Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

A 2001-es amerikai terrortámadás egyik vádlottjának épelméjűségét vizsgálják

A guantánamói eljárás megállapítja majd, hogy Ramzi Binalsibh ügye továbbra is együtt tárgyalható-e négy társáéval.
A guantánamói amerikai haditengerészeti bázison hétfőn meghallhatás kezdődik egy olyan rab elmeállapotával kapcsolatban, aki a vád szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások egyik elkövetője volt.

Az eljárás megállapítja majd, hogy Ramzi Binalsibh ügye továbbra is együtt tárgyalható-e négy társáéval, köztük Hálid Sejk Mohamedéval, aki a terrorcselekmények szellemi atyjának vallotta magát. Az épelméjűségi vizsgálat egyúttal némi fényt deríthet arra is, hogyan működik a Guantánamói-öbölben a terroristagyanús személyek őrzésére felépített börtönkomplexum titokzatos 7. tábora. Abba az objektumba eddig mindössze három rab védőügyvédjét engedték be, újságírót pedig még soha.

Binalsibh, akit 2002-ben fogtak el Pakisztánban, tavaly decemberben kifakadt ügyének tárgyalásán, és azt állította a katonai bíróságnak, hogy 7. börtöntáborban zajokkal és rezgésekkel szándékosan akadályozzák az alvásban. A bíró, James Pohl ezredes, eltávolíttatta a tárgyalóteremből. Az állítólagos kínzás - amelynek alkalmazását a guantánamói parancsnokság tagadta - a Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) alvásmegvonási eljárására hasonlít.


Meg fogják vizsgálni, hogy a vádlott nem poszt-traumatikus stresszben szenved-e, amelyet a CIA erőszakos kihallgatási módszerei okozhattak nála. A szenátus hírszerzési bizottsága idén április 3-án megszavazta, hogy oldják fel a titkosságát egy olyan szenátusi vizsgálat összegzésének, amelyet a CIA titkos börtöneiről ("fekete helyszíneiről") és vallatási módszereiről készítettek.

Binalsibh a guantánamói támaszponton a mániás depresszió és a skizofrénia kezelésére használt gyógyszereket kapott. A rabot ugyanakkor januárban mégis kihagyták a bíróság által elrendelt elmeorvosi vizsgálatból.

Az amerikai katonai ügyészség 2011. május 31-én emelt ismételten vádat Mohamed és négy társa ellen. Az eljárást és a vádemelést azért kellett megismételni, mert amikor az Obama-kormány úgy döntött, hogy bezáratja a kubai területen lévő haditengerészeti bázison fenntartott börtönöket, és egy New York-i szövetségi polgári bíróság elé viszi az ügyeket, egyúttal ejtette a feltételezett terroristák elleni vádakat is.

Mohamed és tettestársai, így Binalsibh ellen összeesküvés és tömeggyilkosság a vád, amiért akár halálbüntetést is kaphatnak. Az eltérített utasszállító gépekkel elkövetett merényletek csaknem 3000 emberéletet követeltek.

Barack Obama elnök a kongresszusnak a vádlottak amerikai területre való átszállítását megakadályozó költségvetési határozata nyomán döntött úgy 2011 áprilisában, hogy a guantánamói bázison folytattatja le az eljárást.

Mohamed és Binalsibh mellett a katonai ügyészség Ali Abdul Aziz Ali, Valid bin Attasi és Musztafa Ahmed al-Havszavi ellen emelt vádat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem közeledett az orosz és az ukrán álláspont a Biztonsági Tanács ülésén

Az ukrán biztonsági szolgálat vezetője szerint elegendő információjuk van azokról az orosz… Tovább olvasom