Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

A fejére mért ütés végzett a 16 éves lánnyal

Annie, a 2300 éves múmia a sztárja Az elveszett Egyiptom - ókori titkok, modern tudomány című kiállításnak, amely a Nílus menti birodalom ősi kultúrájával, vallásával, mindennapjaival ismerteti meg a látogatót a texasi Baylor Egyetem múzeumában.
Az ismeretlen lány holttestét, aki 16 éves korában a koponyájára mért ütés következtében veszítette életét, a Nílusból húzták ki - olvasható a Baylor Egyetem (http://www.baylor.edu) honlapján.

"Az áldozat személyazonosságát nem sikerült megállapítani, ennek ellenére valaki csinos summát áldozott a lány gondos mumifikálására és a díszes koporsójára, hiszen +Annie+ holttestét a Nílusból, a szent folyóból emelték ki" - magyarázta Ellie Caston, az egyetemi múzeum igazgatója.

Mint Elli Caston kiemelte, az egyiptológiai tárlatok általában a fáraókra összpontosítanak. Ezért különleges a Baylor Egyetem múzeumának kiállítása, amely "99,9 százalékban" a hétköznapi emberekre fokuszál.

A szeptember 5-ig látogatható interaktív tárlat négy részre tagolódik. Az első "elröpíti" a látogatót a modernkori Egyiptomba, ahol megismerhetik, miként dolgoznak a régészek a közel-keleti országban. A második, a "terepi" rész bemutatja, hogy milyen eszközöket, berendezéseket és technológiákat alkalmaztak a régészek, amikor feltárták a piramisépítők elveszett települését a Gízai-fennsíkon.

"A régészek számára óriási meglepetést okozott, hogy a közfelfogással szemben a piramisépítők nem kényszerből dolgoztak. Lehet, hogy akadtak köztük rabszolgák is, de nagyon sokan önként dolgoztak. Jól bántak a munkásokkal, akiket 40 személyes barakkokban helyeztek el, naponta fogyaszthattak hús, s szükség esetén orvosi kezelésben részesültek. A korabeli mércével valószínűleg jó életük volt" - jegyezte meg a múzeumigazgató, aki szerint a látogatók megismerhetik, hogy milyen eszközöket használtak a piramisépítők. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a kézügyességüket, miniatűr piramisokat építve, vagy cseréptöredékeket összerakosgatva.

Az ókori egyiptomi kultúrának szentelt rész négy múmiát vonultat fel, köztük Annie-t. Láthatók temetkezési kellékek, amulettek is. A "laboratóriumi" szekcióban pedig múmiákról készült CT-felvételeket és arcrekonstrukciókat, valamint állati múmiákat láthatnak az érdeklődők.

Olvasóink írták

  • 2. Jozsoci 2011. június 05. 22:18
    „Ez már a sokadik ilyen.”
  • 1. tótkomlósi 2011. június 05. 13:14
    „Idióta főcím!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai légicsapásban állítólag meghalt egy fontos al-Kaida-vezető

Amerikai légicsapásban életét vesztette Mohammad Iljasz Kasmiri, az al-Kaida nemzetközi terrorista… Tovább olvasom