Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

A bíborosok köszönetüket fejezték ki XVI. Benedeknek

Lezárták a Sixtus-kápolnát a konklávé miatt.

A Vatikánban tanácskozó bíborosi testület tagjai üzenetet küldtek a lemondott pápának, hálájukat fejezve ki XVI. Benedeknek az egyházért végzett példamutató és fáradhatatlan munkájáért.

A bíborosi testület vezetője, Angelo Sodano által megfogalmazott üzenetet táviratban küldték el a Vatikánból Castel Gandolfóba - mondta el a sajtónak Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Hozzátette, hogy tudomása szerint eddig egyetlen bíboros sem látogatta meg a nyugalmazott pápát.

A bíborosok még nem döntöttek a konklávé időpontjáról. "Még korai. A bíborosok még egyeztetni akarnak egymással az egyház más kérdéseiről is" - hangoztatta a szóvivő.

Eddig 148 bíboros érkezett meg Rómába. Közöttük 110 a nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó és további ötöt várnak még ahhoz, hogy létszámuk teljes legyen. Az összesen 115 pápaválasztóból még nem érkezett meg a Vatikánba Antonios Naguib egyiptomi, Karl Lehmann német, Jean-Baptiste Pham Minn-Man vietnami, Kazimierz Nycz lengyel és John Tong Hon hongkongi bíboros.

Lombardi elmondta, hogy kedden 11 bíboros szólalt fel: a témák között a Szentszék munkája, a II. Vatikáni Zsinat és az új evangelizáció szerepelt.

Ez volt a harmadik kongregáció: a bíborosok hétfőn délelőtt és délután is, kedden csak délelőtt ültek össze a vatikáni szinódusi teremben. Szerdán szintén csak délelőtt tanácskoznak.

Szerdán délután közös imát tartanak a Szent Péter bazilikában Sodano vezetésével.

A titoktartási esküt tett bíborosok nem válaszoltak az újságírói kérdésekre. Annyit árultak csak el a Vatikán kapuiban várakozó sajtónak, hogy a tanácskozás "nyugodt, pozitív légkörben" telt.

George Pell, Sydney érseke a La Stampa olasz napilapnak azt hangoztatta, hogy a "pápa nemzetisége másodlagos, de én dél-amerikai pápára fogadok". Pell szerint ugyanakkor az olasz jelöltek előnyben vannak, "mivel 1978 óta nem volt olasz a pápa".

Pell hozzátette, hogy a római kúriában kirobbant Vatileaks-botránynál is fontosabb kérdések várnak az új egyházfőre "a vallástalanság és demográfiai hanyatlás Európában, a keresztények elleni erőszak a Közel-Keleten, a Kínával való nyitás".

A konklávé helyszínét, a Sixtus-kápolnát kedden lezárták a látogatók előtt. A kápolna oltárán három szavazóurnát helyeznek el: az egyikbe dobják be szavazataikat a bíborosok, a másodikba a már megszámlált szavazólapok kerülnek, a harmadik urna a gyengélkedő bíborosoknak lesz fenntartva, akik a Sixtus-kápolna helyett szálláshelyükön, a vatikáni Szent Márta-házban szavaznak majd.

Korábban írtuk:

Lezárták a Sixtus-kápolnát a konklávé miatt

Kedden egy órától lezárták a látogatók előtt a Sixtus-kápolnát és a Vatikáni Múzeum más termeit az itt rendezendő pápaválasztó konklávéra való felkészülés jegyében.

Zárva tart mostantól a Borgia-lakosztály és a modern vallásos művészeti gyűjtemény is. A Vatikáni Múzeum többi része azonban továbbra is szabadon látogatható - közölte a miniállam.

Bíborosi kongrengáció a Vatikánban. Fotó: MTI/EPA/Guido Montani (galéria)

A pápaválasztó konklávé helyszíneként is ismert Sixtus-kápolna évi öt millió látogatóval a Vatikáni Múzeum első számú látványossága.

A konklávé kezdetének időpontjáról a Vatikánban hétfő óta tanácskozó bíborosok még nem döntöttek. A dátumhoz az kell, hogy mind a 115 pápaválasztó bíboros megérkezzen Rómába, jelenleg 107-en vannak.

Bíborosi kongrengáció a Vatikánban. Fotó: MTI/EPA/Guido Montani (galéria)

A kápolnában addig is nagytakarítást tartanak és előkészítik a bíborosok bevonulására. Az új egyházfő sikeres megválasztását fehér füsttel hírül adó kályhát azonban csak akkor helyezik a Sixtus-kápolna sarkába, amikor már ismert lesz, hogy mikor kezdődik el a konklávé.
A kápolna a konklávé után ismét látogatható lesz.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lavinaomlások Ausztriában: hárman meghaltak

Két túrázó Salzburg tartományban, egy harmadik Tirolban vesztette életét. Tovább olvasom