Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

A drogfogyasztás legalizálását javasolják

Spanyolország - A kábítószer-fogyasztás világméretű legalizálását javasolja Felipe González volt spanyol kormányfő, hogy véget vessenek a drogkereskedelemmel összefüggő gyilkosságoknak.
A Mexikó madridi nagykövetségén tartott keddi ünnepi fogadáson a politikus kifejtette, hogy szerinte ez lehet az egyetlen módja a drogcsempészés elleni sikeres küzdelemnek. Ugyanakkor elismerte, hogy egyetlen ország sem dönthet egyoldalúan a kábítószerek fogyasztásának liberalizálásáról, mert azért rendkívül nagy politikai árat fizetnének a vezetők.

A spanyol szocialisták volt vezetője emlékeztetett az Egyesült Államokban a XX. század elején bevezetett alkoholtilalom következményeire: az alvilág vette át az ellenőrzést a feketepiac fölött, aminek következtében emberek ezrei haltak meg. A nyugalom pedig nem akkor költözött vissza az utcákra, amikor az alvilág vezetőit adócsalás miatt börtönbe zárták, hanem a szeszes italok legális árusításának újbóli engedélyezésével.

A drogkereskedelem egyoldalú legalizálására esély sincsen. "Mindenki által tiszteletben tartott nemzetközi megállapodásra van szükség" - mondta González, rámutatva: - "Ha egy ország egyedül indul el ezen az úton, a tilalom megszüntetésének első szakaszában növekedni fog a fogyasztás, amit a politikai vezetők valószínűleg nem tudnak felvállalni."

A politikus felidézte Mexikó tragédiáját is. Az utóbbi négy év alatt a drogkartelleknek a piac feletti uralom megszerzéséért indított háborújában több mint 28 ezer ember vesztette életét.

Felipe González javasolta, hogy tartsanak nemzetközi konferenciát a témáról. Elismerte azonban, hogy ennek esélye a nullához közelít.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. szeptember 15. 11:08
    „Ez a derék Felipe González volt spanyol kormányfő titokban belépett az LMP-be?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befellegzett a simlis taxisoknak

Csehország - Befellegzett a simlis prágai taxisoknak: egy új mobilalkalmazás lehetetlenné teszi,… Tovább olvasom