Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

A dél-koreai ellenzék kezdeményezi a parlamentben az elnök leváltását

Dél-Korea három ellenzéki pártja megállapodott, hogy még pénteken kezdeményezi a parlamentben a korrupciós botrányba keveredett a Pak Gun Hje elnök felelősségre vonását és leváltását célzó eljárás (impeachment) megindítását.
Az ellenzék vezetői hozzátették, hogy az indítványról egy hét múlva, december 9-én szavazást tartanak a parlamentben, akkor is, ha az államfői hivatal addig előállna az elnök idő előtti lemondását előirányzó tervvel.

Pak azért kényszerülhet távozni, mert kiderült, hogy barátnője és bizalmasa, Csoj Szun Szil személyi és kormányzati döntésekbe is beleszólt, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt soha, emellett a kormány nyomást gyakorolt több tucat dél-koreai nagyvállalatra, hogy több tízmillió dollárt adományozzanak két alapítványnak, amelyek Csoj Szun Szil ellenőrzése alatt állnak.

Az ellenzék három pártja megegyezett arról is, hogy a kormányzó Új Határ (Szenuri) nevű párt képviselőit is meggyőzik arról, hogy vegyenek részt a szavazásban.

Pak Gun Hje - aki igyekszik elkerülni az alkotmányos felelősségre vonását és a hatalomból való eltávolítását célzó eljárást - kedden nyilvánosan bejelentette, hogy kész önként azonnal lemondani tisztségéről. A kormánypárt képviselői viszont csütörtökön úgy határoztak, megpróbálják elérni, hogy Pak Gun Hjének csak áprilisban kelljen távoznia a hatalomból, hogy júniusban meg lehessen választani utódját.

A 300 fős törvényhozásban kétharmados többség - 200 szavazat - szükséges az eljárás megindításához, így az ellenzéki frakciók és a független képviselők összesen 172 mandátumán túl még legalább 30 kormánypárti képviselő támogató szavazatát kellene megszerezni az indítvány támogatásához.

Az elnökkel szembehelyezkedő kormánypárti képviselők egy csoportja a nap folyamán úgy foglalt állást, hogy jövő szerdáig várnak, hogy az elnök bejelentse távozásának menetrendjét, de amennyiben ez nem történik meg, csatlakoznak az ellenzék impeachmentet kezdeményező szavazásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trump következményekkel fenyegeti az Egyesült Államokat elhagyó amerikai cégeket

Donald Trump arra figyelmeztette csütörtökön az amerikai vállalatokat, hogy ha kiszervezik a… Tovább olvasom