Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

A britek fele kilépne az EU-ból

A brit választók 50 százaléka a kilépésre, 36 százalékuk a bennmaradásra szavazna. A bizonytalanok aránya 14 százalék - derül ki egy felmérésből.
A britek fele egy mostani népszavazáson arra adná voksát, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, és alig több mint egyharmaduk szavazna a brit uniós tagság fenntartására egy új, vasárnap ismertetett felmérés szerint.

A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás az első ilyen jellegű vizsgálat azóta, hogy David Cameron brit miniszterelnök szerdán népszavazást helyezett kilátásba Nagy-Britannia uniós tagságának jövőjéről.

Cameron közölte, hogy a brit kormány újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval, azzal az elsődleges céllal, hogy több sarkalatos kérdésben a döntési jogkör visszakerüljön a brit parlament hatáskörébe.

Ha erről az új viszonyrendszerről megszületik a megállapodás, azt a brit kormány népszavazásra terjeszti a 2015-ben kezdődő következő parlamenti ciklus első felében - vagyis öt éven belül -, és a választóknak arról kell majd dönteniük, hogy a kialkudott új viszonyrendszer feltételei alapján továbbra is az Európai Unióban kívánják-e látni Nagy-Britanniát, vagy inkább kiléptetnék az országot az EU-ból.

A Mail on Sunday megbízásából a beszéd elhangzása után elvégzett országos felmérés kimutatta, hogy a brit választók 50 százaléka a kilépésre, 36 százalékuk a bennmaradásra szavazna. A bizonytalanok aránya 14 százalék.

Arra a kérdésre, hogy melyek azok a legfontosabb területek, amelyek esetében a döntési jogköröket mindenképpen vissza kellene telepíteni Brüsszelből Londonba, a legtöbben - ugyancsak 50 százaléknyian - az uniós társállamokból érkező munkavállalók bevándorlásának szabályozását nevezték meg.

A relatív többség nem osztja azokat az érveket, amelyek szerint a brit gazdaság megsínylené a távozást az EU-ból. A megkérdezettek 41 százaléka úgy vélekedett, hogy Nagy-Britannia gazdaságilag jobb helyzetben lenne az unión kívül, és csak 26 százalék szerint járna negatív gazdasági következményekkel a kilépés. Ebben a kérdésben mindazonáltal meglehetősen nagy, éppen egyharmados a bizonytalanok aránya.

A brit választók nagy többsége ugyanakkor nem bízik Cameron népszavazási kezdeményezésének őszinteségében sem. A vizsgálatba bevontak 62 százaléka szerint a kormányfő csak az uniós kérdésekben súlyosan megosztott Konzervatív Párt belső szakadásának, illetve a feltörekvő EU-ellenes párt, a UKIP további térnyerésének igyekezett elejét venni a bejelentéssel.

Az utóbbi időben több közvélemény-kutatás is kimutatta, hogy a UKIP - az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja, amelynek elsődleges politikai célkitűzése Nagy-Britannia kivonulása az Európai Unióból, és amelyet néhány évvel ezelőtt a legtöbben még a brit belpolitika oldalvonalán tengődő kis szélsőséges csoportnak tartottak - ma már a harmadik helyre zárkózott fel a választói támogatottság alapján a jelenleg vezető ellenzéki Munkáspárt és a kormányzó konzervatívok mögé.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2013. január 27. 17:54
  „Aztán felépítheted a határokat körbe. Ha nem teszed meg akkor felépítik helyetted és se ki se be.Tapétázhatsz forinttal, Kincstár jeggyel és egy tojást sem kapsz érte.”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. január 27. 16:58
  „Ha már az alapítók felsőbb politikai köreiben is úgy látják, hogy nem az eredeti szándék szerint van vezetve az EU, hanem kapzsi bankárok kezére játszik a vezetés - nem szólva a minden téren meglévő kettős mércéről -
  legjobb lesz ha köpünk egyet a kőr belső felébe, s aztán fújunk egy visszavonulót....”
 • 1. Nyenyere 2013. január 27. 16:19
  „Azért az angolnak még mindég büdös a munka, ráadásul képzetlenek és lusták is. Tapasztalatból mondom, mert itt élek közöttük. Olyan munkát nem vállal el amiben véletlen meg kell izzadnia, azt megkapjuk mi (köszönet érte). Egyébként meg nem tudom mennyire az EU-ból érkezők zavarják őket, mint az egyéb ázsiai meg afrikai bevándorlók. London többsége már nem fehér bőrű, hanem indiai, pakisztáni meg egyéb. Jellemző, hogy vidéken is egyre több van belőlük, mert kirajzanak a nagyobb városokból. Tehát miért is a kisebbségben lévők zavarnák az őslakosokat?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízmosásba zuhant egy autóbusz Portugáliában

A balesetben tíz ember meghalt, harminchárman megsérültek. Tovább olvasom