Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A boszniai békéért szólalt fel a szerb pátriárka és a szarajevói katolikus érsek

A boszniai békéért szólalt fel közös fohászában vasárnap Szarajevóban Irinej szerbiai ortodox pátriárka és Vinko Puljic bíboros, Szarajevó katolikus érseke.
"Hordoznunk kell magunkban a béke magját, és el kell hintenünk mindenhol, ahol járunk" - hangoztatta Irinej a Jézus Szíve szarajevói katolikus székesegyházban tartott liturgián, amelyet a Szent Egyed katolikus közösség éves, Szarajevóban kezdődő világkonferenciája alkalmából tartottak.

A misén Vinko Puljic bíboroson kívül részt vett a boszniai katolikus papság több tagja. Hívők százai gyűltek össze, a szertartást pedig egy hatalmas kivetítőn is figyelemmel kísérhették.

"Örömmel tölt el, hogy részt vehetek ezen a misén, amely a békéért szól, hogy az ember emberibbé váljon, a társadalmunk pedig erkölcsösebbé" - hangoztatta a szarajevói érsek.

A belgrádi média azt emeli ki, hogy Irinej a szarajevói kereszténység fennmaradásáért fohászkodott, és kijelentette, hogy Szarajevó "ősrégi keresztény város". A mise után Irinej sétát tett Szarajevóban, amely két évtizeddel ezelőtt véres harcok színhelye volt: a boszniai főváros 44 hónapig tartó szerb ostromában 18 ezren haltak meg.

Szarajevóban vasárnap kezdődik meg az 1968-ban alapított Szent Egyed (Sant’Egidio) katolikus közösség által szervezett háromnapos nemzetközi béketalálkozó, amely a nagy világvallások párbeszédének jegyében zajlik. Az 1992-95-ös boszniai háború óta ez lesz az első olyan esemény, amelyen együtt vesznek részt a boszniai vallások képviselői.

A találkozó szeptember 11-ig tart, és több mint négyezer egyházi vezető vesz részt rajta. Irinej pátriárkán és Vinko Puljic érseken kívül jelen lesz Kirill orosz ortodox metropolita, Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Elősegítésének Pápai Tanácsa elnöke, Oded Wiener, az Izraeli Főrabbinátus ügyvezető igazgatója. Szarajevóba várják továbbá Andrea Riccardit, a Szent Egyed közösség alapítóját, nemzetközi együttműködésért és integrációért felelős olasz minisztert, Mario Monti olasz miniszterelnököt, Herman Van Rompuyt, az Európai Tanács elnökét, illetve Horvátország és Montenegró államfőjét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai elnök: Japán ne hozzon rossz döntést a területi vitában

Hu Csin-tao kínai elnök vasárnap figyelmeztette Noda Josihiko japán kormányfőt, hogy ne hozzon… Tovább olvasom