Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A dollár vezető szerepe a múlté?

Kína - A dollár uralta világvaluta-rendszernek nincs jövője - vélekedik a kínai államfő. Hu Csin-tao (Hu Jintao) szerint a dollár dominanciája a "múlt terméke".
Közelgő washingtoni látogatása előtt vezető amerikai lapoknak nyilatkozva ugyanakkor elmondta, hogy a jüan egyelőre nem áll annak küszöbén, hogy új tartalékvaluta legyen. Hu szerint hosszú időbe telik, amíg egy ország valutáját világszerte elfogadják.

A nyilatkozatokban Hu utalt azokra az erőfeszítésekre, amelyeket Kína tesz, hogy a jüant a kereskedelemben és a beruházásokban erőteljesebben alkalmazzák.

Az Egyesült Államokban nagy jelentőséget tulajdonítanak a kínai államfő mostani látogatásának. Hu szerint a kölcsönös bizalom elérése a cél, a hidegháború nullszaldós - amit te nyersz, én azt veszítem - mentalitását a két országnak maga mögött kell hagynia.

Alapvető változás megy végbe az évszázad közepére a világgazdasági erőviszonyokban, 2050-ben már Kína lesz a legnagyobb gazdaság - a PricewaterhouseCoopers (PwC) most közzétett tanulmánya szerint. A nemzetközi gazdasági tanácsadó cég előrejelzése szerint az évszázad közepén a hazai összterméket (GDP) tekintve Kína messze megelőzi majd a mostani világelső Egyesült Államokat, amely így a második helyre szorul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Náci tisztekről kerültek elő új dokumentumok

Németország - A nyugatnémet titkosszolgálattal működött együtt a II. világháború után Klaus Barbie… Tovább olvasom