Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

A dinoszauruszok csupán a a legmegfelelőbb helyeken hagyták hátra lábnyomaikat

London - A dinoszauruszok lábnyomai csak akkor maradhattak fenn, ha megfelelők voltak a környezeti viszonyok - vélik a Manchesteri Egyetem kutatói, akik a Journal of the Royal Society Interface című folyóiratban hozták nyilvánosságra tanulmányukat.
A dinoszauruszok korában a legkülönfélébb méretű és testfelépítésű őshüllők éltek, kezdve a 30 tonnás "kargyíktól", azaz brachiosaurustól a pulykanagyságú, két lábon járó ragadozó compsognathusig ("csinos állkapocsig"). Ám a különböző helyszíneken jobbára csak néhány dinoszaurusz-féleségtől származó nyomokat fedeztek fel.

Így a Texas állambeli Paluxy folyó környékén, amely a világ egyik leghíresebb őskori lábnyomlelőhelye, csupán a nagyobb testű dinoszauruszok hagyták hátra nyomaikat - olvasható a BBC News hírei között. A Manchesteri Egyetem kutatói komputer segítségével húszféle dinoszaurusz "trappolását" szimulálták különböző sűrűségű és mélységű sárban. Vizsgálataik azt mutatták ki, hogy különböző testsúlyú dinoszauruszok esetében más és más feltételek megléte volt szükséges, hogy lábnyomaik fennmaradjanak. Mint kiderült, a súlyosabb dinoszauruszok lábnyomai kizárólag a sűrű, sekély sárban "érvényesültek".

A lágyabb, mélyebb sár a könnyebb testű őshüllőknek kedvezett, míg a nagyobbakat foglyul ejtette, s az állatok elpusztultak. E vizsgálatokból kiindulva, a Paluxy folyó sokkal több dinoszaurusz számára szolgált itatóhelyül, mint ahányan hátrahagyták lábnyomaikat. "A csontvázak halott állatoktól származnak, míg a lábnyomokat az élőlények hagyják hátra, az ősgyíkok cselekedeteiről tanúskodnak. Ez a csodálatos a dinoszaurusz-lábnyomokban" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Peter Falkingham paleontológus. Az őslénytani szakember szerint a komputeres modell segítségével a továbbiakban azt vizsgálják majd, hogy miként mozgatták a dinoszauruszok a végtagjaikat, vagy mi történt a lábnyomokkal, amikor a sár megszikkadt.

Olvasóink írták

  • 2. novaklaszlo56 2011. február 06. 23:27
    „A jelenlegitől lényegesen eltérő geológiai, légkörfizikai és éghajlati adottságok hozták létre azt a változatos faunát, amely azoknak a nagy testű állatoknak is megfelelő életfeltételeket biztosított. De ma is nagy az isten állatkertje, csak talán a kelleténél alacsonyabb a kerítése. ;) :D”
  • 1. queenmargareth 2011. február 06. 14:50
    „Azért számomra felfoghatatlan még mindig, hogyan élhettek ilyen hatalmas állatok is. Elhiszem, csak néhol a méretek megdöbbentőek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárgyalások kezdődtek a hatalommegosztásról Egyiptomban

A belpolitikai válság megoldásáról kezdődtek tárgyalások a politikai élet főszereplői között vasárnap délelőtt Kairóban. Tovább olvasom