Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

A britek három évtizede nem éltek ilyen nehezen

Nagy-Britannia - Rosszabb a brit háztartások pénzügyi helyzete, mint az utóbbi három évtizedben bármikor - legalábbis az egyik vezető brit gazdaságkutató csoport kimutatása szerint.
Az Oxford Economics, az Oxfordi Egyetem üzleti tudományok karának gazdaságelemző vállalkozása - a Sky News hírtelevízióval együttműködésben - mutatószámot dolgozott ki a háztartások anyagi állapotának mérésére. Az adóterhelés, az átlagkereset, az infláció, a jóléti juttatások és az adósságszolgálat figyelembe vételével összeállított mutató a legfrissebb összesítés szerint jelenleg 94,1 pont, és ez 1982 óta - vagyis Margaret Thatcher kormányzásának első, súlyos recesszióval jellemzett időszaka óta - a legalacsonyabb.

Az index a legutóbbi pénzügyi válság két évvel ezelőtti elhatalmasodása óta hat pontot zuhant.

Az Oxford Economics szakértőinek előrejelzése szerint ráadásul ez még nem is a mélypont: a ház jövő márciusra 91,4 pontos mérőszámot jósol, tekintettel arra, hogy a súlyos államháztartási hiánnyal küszködő konzervatív-liberális brit kormánykoalíció a jövő év elejétől a jelenlegi 17,5 százalékról 20 százalékra tervezi emelni az áfát, és meredek kiadáscsökkentő intézkedéseket is kilátásba helyezett.

A brit gazdaság közeljövőbeni kilátásairól más szakértők is borúlátó előrejelzéseket adnak.

A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) minap kiadott legújabb prognózisában egyenesen az áll, hogy Nagy-Britannia ismét recesszióba kerülhet a kormány erőteljes költségvetési megszorító politikájának hatásai miatt.

A kamarai szövetség átfogó prognózisa szerint jóllehet a brit gazdaság az idei második negyedévben "nagyon erősen" növekedett, és 2010 második félévében is "kielégítő lesz" a növekedési ütem, 2011 első negyedévétől azonban várhatóan "meredek lassulás" kezdődik, ahogy életbe lép a tervezett áfaemelés és a kemény kiadáscsökkentő intézkedéssorozat.

A májusi választásokon hatalomra került koalíció a gazdaság és a költségvetés állapotának átvizsgálása után, június végén soron kívüli költségvetést terjesztett be, amelynek fő célkitűzése, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államháztartási hiány a jelenlegi, 2010-2011-es pénzügyi évre várt 10,1 százalékról 2015-2016-ra alig 1,1 százalékra csökkenjen.

George Osborne konzervatív párti pénzügyminiszter a "vészköltségvetést" ismertetve a londoni alsóházban kijelentette: az egyes szaktárcáknak kiadásaik átlagosan 25 százalékos visszafogására kell felkészülniük.

A kamarai szövetség új elemzése szerint azonban a költségvetési intézkedések mértéke és a gyorsított ütemű hiánycsökkentés óhatatlanul növeli a "kettős mélypontú" recesszió veszélyét.

A brit gazdaság rekordhosszúságú, hat negyedévig tartó recesszió után a tavalyi utolsó negyedévben kezdett ismét növekedni. A brit recesszió mélységi rekordot is döntött: a 2008-ban mért legutóbbi csúcspont és az elmúlt ciklus mélypontja között összesen 6,4 százalékkal zuhant a brit GDP-érték.

A növekedés azonban az utóbbi időben erősen meglódult: a brit statisztikai hivatal minap közzétett becslése szerint a második negyedévben 1,2 százalékkal bővült az előző három hónaphoz mérve az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság hazai összterméke. Ilyen gyors negyedéves GDP-emelkedést 2001 óta nem tapasztaltak a brit gazdaságban.

Az idei első negyedévben még csak 0,3 százalékos növekedést mértek Nagy-Britanniában.

A kamarai szövetség ennek ellenére felszólította a Bank of Englandet (BoE) - a brit központi bankot -, hogy "legalább 2011 második negyedévéig" hagyja érvényben a jelenlegi, 0,5 százalékos történelmi mélyponton lévő alapkamatát, és a gazdasági teljesítmény gyengülése esetén vegye fontolóra a tavaly már alkalmazott kvantitatív enyhítés - vagyis az élénkítő célú jegybanki likviditásinjekció - felújítását.

A Bank of England tavaly március óta tartja fél százalékon - korábban nem látott mélyponton - irányadó kamatát. A recesszió előtt az 1694-ben alapított BoE alapkamata soha nem csökkent 2 százalék alá.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2010. szeptember 06. 20:28
  „CANDLE! Ha téged ez vigasztal.”
 • 3. Candle 2010. szeptember 06. 19:17
  „Bizony, hogy van..nagyon is...de még akkor is sokkal jobban állnak, mint mi.”
 • 2. deszkás 2010. szeptember 06. 14:54
  „Az egy hete itthon tartózkodó ismerősöm szerint kint nyoma sincs ennek.”
 • 1. jozko 2010. szeptember 06. 13:40
  „Szintén zenész? Részvétem!
  De nem akarom elviccelni-ez font-os kérdés!
  Minden bizonnyal komolyabb tartalékokhoz nyúlhatnak és van esélyük előre menekülni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új légicég lép a szerb nemzeti légitársaság helyébe

Szerbia - Egy éven belül új légicég lép a szerb nemzeti légitársaság, a JAT Airways helyébe -… Tovább olvasom