Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A chilei bányászok egyharmadát már kimentették

Chile - A chilei San José bányában rekedt 33 vájár egyharmadát sikeresen felszínre hozták szerdán. A 11. kimentett bányász az akció kezdete után 10 órával lépett ki a mentőkabinból.
A több mint két hónapos föld alatti fogság után szabaduló bányászokat ujjongva fogadják a rokonok és a barátok. A mentőakció eddig zökkenőmentesen, a tervek szerint zajlik.

Csaknem egy órára leállt Chilében a mentőkabin

Javítási munkálatok miatt csaknem egy órára leállították helyi idő szerint szerda hajnalban a chilei bányászokat felszínre hozó mentőkabin működését.

Az ötödik bányász kimentése után a kapszula 48 percen keresztül nem működött, mert meg kellett olajozni a görgőit, hogy biztosítsák a kabin egyenletes haladását a furatban. A szünet után gond nélkül kiemelték a hatodik és a hetedik bányászt is a több mint 600 méteres mélységből.

Felszínre érkezett a hatodik chilei bányász

Sikerrel menekítették ki a több mint 600 méteres mélységben rekedt első hat chilei bányászt, szerda hajnalban egy órás különbséggel érkeztek a felszínre.

A "történelmi" mentési akció helyi idő szerint nem sokkal kedd éjfél előtt vette kezdetét. Az első akit felhoztak, a 31 éves műszakvezető, Florencio Ávalos minden különösebb viszontagság nélkül tette meg a felszínre vezető utat a mintegy 400 kilós és 4 méter hosszú, cső alakú mentőkapszulában. A hatóságok őt szemelték ki arra, hogy elsőként hagyja el a menedékhelyet, ahol társaival együtt 69 napot töltött. Ávalos feladatul kapta azt, hogy az előzetes becslések szerint mintegy egy órán keresztül tartó út során tájékoztassa a hatóságokat az emelkedés tapasztalatairól, ami kulcsfontosságú a többiek kiszabadítása szempontjából. A második kijelölt bányászért, a 39 éves Mario Sepulveda Espina villanyszerelőért azonnal visszaindult az üres kapszula, és Ávalos után egy órával már ő is - minden nehézség nélkül a felszínen volt. Espina - miután megölelte feleségét - emlékül kődarabokat adott át az örömtől kacagó, ujjongó megmentőinek. A Chile északi részén lévő Atacama-sivatag réz- és aranybányájában augusztus 5-én történt omlás.

 
Copiapo, 2010. október 13. Florencio AVALOS chilei bányász (b.3. napszemüveggel) megcsókolja a feleségét, Monica ARAYA-t, miután kiszabadították a tárnából a copiapói San José réz- és aranybányában 20
Copiapo, 2010. október 13. Florencio AVALOS chilei bányász (b.3. napszemüveggel) megcsókolja a feleségét, Monica ARAYA-t, miután kiszabadították a tárnából a copiapói San José réz- és aranybányában 2010. október 12-én.
(MTI/EPA/Ian Salas)

A katasztrófa következtében 33 bányász - 32 chilei és 1 bolíviai - rekedt a 622 méteres mélységben. A hatóságok remélik, hogy ezt követően felgyorsulhat a mentés, ami másfél-két napot vehet igénybe. Eldöntötték, hogy Luis Urzua csoportvezető lesz az utolsó, akit felhoznak. Urzua bebizonyította, hogy valódi vezető egyéniség, mert nagy szerepe volt abban, hogy a bányászok megőrizzék lélekjelenlétüket az alatt a 17 nap alatt, amíg nem volt kapcsolatuk a külvilággal. A mentési akció mintegy 2 órás késéssel kezdődött. Laurence Golborne bányaügyi miniszter a késést azzal magyarázta, hogy némi módosításokat kellett végrehajtani a mentőkapszula kommunikációs rendszerén, amely a felszínre emelkedő bányászokkal való kapcsolattartást biztosítja. Egyes források szerint a késedelmet növelte az is, hogy az "üresjáratot", azaz a mentőkabin ember nélküli leeresztését, illetve felhozatalát meg kellett ismételni. Annak ajtaján ugyanis kisebb károk keletkeztek. A források szerint a kabin az akna falába ütközött azon a részen, ahol a furat nem volt acélcsövekkel kibélelve. A mentési munkálatokat vezető Andres Sougarret főmérnök annyit közölt, hogy a mintegy 4 méter hosszú, cső alakú kapszula ajtaja behorpadt, ezért ki kellett kalapálni. Az ember nélküli tesztutat követően szerda hajnalban leérkezett a mélybe a mentőcsoport egyik tagja, Manuel González azzal a céllal, hogy segítse a 33 bányász felszínre hozatalát.

