Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

A Fehér Ház elítélte az izraeli katonák elleni Hamász-támadást

Az Egyesült Államok a humanitárius tűzszünet barbár megsértésének nevezte és elítélte pénteken, hogy a Hamász fegyveresei a jelentések szerint izraeli katonákat támadtak meg, ezen kívül sürgette a feltételezhetően elhurcolt izraeli katona szabadon bocsátását.
Tony Blinken helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó "teljesen felháborító" cselekedetnek mondta az izraeli katona feltételezett elhurcolását.

Kijelentette, hogy az Egyesült Államok elítéli ezt, és a fogoly elengedésére szólította fel a Hamászt. Blinken emellett sürgette, hogy a nemzetközi közösség ítélje el a tűzszünet megsértését és felszólította mindazokat, akik befolyással bírnak a Hamászra, hogy vegyék rá a Gázai övezetet kormányzó iszlamista palesztin szervezetet a katona szabadon bocsátására és arra, hogy betartsa az egy nappal korábban kötött megállapodást.

John Kerry amerikai külügyminiszter a tűzszünet összeomlását követően beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Az amerikai diplomácia vezetője ezt követően közzétett nyilatkozatában leszögezte, hogy az Egyesült Államok a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, amely két izraeli katona halálát okozta és amelynek végrehajtói egy harmadikat elraboltak.

Kerry az incidenst a tűzszünet, valamint az amerikai és az ENSZ által nyújtott biztosítékok felháborító megsértésének nevezte és követelte, hogy a Hamász haladéktalanul és feltétel nélkül engedje szabadon az általa elfogott katonát. Az Indiából hazafelé tartó Kerry arra kérte Törökországot és Katart, hogy vesse latba befolyását a Hamásznál ennek érdekében.

A külügyminiszter sürgette, hogy a nemzetközi közösség kettőzze meg erőfeszítéseit annak érdekében, hogy véget lehessen vetni a Hamász terroristái által Izrael ellen alagutakon át és rakétákkal végrehajtott támadásoknak, valamint a szenvedésnek és a halálos áldozatoknak.
Az izraeli kormányfői hivatal szerint Natanjahu közölte Kerryvel, hogy a Hamász egyoldalúan sértette meg a humanitárius fegyvernyugvást, aminek viselni fogja a következményeit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Algériában elbúcsúztatták a baleset halottait

Imával vettek jelképes búcsút algériai mecsetekben pénteken az előző heti légi katasztrófa… Tovább olvasom