Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

A Birodalom visszavág: rajongók a jobbszélről

Politika - Sokáig egyértelmű volt az oroszok megítélése a volt szovjet blokk országaiban: lesújtó. Az utóbbi években azonban megváltozni látszik az irányvonal – azzal párhuzamosan, ahogy növekednek „Oroszország anyácska" birodalmi ambíciói. A szélsőjobb körében egész Európában dívik az orosz példa éltetése. Az okokról politológust faggattunk.
Oroszország neve majd húsz éven át nem csengett túl jól a volt kommunista blokk rendszerváltó országaiban. Aki az oroszokat támogatja, kommunista – ezt az álláspontot képviselték a jobb-, de különösen a szélsőjobboldaliként számon tartott pártok Magyarországon is. Az utóbbi években azonban megváltozni látszik a szovjet múlt kijelölte irányvonal: jelenleg a legnyíltabban oroszbarát politikát az országban a Jobbik folytatja. Ennek 2008-ban, a grúz–orosz határvita idején mutatkozott az első jele, amikor a párt politikusai nyíltan az orosz fél mellett foglaltak állást.

A nemzeti frontot „pénzelik"

Többször felmerült már európai szélsőjobboldali pártokkal kapcsolatban, hogy Oroszország pénzbeli támogatást is nyújt ezen formációknak. Erre a közelmúltban bizonyítékot is találtak: 40 millió eurós kölcsönhöz juthat orosz forrásból a francia Nemzeti Front, a Le Pen família szélsőjobb „családi vállalkozása", írta a mediapart.fr francia hírportál. Idén júniusban a Kreml bejelentette, hogy hivatalos együttműködő partnerének tekinti a tavasszal EP-választásokat is nyert formációt.
A jelenség ma már egész Európában tapasztalható, írja a Political Capital Policy Research & Consulting Institute Az orosz kapcsolat című tanulmánya. Oroszország iránt elkötelezett szélsőjobboldali pártok működnek Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Litvániában, Lengyelországban, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban – és pártszövetség az uniós parlamentben.

Tetszetős példa

Új szavakat tanulunk: Eurázsiai Unió, Novorusszija. Utóbbival az ukrán–orosz konfliktus által érintett harkovi és donyecki területeket jelölik az orosz beavatkozás támogatói. A szélsőjobboldali pártok – mellesleg gyakran a szélsőbaloldaliak is – politikai, ideológiai vonzódása annak is köszönhető, hogy a tekintélyelvű politikai berendezkedés, a nagyhatalmi retorika, az erőskezű vezető, az alapvető szabadságjogok megnyirbálása – például egyes kisebbségek, mint például a homoszexuálisok korlátozása –, a stratégiai szektorok feletti állami kontroll tetszetős államszervezési mintát nyújt e pártoknak. A legfontosabb közös pont az EU-ellenesség: az Unió, az USA, tágabban a „romlott, liberális Nyugat" kritikáját fejezik ki a keleti nagyhatalomhoz való közeledéssel, az új út keresésével. A kutatás foglalkozott azzal is, hogyan próbálja szorosabbra fűzni a szálakat az orosz vezetés új „szövetségeseivel". A valószínű feltételezést, miszerint anyagilag támogatná a szélsőjobboldali pártokat, egyelőre még teljesen sehol sem bizonyították, de oroszbarát pártok létrehozása, irányítása, szakértői segítség, álcivil szervezetek létrehozása is benne van a repertoárban. Ebből a szempontból figyelemre méltó a Kovács Béla-ügy: a tehetős jobbikos képviselő kiterjedt orosz hátteréről, kapcsolatairól az index.hu közölt elemző cikket a közelmúltban.

Fotó: DM
Fotó: DM

Nemzeti bolsevizmus

Az orosz politika a szélsőséges pártok támogatása mellett és a „mainstream" pártok körében is keresi szövetségeseit: így volt ez Magyarország mellett Olasz- és Görögországban is. Magyarországon a keleti nyitás jegyében a keleti piacok visszaszerzésére szokás hivatkozni. Ám a tanulmány kihangsúlyozza, hogy az ország gazdasági teljesítménye továbbra is sokkal inkább a nyugati országok, főleg Németország teljesítményétől függ.

Annyi mindenesetre valószínű, hogy az EU-val, egyesült államokbeli befolyással szembeni alternatívát keresők is belekapaszkodhatnak az orosz vezetés ígéreteibe. Az eszme kérdése a közös, EU-ellenes álláspont mellett olykor mellékesnek látszik: ez az a pont, amelyben az összes oroszbarát szélsőséges párt egyetért. Az iszlámbarát Jobbik például nem akad fenn az orosz vezetés iszlámellenességén. Na de nem is könnyű kiigazodni az orosz vezetésen.