Copiapo, 2010. október 13. Mario SEPULVEDA chilei bányász (középen, napszemüveggel) ujjong, miután kiszabadították a tárnából a copiapói San José réz- és aranybányában 2010. október 12-én.
Copiapo, 2010. október 13. Mario SEPULVEDA chilei bányász (középen, napszemüveggel) ujjong, miután kiszabadították a tárnából a copiapói San José réz- és aranybányában 2010. október 12-én. A 39 éves Sepulveda a második bányász, akit felhúztak egy egyszemélyes kabinban (a háttérben).
(MTI/EPA/Ian Salas)

González zökkenőmentesen ért le, és a bányászok hatalmas üdvrivalgással fogadták. González után a haditengerészet egyik orvosa is lement, majd leérkezése után azonnal megkezdődött a bányászok felhozatala. A felszínen a bányászok fogadására a családtagok és a barátok, valamint az újságírók hada mellett megjelent Sebastián Pinera chilei, továbbá Evo Morales bolíviai elnök is. A bányászok villámgyors orvosi vizsgálaton esnek át, majd rövid időre találkozhatnak szeretteikkel. Ezt követően helikopterrel kórházi kivizsgálásra szállítják őket.

Olvasóink írták

 • 8. hb 2010. október 13. 19:19
  „Isten segítse őket!”
 • 7. keiner 2010. október 13. 14:46
  „2. Úgy legyen kedves henriette.m! Figyelem én is.
  Látni lehet, hogy nagyon jó dolgoznak ott.
  Mindenesetre, jó dolgozott ott a kormány, mindent megtedtek, hogy erösödjenek ott lent. Precisz munka!
  Igaz, a nehéz még jön nekik. A posttraumátikus rész.”
 • 6. szatyi 2010. október 13. 14:06
  „Itt is látható folyamatosan-élőben a mentés!
  http://www.technet.hu/hir/20101013/a_neten_eloben_lathato_a_chilei_banyaszok_mentese/”
 • 5. mazsolaszolo 2010. október 13. 13:34
  „Szeretett nagybátyám bányász volt, sok-sok évtizeden át. Amikor Jókai Fekete gyémántok c. regényét olvastam, mindig rá gondoltam. (A felszínen élő mama rászólt a fiára, hogy halkabban trappoljon, mert odalent tán az apja fejére hullik a kő.) Ma sokszor eszembe jutott ez a rész a könyvből.

  Nagyon szurkolok nekik, hogy mind felérjenek, épségben és egészségben a felszínre. Ez a kapszulásdi éppen olyan, mint a születés. Egy második születésnap.”
 • 4. rika10 2010. október 13. 13:21
  „Kilencedik bányász sikeres felhozását tudtuk végig figyelni, torok szorító, ő volt a legidősebb bányász. Isten segítse őket.”
 • 3. karaly 2010. október 13. 12:42
  „Fantasztikus!”
 • 2. henriette.m 2010. október 13. 11:29
  „Keiner, nálunk is élöben megy az adás tegnap este 23 ?ra óta.
  Az Isten segitse öket egészségben a felszinre jönni!”
 • 1. keiner 2010. október 13. 07:42
  „Livestream:
  http://www.n24.de/?startChannel=live2”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszínre érkezett az első chilei bányász + videó

Sikerrel menekítették ki a több mint 600 méteres mélységben rekedt első chilei bányászt, aki szerda… Tovább olvasom