Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

A csehek ki akarnak lépni az EU-ból?

Meglehet, hogy Václav Klaus cseh államfő egyik célja Csehország elvesztett szuverenitásának a visszaszerzése, például az EU-ból való kilépés révén - közölte szerda este egy tévéműsorban Petr Hajek, a cseh elnöki hivatal helyettes vezetője.
Hajek a Prima tévének adott nyilatkozatában Klaus keddi kijelentésére utalt, amely szerint a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése után Csehország megszűnik szuverén állam lenni.

"Az elnök kétségtelenül az egyik szereplője a közéletünknek, és azt gondolom, hogy ez a végletes cél (Csehország kilépése az EU-ból) egy a lehetséges céljai közül. Én így értem a keddi nyilatkozatát" - mondta Hajek.

Az elnöki hivatal helyettes vezetője nemleges választ adott arra a kérdésére, hogy Klaus beszélt-e neki erről a tervéről. Hajek szerint ő személy szerint azt tanácsolta Klausnak, hogy írja alá a Lisszaboni Szerződést. "Ilyen tekintetben egyetértés volt az elnöki tanácsadók között" - tette hozzá.

Václav Klaus az uniós államfők közül utolsóként írta alá kedden a Lisszaboni Szerződés ratifikációs okmányát, miután a cseh alkotmánybíróság nem találta alkotmányba ütközőnek az egyezményt. Az államfő úgy nyilatkozott, hogy a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése után a Cseh Köztársaság megszűnik szuverén állam lenni, s ez "legitimálja a cseh közvélemény egy részének a törekvéseit, amely nem közönyös a nemzeti és állami lét ügye iránt, és nem kíván megbékélni ezzel a végkifejlettel".

Olvasóink írták

 • 10. sr 2009. november 05. 13:34
  „Cibuka, ha csöndbe maradtál volna, okosabb maradtál volna!
  A mezőgazdaságot, feldolgozóipart, konzervgyárakat nem az Unió, hanem részben az Antall kormány, részben (mezőgazdaság) Torgyán tette tönkre! Ez annak a folyománya, hogy a Nagy rendszerváltók megszakították a kereskedelmi kapcsolatot a széthulló szocializmussal! Márpedig a magyar ipar legnagyobb felvevő piaca Oroszország és kína volt! A mezőgazdaság meg a kárpotlásra ment rá! Hol voltunk mi ekkor még az EU-tól! A többi butaságodra meg már nem is kívánok reagálni...”
 • 9. favágó 2009. november 05. 13:30
  „Mi is akkor kezdünk majd el sírni, amikor többet kell befizetni a közösbe, mint amennyit visszakapunk! Pedig ez az idő egyre közelebb kerül ám!”
 • 8. cibuka 2009. november 05. 13:23
  „Magyarországnak is megkellene ezt fontolnia!Mi hasznunk volt eddig belőle?Mezőgazdaságunkat és a feldolgozóiparunkat szétverték.Ja,hogy mehetűnk kűlföldre dolgozni és tanulni,bocs.Az Unió elött is megtehette aki akarta és akinek volt rá pénze.Amit az Unió nagylelkűen pályázatonként vissza csöpögtet, az meg a tagállamok,köztük Magyarország tagsági befizetéseiből van.Az Unió haszna többszáz vagy több ezerszerese ennek.Szét kell nézni a polcokon,Lengyel,Cseh,Szlovák konzervek és hústermékek.Olasz és Osztrák tej és savó.Hová tűntek a Magyar konzervgyárak?A jövedéki adót(a benzinen is)emeljük az ő szintjűkre,ne hogy már jól érezzük magunkat.A béreket mikor kell az ő szintjükre emelni?”
 • 7. Esovaro 2009. november 05. 12:44
  „Bizonyara a cseh allampolgarok orulni fognak,hogy vizummal mehetnek at Nemetorszagba:-))”
 • 6. harcsabajusz 2009. november 05. 11:36
  „Ki lehet lépni az Eu-ból. Mindenkinek, nekünk is. Attól még nem javul meg az ország helyzete. Ha kilépnek, attól még EU országokkal lesznek körülvéve, gazdaságilag a meghatározó EU országokhoz lesznek kötve, azzal a különbséggel, hogy NEM lesz beleszólásuk az EU döntésekbe, nem kapnak pénzt fejlesztésekre (minden K Európai ország most jóval többet kap mint fizet...), és bonyolultabbá válik az utazás is (határok visszaállítása, ellenörzés, útlevél, stb. Ha ez nekik jobb, meg lehet tenni ezt a lépést...”
 • 5. Mathiasking 2009. november 05. 10:30
  „Nem akar fizetni a németeknek és a magyaroknak a Benes-dekrétum miatt! Ez a valódi ok!”
 • 4. achilleus 2009. november 05. 10:17
  „Hát mégis "van élet az EU-n kívül". Szegény Santa Klaus nálunk egy ilyen kijelentés miatt már a felnégyelték volna, vajon ott hány napon keresztül folyik a csapból ez a hisztéria, mert nálunk ez ezüsthajós-koronahajóztatós-kajaibrahimos örökzöld lenne vagy 100 évig. Fröccs-fröcccs...”
 • 3. 751510 2009. november 05. 10:01
  „Grat az újságíróknak!”
 • 2. igazságkereső 2009. november 05. 08:45
  „Bizony, ilyen helyesírási hibát egy lap nem véthet.Hol volt a korrektor? A szuverenitását pedig már akkor elvesztette Csehország,amikor belépett az Eu-ba, és ez tudott dolog volt már akkor is.”
 • 1. jq 2009. november 05. 08:41
  „A "ki akarnak" külön írandó, nem egybe...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsó bérlakásában marad a lottónyertes pár

Bár 1,2 milliárd forintnyi fontot nyert a lottón, olcsó, önkormányzati bérlakásából nem akar… Tovább olvasom