Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Rohamosan csökken Obama népszerűsége az arab világban

Rohamosan csökken Barack Obama népszerűsége az arab országokban két évvel azután, hogy az amerikai elnök Kairóban elmondott beszédében indítványozta: nyissanak új fejezetet az Egyesült Államok és az arab világ kapcsolatrendszerében.

Az amerikai-arab intézet szerdán nyilvánosságra hozott felmérése Egyiptomban, Marokkóban, Jordániában, Libanonban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben több mint négyezer ember megkérdezésén alapult.

A tetszési index ezekben az országokban siralmas Obamára és az Egyesült Államokra nézve. A megkérdezettek túlnyomó többsége szerint korántsem valósultak meg azok a magasztos eszmék, amelyeket Obama 2009 júniusában Kairóban meghirdetett.

A Washingtonnal szoros szövetségben lévő Szaúd-Arábiában még viszonylag nem nagy Obama népszerűségvesztése. A megkérdezettek 30 százaléka jó véleménnyel volt Obamáról, szemben a két évvel ezelőtti 41 százalékkal.

Egyiptomban viszont a közvélemény-kutatásba vont emberek csupán 5 százaléka vélekedett úgy, hogy Obama és országa jól teszi a dolgát, két éve arányuk még 30 százalékos volt. Marokkóban ugyanezen idő alatt az 55 százalékos szimpátiamutató 12 százalékosra csökkent.

A felmérést végző intézet szerint a megkérdezettek úgy vélekedtek: az a módszer, ahogy az Obama-kormányzat kezelte a közel-keleti problémákat, nem járult hozzá az arab világ és Washington közötti kapcsolatok javításához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dél-Szudán lett az ENSZ 193. tagállama

Az ENSZ Közgyűlése a világszervezet 193. tagállamává fogadta Dél-Szudánt. Tovább olvasom