Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

A Baker Botts képviseli a MÁV védelmét a chicagói holokausztperben

Washington - A Baker Botts neves amerikai ügyvédi iroda képviseli a MÁV védelmét a chicagói holokausztperben - erősítette meg a cég helyi idő szerint csütörtökön az MTI-nek.
A MÁV értesített bennünket, hogy ránk esett a választás - közölte Paul Enzinna, a Baker Botts ügyvédje. Hozzátette: hivatalosan még nem kapcsolódtak be az ügybe, nem írták alá a megbízást, de erre várhatóan napokon belül sor kerül.
A chicagói bíróság április 22-re tűzte ki az első meghallgatást. A MÁV-ot a magyarországi holokauszt áldozatainak örökösei perelték be, akik jóvátételt követelnek, amiért a cég a második világháború idején közreműködött zsidók deportálásában.

Olvasóink írták

 • 1. Gazficko 2010. április 16. 10:44
  „Ennyi lusta lenne a DM????? Az origon megjelent hír ennél hosszabb.

  Ime a cikk:

  James Baker volt amerikai külügyminiszter ügyvédi irodája védi MÁV-ot a chicagói holokausztperben. Az első meghallgatást április 22-re tűzte ki a bíróság. A MÁV-ot 95 személy perelte be, mert a vád szerint a MÁV 1944-ben tudatosan vett részt a zsidók deportálásában.

  A Baker Botts neves amerikai ügyvédi iroda képviseli a MÁV védelmét a chicagói holokausztperben - erősítette meg a cég csütörtökön az MTI-nek. "A MÁV értesített bennünket, hogy ránk esett a választás" - közölte Paul Enzinna, a Baker Botts ügyvédje. Azt mondta, hogy hivatalosan még nem kapcsolódtak be az ügybe, nem írták alá a megbízást, de erre várhatóan napokon belül sor kerül.

  A chicagói bíróság április 22-re tűzte ki az első meghallgatást. A MÁV-ot a magyarországi holokauszt áldozatainak örökösei perelték be, akik jóvátételt követelnek, amiért a cég a második világháború idején közreműködött zsidók deportálásában.

  A MÁV március végén közölte: a cég jogi képviseletére ajánlattételi felhívást juttatott el 13, az Egyesült Államokban működő ügyvédi irodához. Közülük nyerte el a megbízást a 800 ügyvédet foglalkoztató, texasi központú Baker Botts, amelynek világszerte 13 irodája működik Londontól kezdve Moszkván át Pekingig.

  Az 1840-ben alakult Baker Botts rendkívül jó politikai kapcsolatokkal rendelkezik, ügyfelei között olyan nagyvállalatok találhatók, mint az Exxon Mobil, a BP, az American Airlines, az Alcatel vagy a Halliburton. Az MTI azután kereste meg a jogi céget, hogy a Népszabadság megírta: a MÁV-ot James Bakernek, idősebb George Bush volt amerikai elnök külügyminiszterének az ügyvédi irodája védheti.

  Az MTI egy, a perhez közeli forrástól megtudta: az első, jövő csütörtöki meghallgatáson még nem lesz érdemi lépés. A "státus konferenciának" nevezett, bemutatkozó jellegű találkozón a felek ügyvédeikkel megjelennek, és a bíró rögzíti az eljárás kezdetét. A felek az azt következő időszakban indítványokat terjesztenek be, meghallgatják a tanúkat, és kicserélnek egymás között minden szükséges dokumentumot. Ez a tényleges tárgyalást megelőző háttérmunka vélhetően hónapokat fog igénybe venni, sőt, egy másik névtelenséget kérő forrás szerint akár 2-3 évig is elhúzódhat.

  A bíróságnak az első kérdések között arról kell majd döntenie, hogy van-e joghatósága az ügy elbírálására. Ezt a döntést lehet, hogy csak hónapok múlva hozza meg a bíró. Ha olyan döntés születik, hogy nincs joghatóság, az ügy lezárul. Ebben az esetben a felperesek jogorvoslatért a chicagói kerületi szövetségi fellebbviteli bírósághoz fordulhatnak.

  A MÁV elleni keresetet 95 személy nevében nyújtották be. A felperesek - túlnyomórészt a holokauszt áldozatainak izraeli és egyesült államokbeli lakhellyel rendelkező hozzátartozói - 240 millió dollár vagyoni kár és egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését követelik. A vád szerint a MÁV "tudatosan biztosított" szerelvényeket ahhoz, hogy 1944 márciusa és októbere között 437 ezer magyar zsidót szállítsanak az auschwitzi gázkamrákba, ezenkívül megfosztotta az áldozatokat vagyonuktól és értékeiktől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokolgépek robbantak Rangunban

Három pokolgép legkevesebb kilenc ember életét oltotta ki, és több mint hatvanat megsebesített… Tovább olvasom