Ezzel az alakulattal az a bajom, hogy máris szupercsapatként kezelik saját magukat pedig én komoly akciójukról nem tudok.
  Hajdú többet nyilatkozik mint egy filmsztár - a SWAT vagy a GSG-9 aktuális főnökéről ezt el nem tudom képzelni. Valamint még azt sem, hogy az említett alakulatok tagjai talpig csuklyában gépfegyverrel őrizzék a filmesektől elkobzott hatástalanított fegyvereket miközben ők trombitálják oda a sajtót.”
 • 17. obo 2012. augusztus 26. 18:09
  „nem mindegy hogy mit is kerestek kint MAGYAROK ÉRTED MAGYAR HONFI TÁRSADRÓL van szó, de ezt már kint tudják hogy a Magyar legnagyobb ellensége a Magyar ezek vagyunk mi Magyarok minket már így ismernek hamarabb bízhatok kint másban mint saját vérembe sajnos SZATYI”
 • 16. macs 2012. augusztus 26. 18:09
  „12. Kékcitrom1,
  honnan veszed, hogy 40 évesek?”
 • 15. Mike3 2012. augusztus 26. 17:36
  „minden országban szükség van olyan szervezetre, mint amilyen nálunk a TEK és van is. nem értem, miért szúrja itt pár hülye szemét ez. tessék akkor köpködni a swat-ra is!”
 • 14. papagalya 2012. augusztus 26. 15:21
  „Most akkor kiszabadították, vagy megszöktek? Mert azt lehetett olvasni, hogy egy zűrben megszöktek, a kormány erőkhöz mentek, azok átadták a magyaroknak. De még most se tudjuk, miért voltak kinn? Miért nem jöttek haza?”
 • 13. papsajt 2012. augusztus 26. 10:04
  „Kedves X_Y, neked van igazad.
  A híradó bemutatta az internetes telefon bejelentkezését a kiszabadult túszoknak
  " egy éjszakai tűzharcot kihasználva menekültek el, és azóta már kormányerők vigyáznak rájuk"- és szeretnék a velük lévő 3 szír állampolgár is Magyarországra jöhetne,mert félnek hogy kint vadásznának rájuk.
  És itt kapcsolódott be a külügy, mert a szír nagykövetségen keresztül megkeresték őket.
  Persze a kormányunk őszinte kommunikációja egyből az orbáni magánhadsereg csodálatos bravúrjának állította be.”
 • 12. Kékcitrom1 2012. augusztus 26. 09:59
  „Szegény 40 éves nyugdíjas rendőőőőőrök csoda hogy megélnek a nyugdíjból ezért kénytelek háborús övezetbe munkát vállalni (kellett még a svartz)???????????????????”
 • 11. Martynko 2012. augusztus 26. 09:05
  „Mondjuk egy szimpla kerdest is megerne mit keresett meg a 3 magyar kint miutan mar reg haborus ovezetnek volt nyilvanitva a terulet? Jaaah penzt kerestek?? Akkor talan az "akciot" vagyis amit a TEK ugymond rajuk forditott fizessek ki maguk ne en.

  Mas kerdes ha mondjuk onkentes orvosok lennenek stb. Nem kell felreerteni nem azt mondom hogy hagyjuk oket ott meghalni de eleg erdekes ez az egesz szitu.”
 • 10. szatyi 2012. augusztus 26. 09:01
  „Már tavasz(Március) óta kéri a Külügyminisztérium, hogy ne utazzanak oda, illetve húzzon mindenki hazafelé!
  Aki ennek ellenére marad, -azt nem tudom sajnálni!
  És most jöhetnek a fikázók, állok elébe!”
 • 9. Mil 2012. augusztus 26. 07:53
  „Kiszabadították, vagy kiszaabdultak.. Nem mind1. A korábbi hírek arról szoltak, hogy egy lövöldözés alkalmával szöktek meg. Valószínűsítem, hogy ez így történt, nem Orbán ÁVH-ja "szabadította ki" őket. Bár gondolom, megpróbálják majd így eladni..”
 • 8. obo 2012. augusztus 26. 05:00
  „szerintem nem de gratulálok nekik, ja és ha a te családtagodról lenne szó azt is meg kéne kérdezni?”
 • 7. X_Y 2012. augusztus 26. 02:54
  „4. Kazikázmér 2012.08.25. 22:01

  http://www.hirado.hu/Hirek/2012/08/25/11/Mar_biztonsagos_helyen_van_a_Sziriaban_elrabolt_harom.aspx

  "Marosi Antalnak, a Magyar Rádió tudósítójának egy szíriai férfi arról számolt be, hogy a felkelők fogságába esett magyarok egy éjszakai tűzharcot kihasználva menekültek el, és azóta már kormányerők vigyáznak rájuk."

  A kedvenc munkásőreidnek közük nem volt hozzá...”
 • 6. X_Y 2012. augusztus 26. 02:50
  „4. Kazikázmér 2012.08.25. 22:01

  Gugli...”
 • 5. Apátfalvi** 2012. augusztus 25. 23:33
  „Hála az égnek a magyarok többségének nem ilyen gusztustalan hozzáállása van a dolgokhoz, mint a 2-esnek...

  De ha akarod, ajánld fel az adódat a Demokratikus Koalíciónak, qrcsány haverod biztos örülni fog.”
 • 4. Kazikázmér 2012. augusztus 25. 22:01
  „1. X_Y 2012.08.25. 16:54
  Ott voltál?”
 • 3. dean23 2012. augusztus 25. 19:06
  „Lassan már egy mezei részeg előállításánál is ez a hurkás tarkójú kommandós kapitány fog tek jelmezben nyilatkozni!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németországnak kevesebb hitelre van szüksége

A Spiegel arról számolt be, hogy a korábban tervezett 32,1 milliárd euró helyett az állam nettó… Tovább olvasom