Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

A belga honatyák lemondanak fizetésük öt százalékáról

Azonnali hatállyal lemondtak fizetésük öt százalékáról a belga honatyák, képviselők és szenátorok.
A belga honatyák, képviselők és szenátorok úgy döntöttek, hogy azonnali hatállyal lemondanak fizetésük öt százalékáról - jelentették be szerdán a belga parlament két házának elnökei, André Flahaut és Sabine de Béthune.

Indoklásukban azt írták, hogy lépésükkel hozzá akarnak járulni az államháztartás rendbetételéhez. Jelenleg a képviselők és a szenátorok havi közel 5800 euró fizetéshez jutnak hozzá nettóban. A képviselők és a szenátorok abban is egyetértenek, hogy nyugdíjba vonulásukat a közszektorban érvényes szabályokhoz kell igazítani, azaz csak hosszabb idő után vonulhatnának vissza. Jelenleg a képviselők és a szenátorok húsz év parlamenti munka után jogosultak a nyugdíjra, ez a szolgálati idő 36 évre emelkedhet. A módozatok meghatározását munkacsoportokra bízták. A két ház elnökei szerint az egyéb juttatások összegét is "lényegesen csökkenteni" akarják, például a bizottsági elnöki tisztek ellátásáért kapott juttatásokét.

A csökkentések mértékét még nem határozták meg. II. Albert belga király szintén úgy határozott, hogy 2012-ben és 2013-ban "önként hozzájárul" a szanálási erőfeszítésekhez. Ő akarja kifizetni például számos királyi rezidencia felújításának költségeit, ami elvben állami feladat lenne. Elio Di Rupo 2011 végén hatalomra került kormánya a múlt héten jelentett be 1,2-2 milliárd eurós pótlólagos megtakarítást, miután a múlt év végén már 11 milliárd eurós költségvetési megszorításról döntött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvénytelen a roma gyerekek elkülönített oktatása

Megsértette az egyenlő elbánás elvét a kelet-szlovákiai Szentmihályfalva általános iskolája, amikor… Tovább olvasom