Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Megszüntették a büntetőeljárást az első Greenpeace-aktivisták ellen

Az orosz elnöki amnesztia keretében a héten valamennyi aktivista ellen megszüntethetik az eljárást.
Megszüntették Oroszországban a büntetőeljárást az első tíz Greenpeace-aktivista ellen - jelentette be szerdán a nemzetközi környezetvédő szervezet.

Az orosz elnöki amnesztia keretében mentesült a büntetőjogi felelősségre vonás alól Peter Willcox, a környezetvédőket szállító Artic Sunrise nevű jégtörő amerikai kapitánya is. A férfival együtt szerdán hét, előzőleg - kedden - pedig három Greenpeace-aktivista kapta meg az ügyészségtől az eljárást megszüntető határozatot. A héten valamennyi Greenpeace-aktivista ellen megszüntethetik az eljárást.

A nemzetközi környezetvédő szervezet 30 embere szeptemberben a Barents-tengeri Pecsora-öbölben lévő Prirazlomnaja fúrótoronynál tiltakozott az északi-sarkköri orosz kőolaj-kitermelés ellen. Az orosz hatóságok őrizetbe vették a 28 környezetvédőt és két szerződéses fotóst és előbb kalózkodással vádolták meg őket, majd garázdaságra enyhítették az ellenük felhozott vádat.

A környezetvédőket november végéig előzetes letartóztatásban tartották Murmanszkban, majd Szentpétervárra szállították őket, ahol a bírósági döntés értelmében egyenként 2 millió rubel (majdnem 14 millió forint) óvadék ellenében szabadon engedték őket, de a külföldiek nem hagyhatták el Oroszországot.

Ügyük rendezését a múlt szerdán hatályba lépett széles körű orosz elnöki amnesztia tette lehetővé. A lépés oldhatja a Greenpeace-aktivistáival szembeni oroszországi eljárás miatt keletkezett nemzetközi feszültséget.

Az ENSZ Hamburgban működő tengerjogi bírósága több mint egy hónapja a holland kormány keresete alapján úgy döntött, hogy az orosz hatóságok kötelesek megszüntetni - óvadék fejében - a nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistáinak előzetes letartóztatását. Az óvadékot a holland kormánynak kellett volna elhelyeznie bankgarancia formájában. A holland zászló alatt hajózó Arctic Sunrise a hamburgi döntés alapján már elhagyhatta volna az orosz felségvizeket. A jégtörőt az orosz hatóságok lefoglalták.

Moszkvában ugyanakkor azonnal közölték, hogy nem ismerik el a hamburgi bíróság illetékességét az ügyben, mert Oroszország az 1997-es tengerjogi egyezményt csak részben ratifikálta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégvihar miatt félmillió háztartásban szünetel az áramellátás

Éjt nappallá téve dolgoznak a szerelők az Egyesült Államok középső és északkeleti, valamint Kanada… Tovább olvasom