Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A Costa Concordia kapitányától megtagadták a vádalkut

A bíróság egyedül Francesco Schettino kapitány esetében utasította el a megállapodás lehetőségét.
A Giglio szigeténél tavaly történt hajószerencsétlenség összes vádlottjának megadta a vádalku lehetőségét kedden az illetékes olasz bíróság, kivéve Francesco Schettino kapitányt.

"Szégyen! " - kiáltották a Costa Concordia áldozatainak családtagjai és a túlélők a grossetói városi színház nagytermében, ahol a tavaly január 13-i katasztrófa újabb előzetes tárgyalása zajlott.

A tiltakozást az váltotta ki, hogy a bíróság igent mondott öt vádlott vádalku kérelmére.

Ciro Ambrosio, a Costa Concordia kapitányhelyettese, Jacon Rusli Bin indonéz kormányos, Silvia Coronica tiszt és Roberto Ferrarini, a Costa Crociere hajótársaság válságstábjának a katasztrófa éjszakáján szolgálatban levő tagja enyhébb büntetést kap. A rájuk kiszabott legmagasabb büntetés 2 év 10 hónap lehet, és mivel büntetlen előéletűek, ezt is felfüggesztik.

A bíróság egyedül Francesco Schettino kapitány esetében utasította el a megállapodás lehetőségét.

"Úgy látszik egyedül fogok bíróság elé állni!" - kommentálta a Costa Concordia kapitánya.

Schettino védelme "abszurdnak" nevezte azt a vádat, miszerint Schettino elhagyta a süllyedő hajót. A kapitány nem maradhatott a hajón, mivel az megdőlt és a víz alá került - hangoztatta védőügyvédje, aki a baleset szimulációját sürgette a történtek pontos megértésének érdekében.

Schettino ezzel egy időben feljelentést tett az ügyészség ellen, amely vádiratában "bűnözőnek" és "hetvenkedőnek" nevezte a kapitányt.

A Costa Crociere hajótársaság áprilisban szintén vádalkut kötött, egymillió euró bírság kifizetésével.

Az ügyészség "régészeti katasztrófaokozás" miatt is vizsgálatot indított, miután kiderült, hogy a Giglio szigeténél elsüllyedt Costa Concordia két tengerben fekvő ókori hajóroncsot is elpusztított.

A tárgyalás május 16-án folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száznál több muzulmán kisebbségi tűnt el egy hajóbalesetben

Felborult és elsüllyedt hétfőn este Mianmar nyugati partjai közelében egy hajó, amely a muzulmán rohingya etnikumhoz tartozó menekülteket szállított, s a hajó száznál több utasából a hatóságok eddig csupán 42 túlélőt találtak. Tovább olvasom