Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A császár arra kéri honfitársait, ne adják fel a reményt

Tokió -Rendkívüli televíziós üzenettel fordult népéhez Akihito japán császár szerdán, arra kérve a március 11-i földrengés és szökőár következményeitől szenvedő honfitársait, ne adják fel a reményt; ugyanakkor "mély aggodalmának" adott hangot a megsérült fukusimai atomreaktoroknál kialakult válsághelyzet miatt.
A katasztrófa után öt nappal elhangzott első nyilvános megszólalásában a 77 éves uralkodó részvétét fejezte ki a "példátlan léptékű" természeti csapás áldozatául esett ezrek hozzátartozóinak. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vállal a mentési műveletekben, köztük a külföldi kormányoknak is, és arra szólított fel, hogy minden erejüket vessék latba a mentés érdekében.

Azt mondta, imádkozik, hogy a mentési munkák gyorsan haladjanak. "Nem tudjuk az áldozatok számát, de imádkozom minden egyes ember megmentéséért - mondta. - Teljes szívemből remélem, hogy a emberek kéz a kézben, egymás iránti részvéttel segítik majd egymást, és úrrá lesznek ezeken a nehéz időkön."

Akihito aggodalmát fejezte ki ama vészhelyzet miatt, amely a katasztrófától megrongálódott Fukusima-1 atomerőműben alakult ki, a környezet sugárszennyeződését okozva. "Nagyon aggódom a nukleáris helyzet miatt, mivel az beláthatatlan. Őszintén remélem, hogy sikerül megakadályozni a dolgok rosszabbra fordulását" a mentésben részt vevők segítségével - mondta.

Akihito és Micsiko császárné hagyományosan szerepet vállal abban, hogy nehéz időkben vigaszt nyújtson a japánoknak. Az 1995-ös, 6400 ember halálát okozó kobei földrengés után például a császári pár meglátogatta a túlélőket.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. március 16. 13:01
    „Részvét nyilvánitás a császártól-és tőlünk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlinbe érkezett Schmitt Pál

Berlin - Ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadás mellett fogadta Christian Wulff német… Tovább olvasom