– Vitatott kérdés, milyen ideológiát képvisel tulajdonképpen Putyin – mondja Juhász Attila politológus, a Political Capital vezető elemzője: mert részleteiben nem teljesen megfogható. Leginkább pillanatnyi érdekein múlik, ezért gyakran egyszerűen putyinizmusnak nevezik. Alekszandr Dugin, az egyik legnépszerűbb orosz ideológus például sokáig marginálisnak számított az orosz politikai életben Eurázsia-koncepciójával, „nemzeti bolsevizmusával". Ez az irány jelenleg éppen megfelel az autokrata orosz elnöknek, aki a nagyhatalmi, birodalmi szerep keretében teszi, amit éppen tesz. Mind ez az irány, mind ő maga nagyon népszerű Oroszországban. A nagyhatalmi múlt iránti nosztalgiát is meglovagolja ezzel, de a szakértő szerint kompenzál is: például Oroszország lemaradását a fejlett technológiák terén, az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal és Kínával szemben.

Ukrán hadifoglyok egy fogolycsere helyszínére érkeznek a kelet-ukrajnai Donyeck közelében 2014. december 26-án. Fotó: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko
Ukrán hadifoglyok egy fogolycsere helyszínére érkeznek a kelet-ukrajnai Donyeck közelében 2014. december 26-án. Fotó: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

Eurázsiai Unió: alig alakult meg, máris bomlik

„Az eurázsianizmus számomra azt jelenti, hogy Magyarország közvetítő tényezővé válhat Európa és Ázsia között" – mondta Vona Gábor, a Jobbik vezetője idén januárban. Az Eurázsia-koncepció lényege, hogy ez a térség nem európai, hanem eurázsiai nagyhatalom, ázsiai és európai vonásokkal a természetében – és Oroszországnak meghatározó erőnek kell lennie a területen, tudtuk meg Juhász Attilától. Gyakorlati megvalósulása, az Eurázsiai Unió az EU ellenpontja, alternatívája lenne Putyin tervei szerint, amely az EU összes előnyét ígéri a tagországainak szabadkereskedelmi övezetével, de az EU-ra jellemző szigorú szabályozások nélkül. Oroszország 2014 tavaszán aláírta az első két országgal: Belorussziával és Kazahsztánnal a megállapodást. Ám mindkét országgal vannak vitás kérdései, és egyelőre úgy tűnik, hamarosan akár fel is bomolhat a háromtagú formáció.

Acélos védelem

„Azt tapasztaltam egyébként, hogy az orosz emberek értik a magyarok problémáit, és én is sokkal inkább átlátom egy orosz vagy német ember gondolkodását, mint egy angolét vagy franciáét." (Vona Gábor, Jobbik, 2009. január 3., Magyar Nemzet)

„Egy olyan új Európát szeretnénk, melyben a legrosszabb imperialista atlantizmust kiszolgáló technokraták és politikusok nem játszanak szerepet, helyükbe pedig a Putyin új Oroszországával és erőteljes civilizációs modelljével kötött szövetség acélos védelme és iránymutatása lép." (Forza Nuova/Új Erő sajtóanyag, Olaszország, 2013. november 26.)

„Görögországnak fel kell adnia Oroszország részére a meleg tengereket biztonságának garantálásáért cserébe." (Nikolaos Michaloliakos, Arany Hajnal, Görögország, Voice of Russia, 2013. december 16.)

„Az oroszok ragaszkodnak az identitásukhoz és a kultúrájukhoz, elutasítják a globális liberális modellnek való alávetettséget, amely ellen én is küzdök Franciaországban." (Marine Le Pen, Nemzeti Front, Franciaország, RIA Novosti, 2013. július 6.)

„Az orosz választások sokkal tisztességesebbek, mint a nagy-britanniaiak. " (Nick Griffin, Brit Nemzeti Párt, Nagy-Britannia, 2011. december 9.)
(a Political Capital gyűjtése)

A nemzeti frontot „pénzelik"

Többször felmerült már európai szélsőjobboldali pártokkal kapcsolatban, hogy Oroszország pénzbeli támogatást is nyújt ezen formációknak. Erre a közelmúltban bizonyítékot is találtak: 40 millió eurós kölcsönhöz juthat orosz forrásból a francia Nemzeti Front, a Le Pen família szélsőjobb „családi vállalkozása", írta a mediapart.fr francia hírportál. Idén júniusban a Kreml bejelentette, hogy hivatalos együttműködő partnerének tekinti a tavasszal EP-választásokat is nyert formációt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szélsőséges időjárási körülmények okozhatták az indonéz gép tragédiáját

A legvalószínűbb magyarázat az, hogy lejegesedtek és meghibásodtak a hajtóművek, miután a gép berepült egy viharfelhőbe. Tovább olvasom