Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Veszélyben a német konjunktúra az IMF szerint

Reformok nélkül tartósan gyenge növekedési pályára sodródhat a német gazdaság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott országjelentése szerint.
A nemzetközi pénzügyi szervezet szerint lazítani kell a német gazdaság függőségét az exporttól és ösztönözni kell a belső fogyasztást, a költségvetési takarékosságot pedig nem szabad túlzásba vinni, mert megfojthatja a konjunktúrát.

Hosszú távon gyenge növekedésre, a bruttó hazai termék (GDP) 1,25 százalékos éves szintű növekedésére lehet csak számítani, egyebek között azért, mert öregszik a lakosság és így egyre kevesebb a munkaerő. A berlini vezetésnek ezért adópolitikai eszközökkel arra kellene törekednie, hogy többen dolgozzanak.

Az oktatási rendszerben a korai fejlesztés és gondozás, valamint az egész életen át tartó tanulás területét szükséges megerősíteni a termelékenység növelése érdekében.

Javítani szükséges a befektetési környezeten is, hogy könnyebben beindulhassanak a leginkább újító szellemiségű, ugyanakkor fokozottan kockázatos vállalkozások is.

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb válságából rekord ütemben kiemelkedő - 2010-ben 3,6 százalékkal bővülő - német gazdaság az IMF szerint egyelőre gyorsan növekszik, a szervezet 2,5 százalékról 3,2 százalékra módosította az idei GDP-növekedésre adott prognózisát. A lendület azonban már jövőre csökkenhet, az Európai Unió legnagyobb nemzetgazdasága a korábban jelzett 2,1 százalék helyett 2 százalékkal bővülhet 2012-ben - áll az IMF országjelentésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi kutatócsoport vizsgálja a fukusimai atomkatasztrófa hatásait

Nemzetközi kutatócsoport vizsgálja, milyen hatást fejtett ki az élőlényekre és az ökorendszerre a fukusimai atomerőmű katasztrófája nyomán fellépő radioaktív sugárzás.
Tovább olvasom